12 juni 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Op dit moment vallen er verspreid in de provincies West- en Oost-Vlaanderen hevige buien. Deze onweersbuien zijn verbonden aan een lagedrukgebied nabij de Alpen en bewegen zich heel traag richting het noordwesten. Doordat zowel de grondstroming als de stroming in de bovenlucht (850 hPa en 500 hPa) heel zwak is, blijven dergelijke cellen lang op éénzelfde plaats uitregenen (gevaar voor wateroverlast)…

Buien met wateroverlast

Het radarbeeld van Belgocontrol toont de meest hevige buien op dit moment in de provincie West-Vlaanderen. Ten zuiden van Kortrijk en Veurne blijft het relatief droog, maar meer naar het noorden is het flink aan het regenen. De neerslaghoeveelheden kunnen vlot 20 liter/m² overschrijden.

radarbeeld belgocontrol
Bron: Belgocontrol

Voor het centrale deel en het oosten van België verwacht ik de komende uren ook een verdere toename van de buien met ook daar kans op wateroverlast.

Opletten voor aquaplaning

Wanneer u zich doorheen dergelijke buien verplaatst, moet u bij hoge snelheden opletten voor aquaplanning. Het voertuig verliest op die manier door de grote hoeveelheid water op het rijvak het contact met de bodem. Dat kan bij bruuske bewegingen leiden tot ongevallen!

Weerbericht voor uw gemeente of stad?

Wie het weerbericht voor de komende uren wil raadplegen kan terecht op onze pagina “Het weer op uw locatie“. Via dat systeem kunnen we voor meer dan 800.000 locaties een gepersonaliseerd weerbericht aanbieden. Zeker een tip.

Bron radarbeeld: belgocontrol.be

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

3 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen