Hogedruk domineert, maar eerder koel weer
Er bevinden zich geen actieve lagedrukgebieden meer in de buurt van West-Europa en dus domineert hogedruk. De aangevoerde lucht blijft voorlopig wel relatief koud (T<0°C op 850 hPa) waardoor het koel weer is voor de tijd van het jaar. Komende dagen boeken we geleidelijk een temperatuurwinst en blijft het overwegend droog. De nachtvorst zijn we nog niet meteen kwijt.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Aprilse grillen en lage temperaturen
Voorjaarsbuien, maartse buien, aprilse grillen. Het zijn synoniemen voor de buien die we in ons klimaat tijdens de eerste maanden van de lente over ons heen kunnen krijgen. De relaxatie van de straalstroom (verzwakking) zorgt voor een toename van de meandering (zwabberen) waardoor de extremen groter worden. Een persistente trog zorgt nu al geruime tijd voor de aanvoer van ijskoude bovenluchten. Tegelijk warmt het oppervlak op door toenemende zonnekracht en is de Noordzee 7-8°C.
Deze explosieve combinatie levert de ideale setting voor buien die we dit jaar in overvloed te pas en te onpas zien verschijnen. Sommige mensen houden ervan, andere denken met weemoed terug aan de 25°C van 31 maart 2021. Maar, voorjaarsbuien horen nu eenmaal bij ons klimaat. En, ze zijn belangrijk om het grondwater aan te vullen / op peil te houden bij de start van het droge seizoen (april – september).
Voor de fruittelers zijn het wel spannende tijden. Bloesems zijn niet bestand tegen (serieuze) vorst waardoor de opbrengst dan veel lager wordt. Om de bloesems te beschermen spuiten fruittelers water. Bij bevriezing geeft dit warmte vrij (latente warmte) waardoor de temperatuur van de bloesem zelf boven 0 blijft. Een inventief en prachtig systeem!
Hogedrukgebieden domineren het weerbeeld
Over naar een blik op de weerkaarten. Een hogedrukgebied ligt ten noordwesten van de Benelux en strekt zicht de komende dagen uit richting Scandinavië. Bovenuit stulpt het hogedrukgebied in het zuidwesten uit naar het Azorenhoog. Zo ontstaat een langgerekte “ketting van hogedruk” die de straalstroom volledig blokkeert en omleidt naar Noord-Europa. Actieve depressies passeren via IJsland en drijven af naar Svalbard. Het resultaat is dat neerslagzones geen kans maken zich naar West-Europa te begeven en we dus profiteren van droog weer.
Aanhoudend koel weer
De aangevoerde lucht komt uit het noordoosten en is van polaire origine. Dat is koud waardoor de temperaturen aanhoudend aan de lage kant voor de tijd van het jaar blijven. Bovendien is de onstabiliteit (contrast van temperaturen met de hoogte) soms hoog genoeg voor de vorming van enkele kleine buien. Helemaal droog zal het dus voorlopig nog niet blijven maar grootschalige neerslag blijft wel uit.
Tijdens de nachten valt de wind grotendeels weg waardoor het onder brede opklaringen steevast fors kan afkoelen. De nachtvorst zijn we dan ook nog niet meteen kwijt. Hoe koud het wordt is afhankelijk van lokale wolkenvelden en windpatronen.
Koel weer in april 2021
Het ECMWF weermodel dat wat vooruit gaat (EC46) toont duidelijk dat we richting de laatste decade van april meer normale temperaturen gaan krijgen en mogelijk de maand eindigen met zachter dan normaal weer. Rekening houdend met het feit dat we vooral tijdens de eerste helft van april 2021 koel weer kregen en met de onzekerheid van de verwachting zal deze maand hoogstwaarschijnlijk de boeken in gaan als een “koeler dan normale” maand. Een groot verschil vergeleken met de vorige jaren toen april soms al een vroege zomermaand leek.
Lange termijn zachter?
Het is dus vooral richting de laatste decade van april dat de weermodellen nu stilaan met zachtere weerkaarten tevoorschijn komen. De hogedruk houdt stand, maar schuift stilaan op naar het oosten. De koele noordoostenwind wordt dan omgevormd tot een zachte zuidooststroming.
Het ziet er dus naar uit dat we tijdens de laatste decade van april evolueren naar iets zachter dan normaal. Het blijft (overwegend) droog.