Doortocht actieve trog

Vandaag werd het weerbeeld opnieuw gedomineerd door een afwisseling van opklaringen en zwaarbewolkte periodes. In de namiddag trok een trog vanuit het westen richting het oosten van België. Dit systeem heeft op grote hoogte een nieuwe portie koude lucht aan boord en dat verhoogde de kansen op onweer zoals dat op dit moment het geval is boven de provincie Luik. Hieronder enkele beelden van de neerslagradar. Beide weerkaarten laten de positie van de actieve trog goed opvallen.

actieve trog op radarbeeld

Op bovenstaand radarbeeld van het KMI zien we de trog over het oosten van België. Vooral in de provincies Luik en Limburg bevinden zich enkele felle neerslagkernen (witte kleur) met vermoedelijk ook de meeste bliksemactiviteit (zie hieronder).

onweeroptrogsysteem

 

Als we het satellietbeeld raadplegen, dan zien we een felle witte kleur van de wolken. Dat betekent dat de wolkentoppen hoog reiken en de buien dus de mogelijkheid hebben om hagel en onweer te produceren.

satellietbeeldtrog

UPdate 31 januari 2014

Eerder deze week (25 januari 2014) trok een nieuwe actieve trog over het westen van België. Deze ging gepaard met enorme schade in West-Vlaanderen. Moorsele en de streek rond Menen kregen het zwaar te verduren met zogenaamde ‘valwinden’. Deze fenomenen laten de windsnelheid op hoogte naar omlaag vallen en richten aan het aardoppervlak evenveel schade aan als een F1-F2 tornado. U kan het artikel nog eens herlezen via: onweer + schade op 25 januari 2014.

Bron kaartjes: meteo.be – buienradar.nl

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >