21 mei 2021 - 4 min. lezen
252 reacties 252

De afgelopen dagen leken meer op een periode in de herfst dan in de lente met aanhoudend koel en wisselvallig weer. Dagelijks kregen we een flinke portie buien te verwerken, al dan niet met onweer en rukwinden. Ook de komende dagen lijkt droger weertype er nog niet meteen in te zitten, al lijkt er wel beterschap te komen tegen het begin van juni. Een illusie of niet…

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Koele periode blijft duren

We worden nu al een tijdje geplaagd met aanhoudend koel en wisselvallig weer. De maxima komen niet in de buurt van 20 graden en blijven vaak steken rond 15 graden. Er is nog maar één dag deze maand met temperaturen boven 20 graden in De Bilt (KNMI) en dat was 9 mei.

Gemiddelde temperatuur ligt vaak onder normaal

Naast de temperatuur, toont ook de neerslag een volledig anders verloop dan de voorbije lentes. Mei heeft nu al meer neerslag dan normaal en daar zal nog een aantal liters regen bijkomen. Opvallend is ook dat het bijna elke dag geregend heeft, wat eerder aan de herfst doet denken dan aan de maand mei. Hogedrukgebieden krijgen maar geen vat op ons weerbeeld en blijven ofwel ten westen (op de Atlantische Oceaan) of ten oosten (in Rusland en oostelijker). Dat zorgde voor heet weer in Rusland. Het werd daar afgelopen dagen meer dan 30 graden, zelfs boven de poolcirkel. Uitzonderlijk!

Elke dag is er al bijna neerslag gevallen en daar komt nog wat bij

Weersverwachting komende dagen

Het wisselvallige en koel weer blijft dus aanhouden. Het weekend voelt eerder herfstachtig aan met op zaterdag veel wind in de voormiddag en regen en/of buien. Vooral de kustgebieden zijn hier gevoelig aan door het fenomeen kustconvergentie. Zondag wordt het tijdelijk rustiger en iets droger. Enkele buien blijven wel mogelijk. De temperaturen blijven opnieuw hangen met maxima ver onder 15 graden.

Ook na het weekend blijft een trog boven West-Europa hangen met vaak regen en buien. De temperaturen blijven daarbij nog steeds rond 15 graden schommelen met op dinsdag opnieuw een dip. Om dit in perspectief te stellen: normaal hebben we nu recht op 18/19 graden en begin juni zelfs 20 graden… In de tweede helft van de week neemt het aantal buien waarschijnlijk wel af door de invloed van een hogedrukgebied wat de zon wat meer ruimte kan geven. Deze verwachting is echter nog sterk onzeker.

Wat brengt de langere termijn?

Al enkele dagen blijven de weermodellen vanaf volgend weekend komen met een rug op de Atlantische Oceaan die zich geleidelijk ook uitbreidt naar het Verenigd Koninkrijk. De luchtdruk stijgt daardoor bij ons en de wisselvalligheid neemt geleidelijk af. Volledig droog zal het echter nooit worden want koude bovenluchten zorgen voor stijgbewegingen waardoor er vooral na de middag enkele buien kunnen ontstaan. De temperaturen blijven hierbij nog steeds onder normaal met maxima rond 15-17 graden.

De komende 10 dagen koel en wisselvallig, daarna geleidelijk droger en iets zachter?

Ook de experimentele weermodellen laten voorlopig weinig signalen zien voor een echt zachte periode. Begin juni zijn er wel signalen dat het weer zal normaliseren met typisch “Belgisch” of “Hollands” weer met maxima rond normaal en van tijd tot tijd een bui.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen