24 augustus 2020 - 5 min. lezen 109 reacties

Augustus loopt stilaan op zijn einde. De nachten worden langer, het aantal uren met daglicht worden kleiner en de zon verliest aan kracht. De zomer begint duidelijk wat van zijn pluimen te verliezen. Komende dagen proberen depressies en troggen een eerste aanval uit te voeren op Europa. De tropische temperaturen zijn we kwijt en de wind spant aan met rukwinden tot gevolg. Er is een vleugje herfstweer op komst!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Stormachtige woensdag met rukwinden

Een depressie, op maandag nog ver boven de Atlantische Oceaan, diept aan de linkeruitgang van een jetstreak snel uit en wordt tegen bijna 200 km/u richting West-Europa geblazen.

Een uitdiepende depressie zorgt deze week voor het eerste “herfstweer”.

Aan de voorzijde (oostflank) trekt er dinsdag een warmtefront over met veel bewolking en een beetje regen. Op 850 hPa gaan de temperaturen omhoog tot 8-12°C. Zonder wolken zou dat vlot 25°C opleveren maar nu, met het slepende warmtefront in het vooruitzicht, moeten we het stellen met 21-23°C. Het koufront is ook al zichtbaar, maar dit beweegt quasi zonaal naar het oosten (beperkte temperatuurgradiënt) waardoor de activiteit gering is.

Frontale structuur.

Dinsdagochtend diept de depressie sterk uit (~ 980 hPa) en zet deze koers over de Britse Eilanden. Daar zorgt de aanwezigheid van wrijvingselementen en gebrek aan “fetch” van de Atlantische Oceaan voor een afzwakking. Tijdens de nacht op woensdag en overdag trekt de depressie vervolgens zich opvullend (> 990 hPa) over de Noordzee (en het noorden van Nederland) richting Denemarken.

Dat levert tijdelijk een krachtig windveld op dat vooral aan de kust sterk tot uiting zal komen. We verwachten daar rukwinden tot lokaal 95 km/u, in het binnenland zijn dat eerder rukwinden met een maximum van 75 km/u. In het noordwesten van Nederland is de kaap van 100 km/u mogelijk. Een vleugje de herfst dus.

Tijdens de nacht op woensdag en overdag kunnen de rukwinden stevig oplopen.

Vooral het noordwesten van de Benelux kan tot en met woensdag nog behoorlijk wat neerslag verwachten. Het warme zeewater fungeert als ideale bron van vocht voor de kustconvectie. Elders in de Benelux blijven de neerslaghoeveelheden nog wel beperkt.

De meeste neerslag valt komende dagen in het NW van de Benelux.

Herfstweer aan einde van de week

Donderdag profiteren we tijdelijk van een hogedruk injectie met droger en wat rustiger weer. Een trog zakt uit boven de Atlantische Oceaan, maar aan de oostflank daarvan is het dus nog vrij rustig.

Vrijdag zakt deze trog verder uit en schuift deze vanaf het westen dichterbij. Dat levert wisselvallig weer op waarbij de bovenluchten gradueel afkoelen. Op 850 hPa dalen de temperaturen tot onder 10°C, waarschijnlijk zelfs tot onder 5°C.

Een diepe trog in de straalstroom schuift vrijdag dichterbij.

Tijdens het weekend koelt het ook op 2 m af met temperaturen die niet meer aan de kaap van 20°C geraken. Soms valt er regen en er staat ook wind. Een vleugje herfstweer dus tijdens de laatste dagen van augustus.

De hoge temperaturen lijken begin volgende week vooral weggelegd voor het zuidoosten van de Benelux.

“Eerste” sneeuw in de Alpen?

Na een lange, hete zomer periode lijkt het tij ook in de Alpen te keren. De herfst is op komst! Komende dagen is het nog vrij zacht met een nulgradengrens tussen 3600 m (oosten) en 4000 m (westen). Maar, de trog schuift vrijdag dichterbij en zal een meer onbestendig weertype inleiden. De nulgradengrens daalt lokaal 2 km, tot 2000-2400 meter. Op de overgang zorgt de combinatie tussen het frontale vlak en de orografie voor veel neerslag wat in de bergen (boven pakweg 3000 m) voor sneeuw van betekenis kan zorgen.

Komend weekend valt er sneeuw van betekenis in de Alpen.

Dat is uiteraard positief nieuws voor de gletsjers, die zo weer even een beschermlaag krijgen voor de laatste weken van het ablatie (smelt) seizoen.

Zomer definitief voorbij?

Is de zomer nu definitief voorbij? Halen we geen 30°C meer in 2020? Moeilijk om daar een uitspraak over te doen. De warmte rond de Middellandse Zee blijft voorlopig nog wel aanwezig, waardoor er niet veel nodig is om een warmte-transport op gang te brengen. Een trog in september boven de UK met een diepe zuidelijke luchtstroming en het kwik kan op 24 u tijd 10 graden stijgen. We gaan het zien, maar de zomer van 2020 nu definitief afschrijven lijkt ons wat voorbarig.

We evolueren richting 20°C en daar onder. Maar, begin september overheerst er weer een stijgende trend in de temperaturen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken