5 juli 2015 - 2 min. lezen 3 reacties

Vandaag (zondag) zien we vanuit het zuidwesten een nieuwe kans ontstaan op hevig onweer. Dat manifesteer zich momenteel in een zeldzame level 3 waarschuwing boven het westen van Duitsland. De Benelux in het level 2 of level 1 waarschuwingsgebied. Concreet komt het erop neer dat we vanaf de late voormiddag enkele onweersbuien mogen verwachten aan de Frans-Belgische grens. Dit is de zone waarop er later vandaag nieuwe exemplaren zullen ontstaan die agressief van aard kunnen zijn.

In Duitsland tenslotte wordt er verwacht dat de overlap tussen zowel windschering in de onderste 6 km en de mate van onstabiliteit bijna ideaal zijn voor het vormen van explosieve buien (type: supercells).

Goedemorgen windschering…

Windschering, wat is dat? Simpel, om een bui te veroorzaken die roterende (draaiende) stijgstromen produceert is windschering nodig. Dat zijn verschillende windrichtingen en windsnelheden op verschillende hoogtes. Door dit verschil ontstaat er als het ware een cirkelvormige beweging.

Als de buien vanaf de grond kunnen ontstaan (hetzij door een hoge temperatuur of hetzij door een extra push via dynamiek), kunnen ze optimaal profiteren van deze windschering. Dat is iets wat vandaag het geval lijkt te zijn over het oosten van België, het oosten van Nederland en een brede zone in Duitsland. Onze collega’s bij Estofex hebben dit gemarkeerd als de level 3 zone.

level3 op 5 juli 2015

Andere gebieden in West-Europa in het level 2 waarschuwingsgebied. De kans op hagel (2 tot 4 cm), windstoten, wateroverlast en een felle bliksemactiviteit zijn hier de grootste problemen. Een lokale windhoos is bij dit soort zwaar weer parameters niet uit te sluiten.

Het gaat natuurlijk om een zeldzaam natuurfenomeen, dus wat dat betreft is enige voorzichtigheid geboden qua uitspraak. Naar de avondperiode toe is de verwachting dat de individuele onweersbuien meer zullen klonteren richting 1 of meerdere onweerscomplexen. De windstoten, overvloedige neerslag en hagel in dit onweerscomplex vormen dan de meeste risico’s. Kans op tornado’s neemt dan geleidelijk af.

Spannende situatie al bij al waarbij het uitblijven van onweer afgelopen dagen wel eens ruim gecompenseerd kan worden. We gaan het zien gebeuren! Volgen jullie mee met ons? 🙂

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken