14 april 2016 - 4 min. lezen 0 reacties

Het zuiden van ons continent heeft momenteel al te maken met hoge temperaturen. Nu is langdurige warmte in Zuid-Europa niet uitzonderlijk, maar de huidige temperatuurafwijkingen zijn dat wel. Sinds het begin van deze maand bivakkeert het kwik in landen als Italië en Griekenland bijna onafgebroken boven de 20°C met uitschieters naar 25°C en hoger. Ook de komende tijd blijft het in die regionen aanhoudend warm.

Warmte boven Zuid-Europa

De huidige situatie is te danken aan het luchtdrukpatroon boven Europa. Ten westen van Portugal bevindt zich een diepe depressie. Rondom dit systeem waait de wind tegen de wijzers van de klok in, uit het zuidwesten dus. Hierdoor kan subtropische lucht vanuit de Sahara gemakkelijk de oversteek maken naar Zuidoost-Europa. Dit maakt dat de temperaturen gedurende langere tijd boven normaal liggen. Regelmatig komt het al tot zomerse temperaturen van meer dan 25°C.

warmte zuid-europa
Tussen een grootschalig lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een zwakke rug van hogedruk bij Griekenland stroomt zeer warme lucht uit de Sahara richting het zuidoosten van Europa. Daardoor liggen de temperaturen in Italië, Griekenland en de Balkanlanden voor langere tijd (ver) boven normaal.

Tropisch warm in Italië

Het warme weer in Zuid-Europa is ook hoger in de atmosfeer goed terug te zien. Daarvoor moeten we kijken naar de waarden op 1,5 kilometer hoogte (850 hPa). Op het moment van schrijven bevindt er zich boven Italië een gebied met temperaturen boven de 15°C op dit atmosferische niveau. We mogen hier gerust 10 tot 15°C bij optellen, om een goede inschatting te krijgen van de temperaturen aan de grond.

Het zal je dan ook niet verbazen dat de maxima vandaag (13 april) op Sicilië oplopen naar 25 tot 30°C. Als deze laatstgenoemde waarde bereikt wordt, mogen we spreken van een tropische dag. Elders in Italië worden op veel plaatsen zomerse waarden (25°C) gehaald.

t850 13april
Temperaturen op 1,5 kilometer hoogte. De warmte concentreert zich vandaag boven Italië.

Griekenland warm

Vanaf morgen verplaatst de meeste warmte zich van Italië naar Griekenland. Tot en met begin volgende week liggen de maximumtemperaturen dagelijks op 23-25°C op de kleinere eilanden, 25-29°C op de grotere eilanden en lokaal 30°C op het vasteland. Pas in de tweede helft van volgende week lijkt het wat koeler te worden.

t850 14april
Vanaf morgen is Griekenland aan de beurt. Ook daar zijn plaatselijk tropische temperaturen van 30 graden haalbaar. In Italië wordt het (tijdelijk) minder warm.
t850 17april
In het weekend arriveert een nieuwe bel met warme lucht vanuit de Sahara. Begin volgende week blijft het daarom warm in grote delen van Zuidoost-Europa.

Yin en yang

Als er op de ene plek langdurig warmte heerst, is het ergens anders meestal koel en nat. Ook ditmaal is dat het geval. Het weer is wat dat betreft net als yin en yang. Het slachtoffer van de huidige warmte is het Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal). Het Atlantische lagedrukgebied ligt daar net te dichtbij om van de Afrikaanse lucht te kunnen profiteren. Er vallen dan ook geregeld zware regen- en onweersbuien die de temperatuur drukken.

In grote delen van Spanje en Portugal schommelen de temperaturen overdag tussen 15 en 20°C, daar waar maxima iets boven de 20°C normaal zijn voor deze tijd van het jaar. Enkel langs de Middellandse Zee is het droog en zonnig. In die gebieden kan het kwik de komende dagen regionaal nog oplopen naar 25°C.

koud en warm
Thermische tegenstellingen in Zuid-Europa: warm in het zuidoosten, koel in het zuidwesten.

Weersverwachting komende dagen

Voorlopig blijft de voorjaarswarmte in Zuid-Europa aanhouden. In Griekenland variëren temperaturen komende week op de meeste plaatsen boven de 25°C. Hetzelfde geldt voor de Balkan, waar de 25°C bijna dagelijks gehaald wordt. In Italië wordt het na morgen een paar dagen koeler, alhoewel de 20°C ook dan nog steeds binnen handbereik ligt.

Vanaf zondag krijgt Italië wederom te maken met zomerse temperaturen. Neerslag wordt er niet of nauwelijks verwacht en dus neemt de droogte in het gebied met de dag toe. Voor de landbouw, de natuur en de drinkwatervoorziening is het niet te hopen dat dit lang duurt, aangezien de zomer nog moet beginnen. De zorgen zullen dus toenemen.

neerslag
De komende twee weken valt er bijzonder weinig neerslag in de mediterrane gebieden (wetterzentrale).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

4 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen