159

We staan aan de voorzijde van een onweerachtig begin van juni. Dankzij een hogedrukgebied boven het Europees vasteland vloeit warme en onstabiele lucht naar het noorden. Vanaf woensdag 2 juni wordt het dan ook opletten geblazen voor enkele felle onweersbuien die dankzij hun trage verplaatsing ook wateroverlast kunnen veroorzaken. Volgens de meest recente weerkaarten zijn de onweerskansen vooral hoog op donderdag en vrijdag. Dan zou het in de volledige Benelux tot lokale onweersbuien kunnen komen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Lokaal fel onweer

Op woensdag 2 juni wordt het volgens veel weermodellen zomers warm in grote delen van de Benelux. Dat betekent dat het kwik over de grens van 25°C klimt. De MUcape die nodig is om onstabiliteit te genereren stijgt boven het noorden van Frankrijk naar 500 tot 1000 j/kg. De waardes worden in de late namiddag en avond een stuk kleiner boven België waardoor de voeding voor onweersbuien verdwijnt. Het zal dus moeten komen van een lokaal warmteonweder of geadvecteerde buien vanuit Frankrijk. Na zonsondergang verdwijnt typisch de onweerskans.

We zien de onweerskans matig tot hoog worden over het zuiden van de Benelux. Deze regio zit het dichtst bij de onstabiele lucht. Elders is de kans op onweer eerder klein tot nihil.

Voor donderdag zien we een compleet ander verhaal. Dan worden de onweerskansen hoog voor België, Nederland en Luxemburg. Op grotere schaal is dan onweer mogelijk dat pittig kan zijn. De cape waarden bij ECMWF stijgen op donderdag naar 500 tot 1000 J/KG over een groot deel van de Benelux. Momenteel reserveren weermodellen de hoogste onweerskans voor het centrum en oosten van de Benelux. Daar kunnen buien ontstaan die lokaal ook met hagel en wateroverlast gepaard kunnen gaan. De buiencarrousel zakt opnieuw in elkaar na zonsondergang.

Er is een pittige onweerskans aanwezig boven de Benelux op donderdag 3 juni 2021.

De windschering mag dan wel laag liggen voor deze dag, de kans op een randverschijnsel zoals hagel is wel degelijk aanwezig. Volgens onze recente berekeningen gaan we naar 1 tot 2 cm max qua diameter.

Over een groot deel van de Benelux is een hagelkans aanwezig. Over het westen van België en Nederland is de kans kleiner.

Blijvende onweerskansen op vrijdag en zaterdag

Ook na donderdag moeten we rekening houden met lokaal pittig onweer. Doordat er weinig luchtstroming aanwezig is, kunnen de buien een langere tijd boven éénzelfde plaats blijven hangen. Deze pulse-onweersbuien worden ook wel omschreven als “popcorn-onweersbuien“. Ze ontstaan heel snel op een lokale plaats, groeien uit tot een stevige cumulonimbus en zakken na enige tijd opnieuw in.

Er heerst op vrijdag een grote onweerskans over het oosten van de Benelux. Daar vertoeven ze iets beter in de warme en onstabiele sector tegenover de westelijke regio’s. Lokale bewolking kan wel roet in het eten gooien om CAPE te kunnen ontwikkelen.

Zaterdag moeten we goed in de gaten houden, want er zijn meerdere weermodellen die alluderen op meer grootschalig en fel onweer over de hele Benelux. We detecteren zelfs een high risk (hoge kans) langs de Frans-Belgische grens. Bij deze setting is een level 1 of 2 bij NoodweerBenelux niet uitgesloten. De hagelgrootte blijft gelukkig wel binnen de perken op dit moment en zou een maximale diameter van 2 cm vormen.

Op dit moment (dinsdag 1 juni 2021) is er een stevig risico op onweer voor zaterdag.
Zaterdag kunnen er op meerdere plaatsen onweersbuien ontstaan. Door hun lokaal karakter zal het zeker niet overal tot neerslag komen, maar waar er buien ontstaan, is er meteen kans op wateroverlast.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken