4 augustus 2020 - 5 min. lezen 474 reacties

Weermodellen zijn het er over eens. Vandaag (dinsdag) kunnen we profiteren van aangenaam zomerweer, maar dat zal fors veranderen. Dankzij een hogedrukgebied op de juiste plaats wordt de aangevoerde lucht een pak warmer en stijgt het kwik tot tropische waarden. Augustus gaat de hete toer op, een eerste hittegolf van 2020 lijkt in de maak. Mogelijk zelfs een exemplaar van lange duur met de nodige gevolgen voor mens, natuur en dier!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Koel begin van de week

We zijn de werkweek gestart met de nodige animo. Maandag zorgde een troglijn voor pittige buien die soms gepaard gingen met onweer. De advectie van koude lucht op hoogte over een warme Noordzee zorgde bovendien voor de formatie van waterhozen.

Over het oosten van de Benelux bleef het wel gewoon droog met opklaringen en wolkenvelden. Lokaal steeg het kwik op maandag zelfs nog tot 25°C in de achtertuinen. In augustus is er niet veel nodig en de droogte helpt ook een handje …

  • Geef de hitte geen kans en bestel vandaag nog deze airconditioner die snel en gemakkelijk grote ruimtes kan afkoelen.

In de Alpen viel er bij de passage van een koufront in combinatie met een Genua-laag zelfs sneeuw tot onder 3000 m. Een zalige adempauze voor de gletsjers die er zo weer een paar dagen tegen kunnen. Geniet even mee:

Veel sneeuw op de Stelvio pas.
Koud met sneeuw op dinsdagochtend op de hoogste berg van Duitsland.

De maand juli 2020 verliep in tegenstelling tot de andere maanden van 2020 relatief koel. Augustus heeft duidelijk andere plannen met de opstuw van subtropische lucht uit het zuiden van Europa. Of dit een voorbode is van een veel te warme augustus 2020 is uiteraard voorbarig om te concluderen.

Omslag naar top zomerweer

Vanaf woensdag zijn we vertrokken voor een forse hittegolf. Het hogedrukgebied nabij de Azoren zoekt verbinding met een Russisch hoog en verplaatst zich vervolgens met een afsnoerende kern richting Scandinavië. Dat resulteert in de overgang naar een droge, continentale luchtstroming met de aanvoer van warme lucht. Op 850 hPa gaan de temperaturen omhoog tot 15-19°C waardoor de temperaturen op 2m tropisch worden.

  • Wist je dat een stormglas een instrument is dat een weersverbetering ziet komen, Dat kan je zien aan de hand van de kristalstructuur! Echt cool
Een krachtig hogedrukgebied zorgt voor een droge, warme continentale luchtstroming in de Benelux.

Eerste hittegolf van 2020

Hogedruk en droge wind, dat betekent zon, veel zon! De weermodellen tonen een hele rij zonovergoten dagen van woensdag tot zaterdag. Er verschijnen soms een paar hoge wolkenvelden als gevolg van de advectie van wat vocht op hoogte. Meer zal het niet zijn. De augustuszon kan daardoor al haar kracht gebruiken om het boeltje op te warmen. Klaar voor hete temperaturen? De eerste officiële hittegolf van 2020 komt eraan!

  • Je kent vast en zeker volgend probleem!? Je bent een weerliefhebber en de maxima swingen de pan uit. Je beschikt niet over een deftig weerstation om deze waarden vast te leggen en zo gaat waardevolle data verloren! Investeer in een kwalitatief digitaal weerstation! Veel plezier OP = OP ✅
De temperaturen stijgen voor lange tijd tot 30°C en meer. De grootste kans op maxima boven 35°C is voor de Kempen.

Hoelang duurt de hitte?

Het ziet er naar uit dat de hitte periode een hele tijd zal duren. Donderdag stijgt het kwik een eerste keer boven 30°C. Sommige weermodellen houden de tropische temperaturen vervolgens 5-7 dagen aan. De eerste officiële hittegolf zou in dat geval zeker een feit zijn.

Er is echter een kanttekening. Zaterdagnamiddag en zondag zou de wind bij de overgang naar een nieuwe hogedrukimpuls tijdelijk naar het westen/noorden kunnen draaien. In dat geval zouden de temperaturen eventjes een dip krijgen. GFS is pro dit scenario, ECMWF berekent enkel voor de Waddeneilanden een temperatuurdip.

Zondag wordt het mogelijk eventjes koeler wanneer de wind een W-NW component krijgt.

Begin volgende week lijkt de tendens weer sowieso warmer. Mogelijk schakelen we dan wel over op een meer onstabiel weertype waardoor de kans op onweer zou toenemen. Interessante tijden, dat zeker!

Wat zeggen de lange termijn modellen?

In zijn lange termijn verwachting berekent het Europese weermodel een duidelijk warmere augustus dan normaal. Vooral de eerste 2 weken (de periode die we nu zullen doorgaan) zouden daarmee meerdere graden warmer verlopen dan normaal.

  • Wil jij net een PRO worden zoals deze auteur Lander? Investeer in kennis en kies voor dit boek voor iedere weeramateur!
De temperatuurafwijking voor augustus 2020 lijkt duidelijk positief en dus warmer dan normaal.

Wat de neerslagverwachting betreft lijkt de maandverwachting ook duidelijk. Zowaar in elke week toont het model een kleinere neerslaghoeveelheid dan normaal. Dat is iets wat we in deze tijd van droogte zeker in de gaten zullen moeten houden. Niet alleen voor de natuur maar ook voor het weer. Droogte kan immers temperatuurextremen versterken. Op droge, zonnige zomerdagen kan een droge vs natte bodem een paar graden verschil geven.

ECMWF toont een drogere augustus maand dan normaal.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken