20 januari 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

In de avond van 20 januari 2014 voltrok zich een waar spektakel aan de horizon. Het had de hele dag geregend, maar alsof de weergoden iets van plan waren ontstonden er snel opklaringen in het westen van België. De foto’s die we binnenkregen via de mail waren bijzonder.

Hoe ontstaat avondrood?

Dit avondrood komt tot stand doordat het zonlicht vlak voor zonsondergang een langere weg door de atmosfeer aflegt dan wanneer zij op haar hoogste punt staat. De zonnestralen worden hoofdzakelijk verstrooid door stofdeeltjes, maar ook door zuurstof en stikstof . Door die verstrooiing wordt het witte zonlicht in verschillende kleuren ontleed. Het rode licht heeft het minste last van die verstrooiing. Bekijk en lees er meer over in het volgend artikel: prachtige zonsopkomst (27 november 2013).

Zonsondergangen

zonsondergangoostende
Zonsondergang Oostende (Ria Ceulemans)
zonsondergangharelbeke
Zonsondergang Waregem (Edith Callens)
zonsondergangoudenaarde
Zonsondergang regio Maarkedal (Anke Bourdeaudhui)

Leuk weetje

De zonsondergangen zijn doorgaans feller van kleur dan de zonsopgangen. Dit komt omdat er ‘s avonds meer stofdeeltjes zijn. Ze zijn ook mooier wanneer er veel vocht in de atmosfeer aanwezig is.

Wanneer bijvoorbeeld het stof van een uitgebarsten vulkaan onze kant opkomt en over ons land komt waaien levert dit vaak diepe kleuren op. Deze leveren meestal de mooiste zonsondergangen op.

Weerspreuken en de zon

  • Avondrood, mooi weer aan boord. Ochtendrood, water in de sloot.
  • In januari veel westenwinden en avondrood, maakt de kou dood.
  • Ontdek nog meer weerspreuken (deel 1)
  • Ontdek nog meer weerspreuken (deel 2)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken