11 juni 2020 - 4 min. lezen
287 reacties 287

Het onweerseizoen in de Benelux komt op gang. Dankzij een lagedrukgebied met kern over het westen van Frankrijk wordt het op vrijdag 12 juni onweerachtig. Vooral later in de namiddag verwachten weermodellen de aanzet tot een mogelijke onweercluster met windstoten en een flinke hoeveelheid regen aan de voorzijde. Waar en wanneer de onweersbuien effectief te verwachten zijn, kan je lezen in deze weersverwachting.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zomers warm maar onstabiel

Via een zuidelijke tot zuidoostelijke luchtstroming kan het op vrijdag flink gaan opwarmen. Waar het de afgelopen dagen op veel plaatsen, in het bijzonder in Nederland nog fris was, is hier de komende 24 tot 72 uur geen sprake meer van. Weermodellen laten het dauwpunt en ook de temperatuur stijgen in thermometerhut. Signalen die erop wijzen dat ook de onstabiliteit zal groeien in de loop van vrijdag.

  • Wist je dat een stormglas een instrument is dat een weersverandering kan weergeven? Echt cool om in huis te halen!

Vrijdag in de voormiddag verwachten weermodellen een heldere start over België. Mogelijk zijn onweerverklikkers te zien, die verraden dat het later op de dag onweerachtig zal worden vanuit Frankrijk. In Nederland kunnen in de ochtend net iets meer wolken actief zijn, maar zonder echte dreiging voor de zon. Gedurende de voormiddag is het kwik op weg naar een zomerse 25 graden. De stapelwolken vormen dan een bondgenoot van de zon.

Het Amerikaans weermodel berekent net zoals HARMONIE en AROME zomerse temperaturen in de namiddag. Samen met een hoge luchtvochtigheid zal het zelfs zwoel tot onweerachtig aanvoelen.

In de loop van de namiddag bouwt er zich Surface Based CAPE op (SBCAPE). Dit is een mechanisme dat nodig is om onstabiliteit op te wekken. Deze energie wordt dan meestal in de late namiddag omgezet in regen- en onweersbuien. De verschillende weermodellen zijn het niet eens met de hoeveelheid SBCAPE en zijn dan ook moeilijk te gebruiken.

Meer nog, mogelijk dat de onweersbuien vrijdagavond de SBCAPE niet gaan gebruiken, maar moeten komen vanuit het noorden van Frankrijk. In dit geval spreken we van geadvecteerd onweer. De mate aan SBCAPE speelt dan minder een rol om het onweer in leven te houden gedurende de nachtperiode.

Kans op windstoten en veel regen

We kiezen op dit moment bij NoodweerBenelux voor een level 1 waarschuwing langs de Frans-Belgische grens. Weermodellen berekenen vanaf de avondperiode (18/19:00) een toenemende kans op donder en bliksem in België. Mogelijk dat het eerst gaat om enkele lokale, maar felle exemplaren in het centrum van België. Een tweede onweersgolf ontstaat wanneer de occlusie, verbonden aan het lagedrukgebied boven Frankrijk, de Benelux bedreigt. Dit zou iets worden voor de nacht van vrijdag op zaterdag met op veel plaatsen kans op klank- en lichtspel. Spannend!

Vooral België ligt op vrijdag in de vuurlinie van enkele pittige regen- en onweersbuien. Op zaterdag verschuiven de accenten naar Nederland.

Aangezien een onweersituatie altijd werk is om te nowcasten (live te bekijken), zullen we dit artikel specifiek voor vrijdag/zaterdag ook blijvend updaten. U kan die updates onderaan volgen via de reacties. Mogelijk dat er zelfs een upgrade naar een level 2 wordt doorgevoerd indien de onweercluster boven Frankrijk wordt bevestigd.

  • Meet de hoeveelheid neerslag bij mogelijk fel onweer geheel automatisch en niet via de pluviometer. Dit weerstation kan dat!🌧️

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken