Aanhoudende droogte door geblokkeerd stromingspatroon
De warmte is weer voorbij, we keren weer terug naar de oude bekende situatie op de weerkaarten en dat betekent aanhoudende droogte met niet al te hoge temperaturen. Eigenlijk hebben we al een hele tijd te maken met een geblokkeerd stromingspatroon. Dat verklaart ook de relatief koele aangevoerde lucht waarbij de temperatuur gemiddeld rond normaal uitkomt.
Opvallender is het neerslagtekort en dat kan nog wel eens wat problemen gaan geven in de komende weken als dit aan blijft houden. In dit artikel geef ik een uitgebreide analyse daarover.
Onweer hoeven we voorlopig even niet meer te verwachten. Het viel mee afgelopen vrijdag. Het verwachte onweer werd slechts lokaal waargenomen. Dit kwam omdat boven onze omgeving de buien niet verder gevoed werden en uitstierven. Ook werd niet voldaan aan alle parameters. Lokaal echter wel, maar zoals gezegd, de buien konden niet overleven. Een typisch geval van een warmteonweder. Toch blijven waarschuwingen noodzakelijk ook al kwam het niet op grote schaal voor. Dat maakt het juist gevaarlijker.
Geblokkeerd stromingspatroon
Het hogedrukgebied boven de Azoren is de veroorzaker van de gematigde temperaturen en de aanhoudende droogte. De verklaring hiervoor is simpel. Een hogedrukgebied zorgt in het algemeen voor mooi en droog weer en een lagedrukgebied zorgt voor wisselvallig weer en regen. De stroming is met een hogedrukgebied altijd (op het noordelijke halfrond) met de wijzers van de klok mee.
Kwestie van de ingetekende pijlen volgen en u ziet een west tot noordwestelijke stroming. Met die stroming zijn gematigde temperaturen gemoeid. Deze weersetting zien we al vanaf mei bijna ongewijzigd op de weerkaarten. Heel af en toe wordt deze configuratie doorbroken. Daarmee hadden we ook recent de hoge temperaturen.
Zeer koel en nat in Scandinavië
Om de gematigde temperatuur bij ons te verklaren (die overigens gemiddeld keurig rond de norm ligt) moeten we kijken naar de temperatuur uit de stromingsrichting. Daarbij is de weerkaart voor de maand mei representatief. Over het algemeen hadden wij te maken met een noordwestelijke hoogtestroming.
U ziet dat de gehele aanvoerrichting koel was (blauwe kleuren op de kaart). Dankzij een uitloper van het Azorenhogedrukgebied was het bij ons daarbij wel zonnig en droog. Scandinavië is echter het afvulputje van Europa. De straalstroom met depressies en koele lucht lagen door deze geblokkeerde situatie continu gericht op Noord-Europa. Dat is tot op heden nog zo. Reken maar dat ze daar niet blij zijn met het huidige weertype.
Temperatuur laag in Bergen (Noorwegen)
Om de situatie goed uit te kunnen leggen waarmee we nu te maken hebben heb ik een willekeurige plaats in Noorwegen, namelijk Bergen, vergeleken met vorig jaar. Met de 2 bovenstaande grafieken ziet u het temperatuursverloop vanaf mei tot nu. Het bovenste plaatje is van het jaar 2014 en het onderste plaatje van het jaar 2015. Ik denk niet dat de tuinstoelen veel hebben buitengestaan daar. Wat een koude dit jaar in vergelijking met het jaar ervoor. Brr.
Oorzaak is een koude noordwestelijke hoogtestroming met het passeren van de ene na de andere depressie. En zo werkt dat met moeder natuur. Is het in het ene gebied droog dan vallen ergens anders de rake klappen. En als de stroming dan bij ons noordwestelijk wordt, dan snapt u dat er geen warmte voor handen is. Dankzij het hogedrukgebied viel er in de Benelux geen noemenswaardige neerslag.
Veranderingen op komst?
Volgend weekend zien we het Azorenhogedrukgebied door WAA helemaal uitgerekt tot aan IJsland. Dat is weer een puzzelmoment op de weerkaarten. U ziet een blokkade waarbij de depressies niet meer doorkomen vanaf de Atlantische Oceaan. Vooral voor Scandinavië is dat een verandering want de temperaturen gaan daar in de lift.
Wat dat voor onze omgeving inhoudt, is nu nog ongewis. Zowel warme lucht uit het zuiden kan ons bereiken maar ook weer koelere lucht uit het noorden. De ergste kou lijkt hiermee voorbij omdat ook Scandinavië gaat opwarmen. Voor de festivals in België en Nederland is het nu nog niet zeker of dat droog gaat verlopen, maar zeer nat lijkt onwaarschijnlijk.
Hoe ziet het weerbeeld deze week er uit?
Droogte gevisualiseerd op de weerpluim
De temperatuur blijft de komende dagen gematigd zoals dat bij ons klimaat hoort. Maandag en dinsdag is het wat koeler door een noordelijke wind en schommelt het kwik tussen 16 en 20 graden. Uiteraard is het in het noorden koeler, vooral langs de noord en westkust, terwijl dat we in het zuiden van Nederland en delen van België nipt de 20 graden kunnen halen dankzij de zon die goed van de partij is. Het blijft droog.
Woensdag zonnig en warm
Woensdag draait de stroming naar zuidwest omdat het hogedrukgebied bij de Azoren iets oostelijker opschuift. Hierbij wordt warmere lucht aangevoerd en stijgt het kwik tot 23 graden met veel zonneschijn. Donderdag draait de stroming weer en komt een zwakke storing door waarbij het tijdelijk kan gaan regenen. De temperatuur gaat weer naar beneden. Vrijdag is het dan weer droog, maar door een westelijke wind stagneren de maxima rond 20 graden.
De bovenstaande grafiek (weerpluim Europese weermodel) geeft het temperatuursverloop weer voor Zuid-Nederland en daaronder de neerslagkans.
- U kunt ook altijd het weer op uw locatie bekijken via de website.
- Voeg ons toe op sociale media: NoodweerBenelux (+118.000 fans)