Gota Fria, gevaarlijk weer in Spanje
Een hoogtelaag boven het oosten van het Iberisch Schiereiland zorgt deze week voor onstabiel weer met talrijke onweersbuien boven de oostkust van Spanje. Lokaal wordt overvloedige neerslag, wind en hagel verwacht. Dit weertype draagt in de volksmond de naam “Gota Fria” en veroorzaakt elk najaar veel overlast. Een gevaarlijke situatie die de komende dagen goed gemonitord moet worden.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
Hoogtelaag is boosdoener
In Spanje werd afgelopen weekend al aangekondigd dat een zogenaamde DANA zijn opwachting deze week zou maken. Deze “Depresión Aislada en Niveles Altos” is een typisch hoogtelaag dat afgesnoerd is van een diepe trog in de straalstroom die de voorbije week sneeuw en koude gaf in de Alpen. Op hoogte bevindt er zich koude lucht terwijl boven de Middellandse Zee nog erg vochtige en warme lucht aanwezig is.
Het zeewater is tijdens de zomer namelijk sterk opgewarmd en die warmte zit nu nog gevangen in het water. Bovendien was het water van de Middellandse Zee dit jaar opnieuw een beetje warmer dan normaal waardoor er meer potentiële energie aanwezig is.
Gota Fria veroorzaakt onweersbuien
Vandaag en tot en met het weekend worden er langs de oostkust langdurige en zeer felle onweersbuien verwacht. Die buien worden veroorzaakt door de warme en vochtige lucht die vanaf de Middellandse Zee het vasteland opstroomt en vervolgens onder het hoogtelaag in een onstabiele atmosfeer terecht komt boven land.
De verschillende weermodellen geven cumulatieve neerslaghoeveelheden aan tot 300 liter water per vierkante meter en zelfs nog meer. Op basis van de laatste output van de weermodellen verwacht ik vooral in de regio rond Murcia en Valencia extreem veel water op korte tijd.
Flash floods en overstromingen
De uitgedroogde natuur van Spanje heeft momenteel een zeer beperkte infiltratiecapaciteit. Dat betekent dat water dat valt op de bodem hier maar zeer moeilijk in kan indringen. Bij een felle onweersbui stroomt veruit het meeste water dus over de bodem en ontstaan er tijdelijke rivieren/modderstromen.
We spreken dan over ‘flash floods’. Dit in combinatie met overstromingen zal vandaag en komende dagen de grootste bedreiging zijn voor de oostkust. Daarnaast is ook hagel en felle wind mogelijk tijdens de buien.