418

De komende dagen nemen we afscheid van het wisselvallige voorjaarsweer. Het weekend is nog een overgangsperiode, met vooral op zaterdag nog maartse buien. Vanaf zondag stabiliseert het weer stilaan en begin volgende week verwachten we heerlijk lenteweer. Onder invloed van een zuidelijke tot zuidwestelijke luchtstroming zal er subtropische lucht worden aangevoerd. Onder invloed van veel zonneschijn, kunnen de temperaturen stijgen tot 20°C. In het tweede deel van de week wordt de luchtstroming polair en neemt het kwik een forse duik. Met temperaturen die wel 10°C lager zullen komen te liggen, zullen we onze T-shirts opnieuw moeten inruilen voor een winterjas. Ook de kansen op nachtvorst nemen dan opnieuw toe.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Winderig en licht wisselvallig weekend

Maartse buien op zaterdag

Vooraleer we kunnen genieten van heerlijke lenteweer volgende week staat ons nog een licht wisselvallig weekend te wachten. Vooral op zaterdag zorgen koude bovenluchten nog voor een onstabiele atmosfeer waarin makkelijk buien kunnen ontstaan. Dat kunnen maartse buien zijn met een lokale donderklap en/of wat korrelhagel. De temperaturen zijn ietwat ondermaats voor eind maart en liggen tussen 7 en 10 °C. Er staat daarbij ook een goed voelbare wind uit het westen.

Polaire lucht zorgt ervoor dat de temperaturen niet al te hoog oplopen op zaterdag.

Droger op zondag

Ook op zondag staat er nog een stevige wind, maar het blijft dan op veel plaatsen droog, bij een afwisseling van zon en wolkenvelden. Enkel over het noorden van Nederland zorgt het staartje van een storing nog voor meer wolken met wat regen. De temperaturen klimmen al wat hoger in vergelijking met zaterdag en komen uit op zo’n 10 tot 14 °C.

Na het weekend heerlijk lenteweer met temperaturen tot 20 °C

Heerlijk lenteweer

Begin volgende week stabiliseert het weer en komen we onder invloed van subtropische lucht uit het zuiden tot zuidwesten. Vanuit die hoek wordt er gevoelig warmere lucht aangevoerd, met temperaturen die vlot boven 15°C zullen klimmen. We mogen dan ook heerlijk lenteweer verwachten met veel zonneschijn.

Aanvoer van subtropische lucht zorgt voor heerlijk lenteweer begin volgende week.

Op maandag stijgt het kwik al naar 14 tot 18 °C. Op dinsdag (en wellicht ook woensdag) loopt het kwik in het zuiden zelfs op tot 20 à 21 °C. Voor de lente- en zomerliefhebbers onder ons wordt dat genieten!

  • Wist u dat u bovenstaande weerkaarten zelf ook kunt raadplegen op de site van NoodweerBenelux? Klik op deze link om ze te vinden!

Gevoelig frisser in het tweede deel van de week

In het tweede deel van de week slaat het weer echter om en draait de luchtstroming naar het noorden tot noordwesten. Aan de oostelijke flank van een hogedrukgebied wordt er dan opnieuw polaire lucht aangevoerd en dat zullen we goed merken. De temperaturen nemen een forse duik en we halen amper nog 10 °C in het tweede deel van de week.

Aan de oostflank van het hoog wordt polaire lucht aangevoerd in het tweede deel van de week.

Wat zegt de temperatuurpluim?

De temperatuurpluim laat op de middellange termijn nog behoorlijk wat onzekerheid zien. Toch ziet het er naar uit dat het weer in het tweede deel van de week omslaat en het gevoelig frisser wordt. In de polaire luchtsoort duiken er bovendien opnieuw kansen op nachtvorst op. De neerslagkans lijkt eerder beperkt te blijven, al zouden er in de polaire noordelijke tot noordwestelijke luchtstroming ook wel buien kunnen ontstaan. Dat we geen standvastig lenteweer hoeven te verwachten lijkt echter wel vast te staan.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen