26 juni 2017 - 3 min. lezen 17 reacties

Iedereen die de natuur een warm hart toedraagt zal tevreden zijn met onderstaand betoog. Een thermisch laag trekt op dinsdag vanuit Frankrijk naar het noorden. Rond dit lagedrukgebied circuleren buien die door de vrij hoge temperatuur intens van aard kunnen zijn met lokaal ook onweer. Op sommige plaatsen valt flink wat regen, maar voorlopig nog steeds te weinig om het ernstig neerslagtekort op te lossen.

Lagedrukgebied brengt broodnodige regenval

Op maandag konden we op veel plaatsen profiteren van een uiterst aangenaam weerbeeld. Met gemiddeld 24 graden op heel wat plaatsen in de Benelux werd het zomerweer zoals de meesten dat van ons graag hebben. Op dinsdag een gelijkaardige start van het weerbeeld met voor het middaguur een vlotte stijging van het kwik naar zomerse kwikstanden van 25 graden of meer.

Deze temperatuur wordt in de late namiddag omgezet in latente onstabiliteit die we CAPE noemen. Samen met een dynamisch interessante situatie kunnen de buien enige organisatie vertonen. De kans op wat hagel en/of enkele windstoten is dan ook aan de orde.

temperatuur dinsdag 27 juni 2017
In het vorig weekend werden nog temperaturen berekend richting 28°C. In de laatste runs van het GFS-weermodel lijken we dat op dinsdag niet meer te halen. (Wetteronline)
Ondanks een lagere 2m temperatuur wordt er nog voldoende SBcape en MLcape voorzien. We hanteren MLcape vanwege de elevated types. We vermoeden niet dat onweersbuien zullen ontstaan vanaf convectie aan de grond.

Hoeveel regen kunnen we verwachten?

Aangezien de meeste buien convectief van aard zullen zijn, is het niet geheel duidelijk om er een exacte neerslaghoeveelheid op te plakken. Bij situaties met buien krijgt de ene regio veel neerslag terwijl de andere buurtgemeente amper regendruppels heeft gekregen. Voor dinsdag moeten we gemiddeld rekenen op 5 tot lokaal 10 liter per vierkante meter.

hoeveelheid neerslag op dinsdag
Het GFS-weermodel berekent gemiddeld 5 tot 10 liter per vierkante meter tot en met de avondperiode.
berekening neerslag volgens europees weermodel
Het Europees weermodel, ECMWF, berekent op haar beurt dan weer de meeste neerslag over het noorden van Frankrijk en later ook het uiterste westen van België. Vermoedelijk doordat daar een multicell onweer wordt voorzien.

Waarschuwingskaart voor dinsdag 27 juni 2017

Waarschuwen voor onweer en pittige buien blijkt niet altijd een evidente zaak in de Benelux. We hameren er iedere keer op dat dit een prognose is op basis van de beschikbare weergegevens op een bepaald moment. Geen enkele app en/of website is in staat om per minuut het ontstaan van onweer in kaart te brengen. Het is dus van groot belang om onderstaande en bovenstaande informatie met een indicatieve bril te bekijken 😉

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken