28 mei 2021 - 4 min. lezen
340 reacties 340

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk komt het ervan! Na een lange periode met onstabiel en te koel weer voor deze tijd breekt nu een stabiele periode aan met droog, rustig en mooi lenteweer. Een hogedrukgebied bouwt zich op nabij onze streken en we krijgen aanvoer van droge continentale landlucht. De temperaturen klimmen stilaan naar meer normale waarden voor mei, zonder al te hoge toppen te scheren. Lokaal zit er volgende week misschien zelfs een zomerse 25°C in.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Rustig en mooi lenteweer

De afgelopen maand mei stond in het teken van wisselvalligheid. Een diepe hoogtetrog en koude bovenluchten zorgden regelmatig voor stevige (onweers)buien en te koele temperaturen voor de tijd van het jaar. Deze hoogtetrog migreert nu stilaan richting Centraal- en Oost-Europa, en vanaf het westen bouwt een hogedrukrug zich op die het weer stabiliseert.

Algemene weersituatie

Op de hoogtekaarten zien we een stevige hoogterug verschijnen. Deze rug bouwt zich op tussen een trog over de Atlantische Oceaan en een trog boven Oost-Europa. Op die manier ontstaat er als het ware een stevige omegablokkade, dewelke ons weerbeeld zal bepalen.

Aan de grond bouwt een hogedrukgebied zich op, waarvan de kern dit weekend boven de Noordzee ligt. Begin volgende week verschuift de kern van het hoog richting Scandinavië. In een noordoostelijke tot oostelijke luchtstroming wordt er droge continentale lucht aangevoerd, dewelke stabiel is van opbouw. Storingen worden daarbij in de kiem gesmoord en botsen tegen het hoog (frontolyse). In het tweede deel van de week schuift de hogedrukrug verder naar het oosten en komt een trog opnieuw dichterbij vanaf het westen.

Oplopende temperaturen

Dankzij de werking van het hogedrukgebied blijft het de komende dagen overal droog en krijgen we rustig en mooi lenteweer. Aangezien de luchtstroming uit het noordoosten tot oosten komt lopen de temperaturen nog niet al te hoog op, maar we evolueren wel richting aangename temperaturen rond of net boven 20°C op veel plaatsen in het binnenland. Vooral midden volgende week komen we lokaal zelfs dichtbij de zomerse grens van 25°C. Aan de kust is er in de loop van de dag steeds kans op een zeebries, met koelere temperaturen.

Ook de zon zal de komende dagen vaak te zien zijn. Vooral in het weekend kunnen er overdag in het binnenland ook steeds (onschuldige) stapelwolken ontstaan. Op zaterdag moet men in het noordoosten van Nederland ook tijdelijk rekening houden met hardnekkige mist en/of lage bewolking die lange tijd kan blijven hangen. Zeer lokaal zou een dikke stapelwolk op zaterdag een druppel kunnen lossen, maar de kans daarop is eerder klein.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

De temperatuurpluimen van ECMWF en GFS zijn vrij consistent. Beide modellen laten een stijgende trend zien in de temperaturen en houden het droog t.e.m. dinsdag. Of we de 25°C gaan kunnen aantikken is de hamvraag. Midden en eind volgende week neemt de onzekerheid toe en laten beide ensembles ook toenemende kansen op neerslag zien, als gevolg van een toenemende invloed van de trog die dichterbij schuift. Of de trog ook effectief tot bij ons kan doordringen en er opnieuw neerslag kan vallen moeten we echter nog afwachten. Ook de temperaturen zijn nog onzeker eind volgende week, maar het gemiddelde ligt wel duidelijk boven de 15°C. De tijd zal raad brengen, en eerst dus maar genieten van het rustig en mooi lenteweer!

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken