15 augustus 2020 - 6 min. lezen
258 reacties 258

Afgelopen dagen kregen we lokaal al hevig onweer. Dat leidde op vele plaatsen tot de nodige wateroverlast. Op zondag schieten de temperaturen alweer snel de hoogte in kunnen er opnieuw felle onweersbuien ontstaan vanaf het zuidwesten. Doordat de atmosfeer echter meer dynamisch is, verwachten we dit keer meer grootschalig onweer met meer structuur. Voor de onweersliefhebbers onder ons zijn het duidelijk hoogdagen!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Lokaal hevig onweer afgelopen week

Afgelopen week werden we bijna dagelijks getrakteerd op enkele lokale maar zeer felle onweersbuien. We hadden daarbij voornamelijk te maken met het type “pulse buien” die hier en daar veel water op korte tijd lieten vallen, met wateroverlast tot gevolg. Hier en daar gingen het onweer ook gepaard met stevige windstoten en hagel.

Het onweer van de afgelopen dagen ontstond voornamelijk door convectie vanaf de grond, geholpen door hoge temperaturen overdag. Ook convergentie speelde in sommige gevallen mee, maar over het algemeen ontbrak het de atmosfeer aan dynamiek, waardoor grootschalig goed georganiseerd onweer uitbleef. Dat maakte de weersverwachting echter vaak ook niet simpel, aangezien de weermodellen het knap lastig hadden om de weersituatie goed in te schatten.

Felle onweersbuien mogelijk op 16 augustus

Op zondag dient zich alweer een nieuwe onweerssituatie aan en zijn er opnieuw felle onweersbuien mogelijk.

  • Heb jij thuis al je eigen stormglas? Dit cool hebbeding staat bijzonder prachtig in de woonkamer en laat een weersverandering zien door middel van een andere kristalstructuur! WOW ⚡

Algemene weersituatie

Meer cyclonale invloed

De hoogtestroming verandert geleidelijk aan op zondag. Een hoogtetrog die zich nu nog over de Golf Van Biskaje bevindt bepaalt ons weer op zondag. Ook aan de grond gaat het thermisch lagedrukgebied over Frankrijk stilaan dichterbij schuiven en bovendien ook zorgen voor een meer cyclonale stroming.

Een thermische vore, verbonden aan dit lagedrukgebied, gaat zondagnamiddag over ons land schuiven. Op deze vore kan zich een stevige onweerslijn ontwikkelen die van ZW naar NO over de Benelux zal trekken.

Een thermische vore schuift zondag van ZW naar NO over de Benelux. Dat kan leiden tot dynamisch onweer met op meerdere plaatsen fel onweer (WetterOnline).

Er zit op zondag 16 augustus duidelijk meer dynamiek in de atmosfeer, wat ertoe kan bijdragen dat we met een meer grootschalig georganiseerd onweerscomplex te maken kunnen krijgen. De fijnmazige weermodellen schetsen allen min of meer hetzelfde scenario. Aan de voorzijde van de thermische vore kunnen door convectie, verspreid over de Benelux, ook al losse onweersbuien ontstaan.

  • Maak ook weersvoorspellingen dankzij een goede basiskennis. Dit boek helpt iedere weerliefhebber vooruit. 💪💪

Temperaturen zullen immers hoog genoeg liggen om ook convectie vanaf de grond mogelijk te maken. Door de hoge PW waardes (+40mm) is er opnieuw veel water op korte tijd mogelijk en vergroot de kans op wateroverlast.

ARMOME laat de thermische vore rond 16-17u over België trekken.
Ook COSMO schetst hetzelfde scenario.
De PW waardes lopen opnieuw hoog op, waardoor de kans op wateroverlast tijdens de buien groot is. Buien bevatten immers veel vocht.

Dynamische forcering

Aan de voorzijde van de hoogtetrog ligt een zone van zogenaamde Positieve Vorticiteit Advectie (PVA). De divergentie die gepaard gaat met PVA zorgt ervoor dat er aan het oppervlak meer convergentie optreedt (samenvloeiende luchtbewegingen) en de convectie makkelijker kan starten. Hierdoor kunnen stapelwolken en onweersbuien zich sneller ontwikkelen.

Aan de voorzijde van de trog-as ligt een zone met PVA die convergentie opwekt en het onweer meer dynamiek geeft.

Bovendien is de jetstream ook pal op de Benelux gericht. Het westelijk deel van de Benelux is gesitueerd langs de linkeruitgang van een jetstreak, wat eveneens meehelpt om meer cyclonaliteit te creëren. In deze zone treedt namelijk cyclogenese op. Dit kan ervoor zorgen dat de atmosfeer vooral over het westen meer dynamisch zal zijn, met ook hogere waardes aan windschering. Het meest intense onweer verwachten we daardoor over het westelijk deel van de Benelux.

  • Meet de temperatuur, neerslag en windsnelheid met je eigen digitaal weerstation. Bijkomend pluspunt is dat dit weerstation ook gekoppeld kan worden met internet en een applicatie. ✅ ✅
Het westelijk deel van de Benelux ligt aan de LI van de jet. Dat zorgt voor meer cyclonaliteit.

Welk type onweer kunnen we verwachten?

De temperaturen lopen op zondag alweer snel op naar zo’n 28 à 29°C op de meeste plaatsen. Hierdoor kan de energie in de atmosfeer zich snel opbouwen. De CAPE waardes lopen daarbij op tot zo’n 1000 tot 1500 j/kg op veel plaatsen. Hier en daar schommelt deze waarde zelfs rond de 2000 J/kg. In tegenstelling tot de voorbije dagen is het niet enkel de CAPE die zal bijdragen tot het ontstaan van felle onweersbuien. Morgen bestaat er namelijk een zeer gunstige overlap tussen CAPE en windschering.

Er is een gunstige overlap tussen hoge CAPE en hoge windschering (WetterOnline).

De windschering bedraagt op zondag gemiddeld zo’n 30 kt, maar in het westen van de Benelux loopt deze zelfs op naar 40 kt. Dat wil zeggen dat de onweders zich makkelijk kunnen gaan organiseren tot multicells en mogelijk zelfs oplijnen tot een squall line over het westen van de Benelux.

Daarbovenop is er ook wat ‘directional shear’ (de windrichting verandert met de hoogte), waardoor ook lokaal rotatie in de buien kan voorkomen en eventuele randverschijnselen, zoals windhozen, niet uit te sluiten vallen (soundings). Ook de kans op het voorkomen van een kleine supercell valt niet geheel uit te sluiten, vooral dan over het westen. Over het algemeen moeten we ook rekening houden met felle windstoten en significante hagel (+3 cm is mogelijk).

Sounding voor Hasselt. Een onstabiel profiel, maar minder windschering.
Sounding voor Oostende, met een onstabiel profiel en hoge windschering.
We verwachten multicells, mogelijk zelfs een squall line in het westen.

Waar en wanneer verwachten we onweer op zondag?

De atmosfeer is zondag zeer dynamisch, met een grootschalig onweerssysteem dat vanaf het zuidwesten de Benelux zal binnentrekken in de namiddag- en avondperiode. Op de thermische vore kunnen zich felle onweersbuien ontwikkelen met veel regen op korte tijd, significante hagel en felle rukwinden. Het wordt een interessante dag voor menig onweerliefhebber, dat moge duidelijk zijn! Stormjagers onder ons zullen morgen vast en zeker hun hartje kunnen ophalen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken