15 september 2019 - 4 min. lezen 101 reacties

Onder invloed van een krachtig hogedrukgebied blijft het voorlopig overwegend droog weer in de Benelux. Komende dagen koelt het wel enkele graden af met een naar het noorden draaiende wind, maar richting volgend weekend komt de 20°C – en meer – terug in de buurt. Voorlopig staat er dus nog geen wisselvallig herfstweer op het programma.

Aangenaam najaarsweer

Een groot deel van Europa wordt momenteel gedomineerd door hogedruk. Het lijkt wel een zomerse weerkaart, al is de lage geopotentiaalhoogte in het hoge noorden een indicatie voor de aankomende herfst (en winter). De afnemende zonkracht zorgt daar immers voor een snelle afkoeling momenteel, die het bastion van de winter zal beginnen vormen.

De straalstroom ligt momenteel ruim ten noorden van de Benelux waardoor we aan de zachte kant zitten van deze band. Zachte en droge lucht bereikt zo West-Europa en zorgt voor aangenaam najaarsweer. In het zuidoosten van Spanje is het momenteel een heel ander verhaal met daar felle onweersbuien als gevolg van een DANA (lokale naam voor hoogtelaag) en een Gota Fria.

De Benelux ligt aan de zuidkant van de straalstroom en kan momenteel genieten van hogedruk.

Trog met lagere temperaturen

Onder impuls van een opbouwend hogedrukgebied boven het noorden van de Atlantische Oceaan begint de straalstroom vanaf morgen sterk te meanderen. Een trog in de jet voert een schampschot uit naar West-Europa en dit zullen we duidelijk merken. Koelere lucht wordt namelijk geadvecteerd achter een zwak koufront dat morgen zal passeren, waardoor het kwik meerdere graden zal moeten inleveren.

Wat betreft de neerslag zal vooral Nederland morgen wel enkele liters krijgen, in België blijven de hoeveelheden meer beperkt. Woensdag-donderdag daalt de temperatuur op 850 hPa (+- 1500 meter) tot 0°C. Dit zullen we vooral ‘s nachts merken met temperaturen die dagelijks beneden 10 graden zakken. Mogelijk hoort daar wel een graadje grondvorst bij, zeker in de Ardennen!

De straalstroom begint komende dagen prachtig te meanderen.
Als gevolg van een diepe trog in de straalstroom wordt de aangevoerde lucht (op hoogte) komende dagen gevoelig kouder.

Volgend weekend mogelijk weer zachter

De pluimverwachting laat zien dat het dipje van komende dagen van korte duur is. De trog in de straalstroom schuift door naar het oosten, waardoor de Benelux weer terechtkomt onder de rug. Dit gaat gepaard met een zachtere luchtstroming. De temperaturen lijken dus richting volgend weekend weer stevig omhoog te gaan met maxima van 20°C en meer. We gaan dus van een negatieve afwijking naar een positieve afwijking. Er zijn zelfs berekeningen die ons temperaturen van 25°C en meer gaan brengen..

De pluimverwachting van GFS.

Herfstsignalen, ex-orkanen … op komst?

Na een mogelijk nazomers weekend volgende week, nemen de neerslagsignalen daarna duidelijk toe. De weerkaarten tonen (restanten van) orkanen die zich komen moeien op de Atlantische Oceaan en de weersverwachting daardoor onzeker maken. Zoals steeds kunnen die depressies in West-Europa voor nazomers weer zorgen wanneer ze met de straalstroom richting IJsland bewegen en daarmee zachte lucht advecteren.

Anderzijds kunnen ze ook voor herfstweer zorgen wanneer ze met de straalstroom in een zonaal patroon richting Benelux schuiven. Voorlopig kiezen de weermodellen voor een tussenliggend scenario, maar zoals dat wel vaker gaat zullen ze de komende dagen wel een (al dan niet definitieve) kant kiezen.

De pluimverwachting van het Europese weermodel berekent nu een nazomers weekend volgende week.
Mogelijk gaat tropische storm Humberto, die kan uitgroeien tot een orkaan, zich moeien met het weer bij Groot-Brittannië. (Wunderground)

Conclusie

Vanaf morgen wordt er stelselmatig koelere lucht aangevoerd, waardoor de temperaturen elke dag een stapje achteruit moeten zetten. Morgennamiddag passeert er een zwakke regenzone, maar de rest van de week blijft het (overwegend) droog. De nachten worden fris tot koud met op verschillende plaatsen kans op grondvorst. Richting volgend weekend lijken we opnieuw in een zuidelijke luchtstroming terecht te komen met hogere temperaturen! Dit betekent eventueel: nazomer!

Op 21 september publiceren we een uitgebreid overzicht van de zomer van 2019, een artikel om naar uit te kijken!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken