27 april 2021 - 4 min. lezen
292 reacties 292

Afgelopen weken was het veelal droog aprilweer met temperaturen onder normaal. Een schrale noordenwind deed het meestal frisser aanvoelen dan het daadwerkelijk was. April 2021 zal zo de koudste aprilmaand worden in meer dan 30 jaar. Wie dacht dat met de zachtere temperaturen van de voorbije dagen (en woensdag!) de lente nu wel helemaal vertrokken is, heeft het fout. Vanaf donderdag dreigt een omslag naar licht wisselvallig weer en wordt het koeler.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Lokaal toch nog 20°C in april?

Het onder de noemer “warmte-opstoot” plaatsen is waarschijnlijk overdreven. Maar toch hebben de weerkaarten voor woensdag 28 april een interessante situatie in petto. Aan de oostkant van een lagedrukgebied dat over Frankrijk richting Benelux koers zet wordt er kortstondig zachte lucht (op hoogte) aangevoerd. Op 850 hPa gaan de temperaturen omhoog tot 2-5°C. Met veel ruimte voor de zon kan dat leiden tot temperaturen van 18-20°C. In Nederland blijven de bovenluchten iets koeler waardoor de temperaturen daar wat lager liggen.

Toch nog temperaturen tot lokaal 20°C in april.

De depressie trekt vervolgens tijdens de avond en nacht op donderdag van ZW naar NO over de Benelux en zorgt voor een instromen van koelere lucht op hoogte. De onstabiliteit neemt daardoor toe en verspreid over de Benelux zullen er (felle) buien gevormd worden, met kans op onweer. Voorlopig geven de weermodellen de meeste kans op buien voor het westen, maar de onzekerheid is nog groot.

Een kleine depressie koers naar het NO over de Benelux.

Donderdag stroomt de koelere lucht dan stilaan over de Benelux uit en verdwijnt de zachte lucht. De temperaturen zakken dan weer meerdere graden onder het langjarig gemiddelde voor eind april. Wie dacht dat de lente nu echt van wal steekt na de zachtere dagen van begin deze week zal dus toch geen gelijk krijgen.

Licht wisselvallig weer

Donderdag en de dagen daarna blijft een trog het weerbeeld boven West-Europa bepalen. Het Groenlandhoog dat al geruime tijd aanwezig is blijft persistent op de weerkaarten staan. Een lagedrukgebied vestigt zich dan weer boven het noordwesten van de Middellandse Zee en zal aan de westkant koelere lucht aanzuigen. In een licht onstabiele atmosfeer wordt het weerbeeld in de Benelux wisselend bewolkt met kans op een bui bij normale tot iets lager dan normale temperaturen.

Zomer in Zuid-Oost Europa

De echt zachte lucht stroomt aan de zuidoostkant van dit laag naar ZO-Europa en zal daar voor zomerweer zorgen. In Turkije en op de Griekse eilanden bereiken de temperaturen komend weekend en begin volgende week vlot 30°C en meer. De warmte sluipt dus stilaan wel dichter naar het Europese vasteland …

Hoge temperaturen in Zuid-Oost Europa zondag 2 mei.

Sneeuw in de Alpen

In de Alpen zorgt de stuwing van de Middellandse Zeelucht dan weer voor orografische neerslag. Met een voldoende hoge intensiteit kan er zomaar een halve meter sneeuw vallen boven 2200-2400 meter. Dat is uiteraard positief nieuws voor de gletsjers (hogere albedo zorgt voor meer weerkaatsing zonlicht, meer sneeuw is meer accumulatie).

Behoorlijk grote sneeuwhoeveelheden in de verwachting van ECMWF. (Wetteronline)

Lange termijn oogt koeler dan normaal

Afgaande op de laatste ensemble verwachting en EC46 lijkt het nog wel enige tijd koeler dan normaal te blijven. Het patroon met een trog in de buurt van Europa gaat maar moeilijk op de schop en zal daardoor ons weerbeeld blijven beïnvloeden. We zien wel geleidelijk, in de loop van mei, een normalisatie. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk geen plotse overgang naar langdurig zeer zacht weer, maar eerder een afwisseling met soms koelere en zachtere dagen. Een signaal voor een geblokkeerd patroon zoals de voorbije jaren in mei is voorlopig niet aanwezig. Ook wat betreft de neerslag tonen de langetermijnmodellen een eerder licht wisselvallig weertype.

Langetermijn temperatuurafwijking op basis van EC46.

Eindigen doen we deze week opnieuw met de pluimverwachting van ECMWF. Deze toont komende 10 dagen veelal koeler dan normaal weer met vooral op donderdag kans op wat regen (van betekenis).

Weerpluim ECMWF op dinsdag 27 april 2021.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken