21 augustus 2020 - 3 min. lezen 37 reacties

De maanden juli en augustus kunnen we samenvatten als erg boeiend voor de weerliefhebber. De maand juli was iets te koel volgens het langjarig gemiddelde terwijl augustus vooral zal bijblijven vanwege een stevige hittegolf met dagen na elkaar 35°C of meer. Daar bovenop waren er op meerdere dagen onweerskansen. Komende dagen oogt het weerbericht minder spannend en vertoeven we in een vrij vlakke luchtdrukconfiguratie. Mogelijk dat ex-tropische stormen op het einde van deze maand de Europese weerkaarten opnieuw zal door elkaar schudden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Zomerse maxima verdwijnen

Afgelopen weken leek het wel een constante. Eenmaal de zon tevoorschijn kwam, stegen de maxima in de namiddag vlot boven de grens van 25°C. Dat hadden we te danken aan een veelal zuidelijke tot zuidwestelijke luchtstroming. Belangrijk om de zomerse maxima van 25°C of meer te veroorzaken in de Benelux is de ligging van lagedrukgebieden.

Als zo’n systeem ten ZW van Ierland komt te liggen mag je er in de zomermaanden bijna prat op gaan dat de zomer zich laat gelden. Komt een lagedrukgebied dichterbij de Benelux, dan kan dat gepaard gaan met veel wind, neerslag en onweerskansen.

Op zondag 23 augustus zien we dergelijke configuratie op de weerkaarten NIET. Lagedruk overheerst boven Scandinavië en brengt een vrij frisse luchtstroming uit het NW op gang. Het hogedrukgebied nabij de Azoren slaagt er niet in om een uitloper uit te sturen naar de Benelux waardoor het weerbeeld iets wisselvalliger zal worden.

Kans op veel wind

Een vlakke luchtdrukconfiguratie op de weerkaarten zorgt meestal voor rust in de atmosfeer. Helaas lijkt die rust maar tijdelijk, want rond 24/25 augustus zien we een sterk uitdiepend lagedrukgebied de Britse Eilanden naderen. Net zoals storm Ellen van eerder deze week kan het dan opnieuw fiks gaan stormen boven Ierland. De Benelux krijgt ook te maken met deze restanten en moet rekening houden met veel wind in de periode tussen dinsdag en donderdag. Aangezien veel bomen vol in blad staan, kan dat problemen geven met betrekking tot stormschade.

Het Amerikaans weermodel berekent een uitdiepend lagedrukgebied tussen dinsdag en donderdag. Mogelijk gaat dat in de Benelux gepaard met een flink windveld en windstoten tot 100 km/u. Een situatie die ook bijval krijgt van het Brits weermodel UKMO.

Nieuwe blokkade op de Atlantische Oceaan?

Tegenwoordig is het een ‘hip en trendy’ modewoord in de meteorologie. Een blokkade gooit voor een langere tijd de weersituatie vast. Dat kan in de winter zorgen voor een heuse winterperiode terwijl het in de zomer vaak gepaard gaat met langdurige hitte en droogteperikelen. Richting het einde van augustus 2020 hint GFS op een opstoot van hogedruk boven de Atlantische Oceaan. Tegelijkertijd zakt een lagedrukgebied aan de oostflank naar het zuiden. Dat zou betekenen dat West-Europa in een wisselvallig weerbeeld terechtkomt met geregeld neerslag en wind.

Tijdens de winterperiode zou het forum van NoodweerBenelux al meteen in rep en roer staan. Een lagedrukgebied boven Frankrijk en opbouwende hogedruk zou een interessant signaal zijn voor sneeuwval. In de zomermaanden levert dat uiteraard geen sneeuw op, maar een wisselvallig en koeler weerpatroon.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken