26 augustus 2018 - 3 min. lezen 2 reacties

Na een vrij warme, droge en zonnige julimaand zijn we in augustus stilaan in frisser en wisselvallig weer terechtgekomen. Afgelopen nacht kwam het zelfs tot de eerste grondvorst in de Benelux! Op de Hoge Venen (het meetstation van Elsenborn) zakte het kwik op 2 meter naar amper 0,2°C.

Uiterst wisselvallige vrijdag en zaterdag

Een bel gevuld met koude bovenlucht zakte vrijdag en zaterdag af naar de Benelux. Dit veroorzaakte vrijdagavond en zaterdag een hele trein buien. Vooral Nederland kreeg er goed van langs met felle Noordzeebuien en lokaal ook onweer, vooral langs het IJsselmeer. De koude bovenluchten in combinatie met het warme zeewater zorgden ervoor dat er snel buien ontstonden. Lokaal kon men aan zee ook een waterhoos waarnemen.

Buiigheid neemt af in de nacht naar zondag

Afgelopen nacht zagen we de buien in het binnenland dan geleidelijk uitsterven. Vooral aan zee vielen nog enkele buien. In de regio van Knokke (BE) ging dat nog gepaard met wat onweer. Daarna kwamen er brede opklaringen en viel de wind weg. Deze twee factoren waren de ideale ingrediënten voor een frisse augustusnacht met bijgevolg dus de eerste grondvorst!

Metingen in de Benelux wijzen op eerste grondvorst

Bijna overal zakte het kwik onder 10 graden. Enkel op de Waddeneilanden en sommige kustgebieden in Nederland bleef het kwik tussen 10 en 13 graden hangen. Elders gingen we daar dus onder. In Nederland waren de koudste stations Gilze-Rijen en Deelen met 5,2 graden. We konden in Nederland nergens grondvorst noteren. Ook op dat vlak was Gilze-Rijen de laagste met 2,2 graden op 10 cm hoogte.

Minimumtemperatuur aan de grond op zondag 26 augustus 2018
In Nederland zakte de temperatuur nergens onder nul aan de grond. Het is dus nog even wachten op de eerste grondvorst.

In België kwam het wel tot grondvorst, meer bepaald in de Hoge Venen ging het kwik voor de eerste keer dit najaar negatief op 10 cm hoogte. Rond 07u werd in Elsenborn een temperatuur van 0,2 graden gemeten op 2m hoogte. Nog geen vorst in de lucht dus maar wel aan de grond. Elders in de Ardennen schommelde het kwik rond 3 à 4 graden deze ochtend. Ook in Vlaanderen zakte het kwik flink weg. Aan zee minima rond 7 à 8 graden. Dieper het binnenland in was Diepenbeek het koudste plekje in Vlaanderen met 4,9 graden. Ook in Vlaanderen is het dus voorlopig wachten op de eerste grondvorst.

Eerste grondvorst in België
In België zakte het kwik op 2m hoogte tot net boven het vriespunnt op de Hoge Venen! Daar is dus grondvorst geregistreerd.

Nog grondvorst in aantocht?

Na de eerste grondvorst afgelopen nacht neemt de bewolking vandaag stilaan toe en vanavond verwachten we regen vanuit het westen. De komende nachten lijkt de bewolking opnieuw een deken over onze aarde te vormen om zo de warmte vast te houden. De minima voor komende nacht liggen bijgevolg dus een pak hoger. In de meeste regio’s zal het kwik niet onder 15 à 16 graden zakken. Ook op de Hoge Venen gaan ze niet lager dan 12 graden.

Bron data: meteociel.fr, weerplaza.nl

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

3 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen