23 april 2019 - 6 min. lezen 429 reacties

De eerste 3 weken van april verliepen erg droog en zacht. Afgelopen dagen steeg het kwik in verschillende regio’s zelfs tot boven de zomerse kaap van 25°C. Komende dagen schakelen we echter over op een heel ander weertype. Toenemende depressiedruk vanaf het westen zal zorgen voor een overgang naar wisselvallig aprilweer met een vleugje herfst. Voor de natuur is alle regen meer dan welkom!

Zomerse lenteperiode komt ten einde

Het mooie weer kan niet blijven duren en voor de natuur is dat gelukkig inderdaad maar zo! Begin april viel er in de Benelux nog wat neerslag maar nadien schakelden we over op een droog weertype. Initieel was dat nog bij een goed voelbare noordoostenwind en bijhorende koele temperaturen. Tegen half april en ook daarna draaide de wind echter meer naar de zuidoostelijke hoek en begon het kwik aan een imposante stijging.

Op veel plaatsen beleefden we de afgelopen dagen dan ook een zogenaamde zomerse lenteperiode met temperaturen tot 25, 26 en zelfs 27°C in de schaduw. Het leek wel een kopie van 2018 toen het lokaal maar liefst 30°C werd. Wie de oorzaak van de zachte aprilmaand in 2018 nog eens wil opfrissen kan dit artikel doornemen.

Op Pasen steeg het kwik in veel thermometers dit jaar tot 25°C. Vogelnestjes in tomatensaus waren deze keer niet het meest geserveerde gerecht maar wel een barbecue, zo leek het toch als je in de dorpen rondfietste… Bovendien…wie paaseitjes moest rapen kon daar best al vroeg aan beginnen, aangezien het anders het vooral in de zon eerder chocomelk werd…

De oorzaak van dit zachte, zonnige weer was een krachtig hogedrukgebied dat voor een stabiele atmosfeer zorgde in West-Europa en de aanvoer van zachte lucht uit het zuidoosten. Lucht uit het zuidoosten passeert niet over grote watervlaktes, waardoor die weinig vocht bevat. Stapelwolken maken dan ook weinig kans.

Hoge druk domineerde de afgelopen weken over West-Europa.

Het slechte weer was afgelopen week in Zuidwest en Oost-Europa te vinden. Slechts nieuws voor iedereen die de zon wou gaan opzoeken in Spanje tijdens de Paasvakantie, maar goed nieuws voor de reservoirs die toch een beetje meer gevuld werden op de Meseta (binnenland) van het Iberisch Schiereiland. Ze zitten daar nog lang niet aan het niveau van vorig jaar of aan het gemiddelde, dat belooft voor de zomer…

Het waterniveau van de reservoirs in Spanje is vrij laag.

Gisteren en vandaag zorgde de toenemende drukgradiënt tussen West en Oost-Europa bovendien nog voor een extra touch aan het mooie weer: Sahara-stof. Dat stof kwam vanaf Noord-Afrika over de Middellandse Zee recht richting West-Europa! Dat leverde op sommige plaatsen een prachtige zonsondergang en/of zonsopgang op. Het fototoestel in de aanslag is ook vanavond en morgenvroeg de boodschap!

Overgang naar wisselvallig weer

Januari tot maart verliepen dan wel vrij nat, de watervoorraden werden nog helemaal niet genoeg aangevuld. Momenteel kampen we in de Benelux gemiddeld nog steeds met een tekort van 100-200 mm per vierkante meter. Dit valt meteen op bij een wandeling door het bos of in de buurt van vennen, die er allemaal erg droog bij liggen. Voor de natuur mag er komende weken dus gerust veel neerslag vallen om klaar te zijn voor de zomer.

De velden kunnen wel wat water gebruiken!

Een diepe trog in de straalstroom zorgt komende dagen voor een activering van de lage druk boven de Atlantische Oceaan. Vanaf donderdag breidt die lage druk ver genoeg uit naar het oosten om de Benelux in een zuidwestelijke luchtstroming te brengen. Die stroming bevat vocht dat wordt opgepikt boven de Atlantische Oceaan en ook enkele regenzones, waardoor het weer duidelijk de wisselvallige toer opgaat.

Stijgende onweerskans

Morgen verloopt nog lange tijd droog en zacht, al kunnen er tegen de avond vanaf de Franse grens wel al pittige buien opduiken, een teken dat er verandering op til is! Lokaal is zelfs een donderklap mogelijk, al lijken de meest actieve buien wel voor Duitsland bestemd.

In de loop van morgennamiddag kunnen er vanaf de Franse grens stevige buien opduiken.
Een diepe trogt zorgt komende dagen voor een stevige omslag in het weer.

Tegelijk wordt de aangevoerde lucht komende dagen gevoelig frisser wat betekent dat de temperaturen enkele graden moeten inleveren. Dat betekent geen 25°C meer maar nog hoogstens 15-16°C tegen vrijdag.

Herfstachtig weekend?

De weermodellen sturen de laatste dagen steeds meer aan op een herfstachtig weekend van 27-28 april. Een westelijke luchtstroming en de aanwezigheid van een jetstreak (versnelling in de straalstroom) zorgen voor de ontwikkeling van een klein lagedrukgebied. Hierdoor komt er niet alleen neerslag tot ontwikkeling, maar ook de wind zou dan in kracht kunnen toenemen.

De regenwolken zouden ook de temperatuur op een zeer bescheiden niveau houden met vooral zaterdag ronduit fris weer voor de tijd van het jaar. We houden deze situatie komende dagen best goed in de gaten, want dergelijke ontwikkelingen van kleine lagedrukgebieden brengen soms meteorologische verrassingen met zich mee.

Een kleine depressie kan komend weekend herfstachtig weer brengen.

Weersverwachting lange termijn

Op langere termijn liggen er nog verschillende opties open. De meeste weermodellen sturen aan op drukstijgingen boven de Benelux, waardoor neerslagzones terug meer moeite zouden krijgen om West-Europa te veroveren. Echter, we wachten de komende dagen best af hoe de trend evolueert en we moeten onthouden: de natuur heeft water nodig!

De dip voor komende periode is duidelijk te herkennen. Volgende week kan het weer nog alle kanten uit.

Op basis van de NAO-index-verwachting zien we wel dat de kans op hoge druk in het noorden en lage druk in het zuiden van Europa komende 2 weken groter wordt. Vaak komt dit overeen met natter en koeler weer tijdens deze tijd van het jaar.

De NAO-index wordt komende periode neutraal tot negatief. Dit komt meestal overeen met een koeler en natter weertype. (NOAA)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken