24 april 2017 - 7 min. lezen
0 reacties 0

Onze aarde zit vol mooie plekjes. Groot of klein, we weten ze allemaal wel te waarderen. Met de grote vakantie in zicht zullen sommigen onder jullie misschien al vakantieplannen aan het maken zijn. Veel mensen gaan op reis om de plaatselijke cultuur op te snuiven, maar zeker ook voor de landschappen! Of gewoon voor de combinatie. In dit artikel laten we enkele van deze mooie plekjes zien die met water te maken hebben, echte waterwonderen. En dit zonder natte voeten te krijgen. 

Great Blue Hole

Great Blue Hole (Belize)

Wat een prachtige kleuren! Deze grote ronde put bevindt zich op iets meer dan 60 km van het vasteland van Belize. Dit plekje werd de ‘Great Blue Hole’ gedoopt. Het is een van ‘s werelds beste duikplaatsen. Dit sinkhole is ontstaan doordat een grot is ingestort. Het gat is ongeveer 120 meter diep en bijna perfect rond. Door deze specifieke en unieke eigenschappen kwam deze adembenemende plek op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed terecht. En terecht!

Pamukkale

Pamukkale (Turkije)

In Turkije heeft het water dat rijk is aan calciet de Pamukkale (“Kasteel van katoen”) gecreëerd. Terrasvormige bassins, versteende watervallen en minerale bossen vormen er het wonderlijke landschap. Deze bassins zijn te vinden nabij de ruïnes van de Grieks-Romeinse stad en kuuroord Hierapolis. Ideaal om even in te gaan zitten en te ontspannen. Deze wonderlijke plek is opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Río Tinto

Río Tinto (Spanje)

De rivier Río Tinto in zuidwest Spanje is ongeveer 100 kilometer lang en loopt van Sierra Morena naar de Golf van Cádiz. Ongeveer 5000 jaar geleden begon men met mijnbouw aan de oevers van deze rivier. Door de duizenden jaren van bedrijvigheid en vervuiling, is de rivier zwaar vervuild en zeer zuur (pH 2). De rode kleur is afkomstig van de opgeloste metalen zoals koper en ijzer.

Dallol hydrothermal field

Dallol Hydrothermal Field (Ethiopië)

Het hydrothermale gebied Dallol ten noordoosten van de Erta Ale Range bevindt zich in een van de laagste en heetste gebieden van de Danakil Depression in Ethiopië. De Dallolkraters zijn de bekende, laagste bovengrondse vulkanische openingen op aarde. Ze bevinden zich op 48 meter onder de zeespiegel. Zoute warmwaterbronnen met een rijk kleurenpalet kenmerken het gebied. Tussen de witte zoutafzettingen vinden we hete, gele sulfervelden. Hier wil je alvast NIET pootjebaden.

The Liquid Rainbow

Caño Cristales (Colombia) (CC BY 3.0 Mario Carvajal)

Of ook wel “The River of Five Colors” genoemd… Deze Caño Cristales rivier (letterlijk vertaald ‘kristallen mond’) in Columbia toont zich van haar beste kant tussen juli en november. Onder begeleiding van een gids kan je deze plek bezoeken in het nationaal park Sierra de La Macarena. De kleuren ontstaan door de aanwezigheid van kleurrijke algen.

Grand Prismatic Spring

Grand Prismatic Spring (Amerika)

Wie kent dit plaatje niet?! De grootste hotspring in Yellowstone National Park (Amerika) is ongeveer 90 op 75 m groot en zo’n 49 meter diep. Het warme water is 86,67°C warm en daardoor is het te warm om leven te herbergen. De diepblauwe kleur heeft het te danken aan het extreem zuiver water waarvan elke minuut 2000 liter vrij komt. Aan de randen is het water echter minder warm en kunnen bepaalde bacteriën wel overleven. Deze algen en bacteriën geven deze hotspring zijn mooie oranje, gele en rode kleuren.

Old Faithful

Old Faithful (Amerika)

Ook in het Yellowstone National Park (Amerika) ligt deze geiser: Old Faithful. Een geiser is een hotspring waarbij de ondergrondse pijpen gevuld zijn met water. Om de zoveel tijd spuit de geiser een mengsel van heet water en stoom de lucht in. De Old Faithful laat zijn kunsten om de 60 tot 110 minuten zien en dat gedurende anderhalve minuut tot zes minuten. Het water spuit daarbij zo’n 56 meter hoog.

Spotted Lake

Spotted Lake (Canada) (Mykola Swarnyk, CC BY-SA 3.0)

Dit bijzondere meer bevindt zich nabij de stad Osoyoos in Brits Columbia (Canada). Het mineraalrijke meer bevat hoge concentraties van magnesiumsulfaat, calcium en natriumsulfaten. Wanneer het meeste water ‘s zomers verdampt, worden de mineraalafzettingen zichtbaar.

Dominica’s kokend meer

Kokend meer (Dominica) (Bayukjdr, CC BY-SA 4.0)

Het kokende meer van Dominica (Kleine Antillen) is een vulkanische fumarole die zich met water gevuld heeft. Het kokende meer bevindt zich in het Morne Trois Pitons Nationaal Park. Dit zeldzaam natuurfenomeen is opgenomen in de lijst van UNESCO’s werelderfgoed. Een fumarole is een opening in de aardkorst waardoor hete gassen en dampen ontsnappen. Door de aanwezigheid van het water gaat het blauw-grijze water koken. Daardoor is deze locatie steeds gehuld in een wolk van waterdamp. Dit meer is nog niet grootste warmwatermeer op aarde. Daarvoor moeten we naar Nieuw-Zeeland, naar het Frying Pan Lake.

Lake Natron

Lake Natron (Tanzania) (Pandotrip)

In Tanzania vinden we Lake Natron. Het meer is zo’n 1000 km² groot, maar slechts een drietal meter diep. Door de grote verdamping stijgt het zoutniveau in het overige water tijdens het droogseizoen. Dit meer is dan zo extreem zout dat de meeste planten en dieren er niet kunnen leven. Uitzonderingen zijn echter flamingo’s, pelikanen (en nog enkele soorten vogels), alkaline tilapia (de vissoort waarvoor de vogels naar dit meer komen) en kleine micro-organismen die het water zijn rode kleur geven.

Lago Verde

Lago Verde (Lanzarote) (LCT Lanzarote)

Op Lanzarote vinden we een groene lagune die gevuld is met mineralen en micro-organismen. Het meer ontstond in een oude krater. Ondergronds wordt nu nog steeds water aangevoerd naar het meer. Nu staat slechts de helft van de kraterwand nog rechtop. De zee heeft de andere helft gedurende de tijd afgebroken. Het meer heeft zijn kleur niet te danken aan zwavel, maar aan de algen die in dat zoute water leven.

Lake Hillier

Lake Hillier (Australië) (Kurioziteti123, CC BY-SA 4.0)

Wat een kleur! Dit meer lijkt wel op roze kauwgom. Het Hilliermeer is meer dan 600 m breed en bevindt zich op het grootste eiland van de Recherche Island Chain, Middle Island, in de staat West-Australië. Het afgelegen meer is bereikbaar met het vliegtuig of met de boot vanaf de plaats Esperance. De oorzaak van deze verkleuring is niet geheel gekend. Een hoog zoutgehalte en kleurstofprocuerende bacteriën zijn mogelijke bronnen van deze verkleuring. In tegenstelling tot andere meren, blijft deze kleur het hele jaar door. De zoutwaarden zijn vergelijkbaar met die van de Dode Zee en het is ook veilig om in te zwemmen.

Blood Falls

Blood Falls (Antarctica)

Op Antarctica vinden we een uiterst zeldzaam fenomeen. Het situeert zich op de plaats waar de gletsjer Taylor uitkomt in het meer Bonney dat met ijs bedekt is. Het fenomeen kreeg de naam ‘Blood Falls’ of letterlijk vertaald: bloedwatervallen. De naam laat weinig aan de verbeelding over. Uiteraard gaat het niet om echt bloed, maar om water dat afkomstig is van een ondergronds zoutwaterreservoir dat rijk is aan ijzer. Eens het ijzerrijke water het oppervlak bereikt, oxideert het en zien we de roestkleurige schijn. Om een idee te krijgen van de grootte van deze waterval… kijk even links onderaan, daar staat een tentje.

De lijst van waterwonderen is echter eindeloos. Heb je zelf al een prachtig waterplekje gevonden dat nog niet op deze lijst staat, laat het ons weten in een reactie onderaan het artikel. Wie weet vind je wel inspiratie voor een volgende vakantie.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken