8 april 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

Afgelopen weekend op 4 april vond er een maansverduistering plaats aan de andere kant van de wereld meer bepaald in een groot deel van de Verenigde Staten, Azië, Australië, Hawaï en Nieuw Zeeland. Het is de derde verduistering van vier totale maansverduisteringen achter elkaar. De laatste van deze 4 vind plaats op 28 september 2015. De Benelux kan zich dan verheugen op een totale maansverduistering en dus een bloedmaan.

Een maansverduistering vindt plaats wanneer de aarde tussen de zon en de maan staat. De aarde zorgt dan voor de schaduw op de maan. De maan zal echter niet volledig verdwijnen zoals bij een zonsverduistering. Onze aarde kan niet alle zonlicht van de maan houden, een deel licht blijft de maan zwak verlichten. Hierbij krijgt de maan een rode gloed. Wie zich op dat ogenblik niet bewust is van de verduistering en naar de maan kijkt zal vreemd kijken.

Waarom spreken we over een ‘bloedmaan’?

Tijdens het maximum van een totale maansverduistering wordt de maand rood, bloedrood. Deze rode kleur kan je vergelijken met de rode kleur tijdens een zonsondergang op onze aarde. Het zonlicht komt nog door onze atmosfeer en laat de rode kleur op de maan verschijnen. Dit fenomeen doet zich enkel voor tijdens een totale maansverduistering.

Bloedmaan door Rudy Ceelen

Gevolgen van een ‘bloedmaan’

Bij 4 totale maansverduisteringen spreekt men ook wel van een tetrade. Dit astronomisch gebeuren leidde vroeger wel eens tot gevechten en veroveringen. Verschillende godsdiensten schreven over het ingrijpende gebeurtenissen tot het einde van de wereld. Komt daarbij dat het soms met Pasen kan samenvallen en logischerwijze een volle maan. Dit leidde meermaals tot commotie.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken