19 maart 2019 - 5 min. lezen 307 reacties

Na een natte, eerste helft van maart lijkt de tweede helft droger te gaan verlopen. De straalstroom die de afgelopen twee weken recht op West-Europa gericht was en de ene na de andere regenzone aanvoerde, wordt komende dagen afgeblokt. Een krachtig hogedrukgebied verschijnt en zorgt ervoor dat we droger weer krijgen en ook de temperaturen gaan gevoelig de hoogte in. De aanvoer van veel vocht uit het westen zou wel roet in het eten kunnen gooien met hardnekkige wolkenvelden. Hoe dan ook, de temperaturen gaan omhoog, de lente komt eraan!

Weersverandering op til

Een actieve straalstroom die zonaal (west->oost) gericht was, voerde de afgelopen 2 weken de ene na de andere depressie, met bijhorende regenzones, aan. Enkele lagedrukgebieden, geactiveerd door verschillende ‘jetstreaks’ (versnellingen in de straalstroom), zorgden voor storm(achtige) dagen en rukwinden die opliepen tot boven 130 km/uur, waarden die we niet elk jaar te zien krijgen in de Benelux. Er viel ook behoorlijk veel regen, beduidend meer dan normaal, tijdens de eerste helft van maart.

Wat betreft de droogte kunnen we stellen dat die aan de oppervlakte niet meer aanwezig is. Lokaal staan de velden zelfs onder water, tekenend voor meer neerslag dan de infiltratie kan verdragen. Dieper in de bodem heerst echter nog steeds een neerslagtekort…dat is namelijk niet zo snel opgelost! Daarvoor zouden er verschillende ‘te natte maanden’ elkaar moeten opvolgen en dat zie ik niet meteen gebeuren.

Wel is het zo dat de natuur opgelucht is en heeft kunnen recupereren en op dit moment wel klaar is voor de lente.

De straalstroom was tijdens de eerste twee weken van maart krachtig en duidelijk west->oost gericht.

Ook de typische voorjaarsbuien (maartse buien) ontbraken dit jaar niet. Kenmerkend voor de koude bovenluchten vanaf het noordwesten die uitstromen over de relatief zachte Noordzee, werden er boven de Benelux talrijke hagelbuien, onweersbuien en smeltende sneeuwbuien gedetecteerd. In de Ardennen viel er zelfs nog 5 cm sneeuw. Uitzonderlijk is dat zeker niet, maar er zijn al voorjaarsmaanden geweest waarin de wind nooit uit de noordwestelijke hoek kwam.

Maart is vaak een overgangsmaand waarin alles kan, dit was afgelopen weken weer overduidelijk. Vaak leveren zo’n buien ook prachtige luchten en wolkenformaties op. De blauwe lucht is immers kraakhelder (aangezien die erg koud en zuiver is) wat sterk contrasteert met de opbollende stapelwolken, regengordijnen en sneeuwwaaiers.

  • Verzot van prachtige wolkenformaties? Check dit boek

Azorenhoog breidt zich uit

Aan de rechteruitgang van de straalstroom wordt het Azorenhoog komende dagen richting West-Europa uitgetrokken. Dit resulteert in drukstijgingen boven de Benelux waardoor de zon vaker zal doorbreken. Regenzones worden ten westen, via Groot-Brittannië, naar het noorden omgeleid en maken geen kans om regen te geven aan onze landen. Het minpunt is wel dat de aangevoerde lucht niet uit het droge zuidoosten komt, maar uit het (zuid)westen.

Hierdoor bevat deze meer vocht (van de Atlantische Oceaan), waardoor hardnekkige wolkenvelden niet helemaal uit het weerbeeld zullen verdwijnen. Het is dan ook niet zeker of de zon er overal langdurig zal doorkomen. Komende dagen wordt de aangevoerde lucht ook stelselmatig zachter. De temperaturen stijgen op 1500 meter tot boven 5°C, dit betekent dan 15-20°C op 2 m. Best aangenaam…toch?

Het Azorenhoog breidt komende dagen uit richting West-Europa. Dit zorgt voor meer zon en hogere temperaturen.
Met een westelijke wind wordt er donderdag veel vocht aangevoerd. Het is onzeker of de zon er dan veel zal doorkomen.

Terug frisser na het weekend

Of het zachtere weer lang standhoudt is nog maar de vraag. Het hogedrukgebied boven Europa breidt zich uit naar het noorden en lijkt een hogedrukrug op te werpen ten westen van West-Europa. Een situatie die de winterliefhebber graag ziet gebeuren in januari en februari. In maart zorgt dit eveneens voor een opvulling van de koude bastion vanaf Rusland, maar de extremen zijn uiteraard al meer beperkt.

Het ziet er wel naar uit dat de aangevoerde lucht begin volgende week uit het noorden en noordoosten komt en veel kouder is. Op 1500 meter daalt het kwik terug beneden -5°C. Dat betekent dat de vorstkansen opnieuw toenemen en smeltende sneeuw wel mogelijk is. In maart kan alles, toch?

Vanaf zondag werpt het hogedrukgebied een meer meridionale blokkade op en wordt de aangevoerde lucht kouder.

Samengevat kunnen we stellen dat het weer de komende dagen evolueert richting lente-achtig met hogere temperaturen en vaker zon. Dat is vooral vrijdag het geval. Vanaf zondag komt de aangevoerde lucht meer uit het noorden en koelt het sterk af. Regenzones staan niet meteen op het programma, maar de typische maartse buien kunnen dan wel weer verschijnen. Hoelang de aanvoer van koudere lucht volgende week standhoudt is nog de vraag, dat wachten we best nog even af.

Komende dagen wordt de aangevoerde lucht warmer. Begin volgende week draait de wind naar het noorden en wordt het weer frisser.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen