16 april 2018 - 5 min. lezen 823 reacties

Tot nu toe was april 2018 zeer gevarieerd. Zonnige lentedagen maar ook nog kouder weer tijdens het begin van de maand maakten het weer. In dit artikel kijken we naar de weertendens voor de komende dagen. De liefhebbers van echt lenteweer of misschien zelfs al een vleugje zomerweer mogen in de handen wrijven! 

Wij nodigen jullie graag uit tot discussie onderaan dit artikel.

April doet wat hij wil!

April 2018 startte fris met op Pasen temperaturen die beneden 10°C bleven. Regelmatig viel er neerslag en van lenteweer was zeker geen sprake. Een week later, op 8 april, een heel ander verhaal met weinig wind, veel zon (althans in het centrum en het oosten) en temperaturen tot 25°C. De uitdrukking: “April doet wat ie wil” komt niet van nergens…

In Europa waren de contrasten eveneens groot. Zo kreeg Spanje tot nu toe een van de friste en natste aprilmaanden en viel er in de Pyreneeën en de Sierras recent nog veel sneeuw. Ook de zuidkant van de Alpen kreeg vorige week nog een pak sneeuw. Er ligt momenteel nog veel meer sneeuw dan de voorbije jaren in april. In Zuid-Oost  Europa was het beter met hogere temperaturen.

Sneeuwverschil Tignes
Wat een verschil in sneeuwhoeveelheid tussen dit jaar en vorig jaar in de Tignes. (Twitter Tignes)
Waterhoeveelheid Spanje
Ondanks de grote hoeveelheid neerslag van afgelopen weken in Spanje is de waterhoeveelheid in de artificiële meren nog lager dan gemiddeld. Vorig jaar was de hoeveelheid wel een pak lager. (Embalses.net)

Lente/zomerweer op komst

Afgelopen dagen was het meermaals te lezen op de nieuwssites en in de kranten. Het wordt warmer, zomers warm! De oppervlakkige drukconfiguratie die de voorbije dagen voor onstabiele lucht zorgde geraken we stilaan kwijt ten voordele van een sterk hogedrukgebied. De wind draait daarbij naar het zuiden/oosten en voert zachte lucht aan. Met zon van ‘s morgens tot ‘s avonds stijgen de temperaturen geleidelijk richting 25°C en misschien wel meer. Misschien spreken we dan toch beter van zomerweer dan van lenteweer.

Weerpluim ECMWF
Komende week stijgen de temperaturen richting 25°C. De zaagtandstructuur in de pluim toont aan dat er weinig bewolking aanwezig is. (Weerplaza)

Kwakkelen tot dinsdag

Vandaag en ook morgen zitten we een beetje in niemandsland op vlak van weergebied. Hoge noch lage druk domineert waardoor het weer typisch is voor de Lage Landen. Opklaringen wisselen af met wolkenvelden en lokaal valt er een bui. Vooral vanavond/nacht kunnen er enkele actievere buien vallen. Aan de andere kant van de oceaan (VS) blijft het voorlopig ruim kouder dan normaal voor de tijd van het jaar.

Weerkaart gisteren
Op de weerkaart zien we dat België en Nederland zich momenteel tussen alle drukgebieden bevindt. Het weer kwakkelt voort.

Zon vanaf dinsdag

Dinsdag zien we de drukconfiguratie dan snel evolueren op de weerkaarten. Hoge luchtdruk werpt zich op over West-Europa en zorgt ervoor dat alle verticale bewegingen onderdrukt worden. Er passeren nog enkele hoge wolkenvelden, maar de zon domineert ruimschoots. Tegelijk wordt er stilaan zachtere lucht aangevoerd waardoor het kwik in onze thermometers kan stijgen tot 19-22°C.

Weerkaart voor morgen
Dinsdag ontwikkelt een hogedrukgebied zich over West-Europa. De zon schijnt meer en meer en kwik stijgt richting 20°C.

Een zomerse week!

De dagen daarna blijven we onder de invloed van het krachtige hogedrukgebied. Droge landelijke lucht en de afwezigheid van stijgende luchtbewegingen zorgt ervoor dat de zon schijnt van ‘s morgens tot ‘s avonds laat. Warme lucht bereikt ons land maar echte transportwarmte krijgen we nog niet. Op 1500 meter stijgen de temperaturen tot 13-14°C. Op 2 meter levert dit dan temperaturen op rond 25°C. Zomerse dagen dus in april!

Advectie van warme lucht
Zachte lucht rukt komende week op vanaf het zuiden. Vooral de zon zorgt voor hoge temperaturen.
Warmste plekje van Europa
Frankrijk, België en Nederland worden komende week opnieuw de warmste plek van Europa. (Wetteronline)

Hoelang houdt het mooie weer aan?

Tijdens het weekend lijkt het mooie weer gewoon aan te houden. Het hogedrukgebied verliest dan wel aan kracht, regenzones blijven op ruime afstand en ook de verticale bewegingen (en dus buien) blijven onderdrukt. Pas na het weekend zien we de kans op neerslag geleidelijk stijgen. Gezien de termijn hoeven we ons daar zeker nog geen zorgen over te maken. Eerst maar eens genieten van de heerlijke lente/zomerdagen de komende week.

Pluim Brussel
De Amerikaanse pluim voor Brussel laat de sterke stijging van de temperaturen op 850 hPa duidelijk zien. Na het weekend lijkt de tendens dalend te zijn maar wordt de onzekerheid wel groot.

In Zuid-West Europa laat het zomerweer nog even op zicht wachten. De NAO-index blijft min of meer neutraal wat de indicatie is voor de afwezigheid van echte hoge luchtdruk.

NA-index
De NAO-index blijft kwakkelen rond de neutrale waarde. Hoge druk over het Iberisch Schiereiland en daarmee samenhangend structureel zonnig zomerweer laat nog even op zich wachten. (NOAA)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken