Lage- en hogedrukgebieden zijn bepalend voor ons weer en in grotere mate ook ons klimaat. Daarom vinden wij het bij deze weerblog broodnodig om jullie wat meer te vertellen over de kern van de zaak. We zullen het simpel houden en natuurlijk ook illustreren met de nodige weerkaarten. Sinds 6 november 2015 is het mogelijk om de luchtdruk actueel te gaan volgen via de collega’s bij WindyTy.

Hogedrukgebieden

Een hogedrukgebied ontstaat waar een grote luchtmassa neerdaalt in de atmosfeer. In de weerkunde worden ze ook anticyclonen genoemd en zijn het vaak uitgestrekte gebieden die wel enkele duizenden kilometers aan oppervlakte beslaan. Onder een hogedrukgebied is de weersituatie meestal stabiel en komt de zon regelmatig tevoorschijn. In de winter is zo’n anticycloon vaak verantwoordelijk voor vrieskou en op en top winterweer.

uitleg hogedrukgebieden

Bovenstaande weerkaart toont twee hogedrukgebieden aan met de letter H. Boven de Azoren en delen van Rusland is de weersituatie stabiel met weinig kans op neerslag. Dit in groot contrast met de diepe stormdepressie ten noordoosten van Amerika.

* De ‘normale’ luchtdruk op zeeniveau werd gedefinieerd als 1013 hPa (hectopascal)

Lagedrukgebieden

Deze weersystemen worden in de volksmond ook wel depressies genoemd. Hun omvang tegenover een hogedrukgebied is meestal compacter. Lagedrukgebieden worden gekenmerkt door opstijgende en daardoor afkoelende lucht, waarin waterdamp condenseert. Hierdoor ontstaat er bewolking en meestal ook neerslag van diverse vormen (regen, hagel, sneeuw,…).

Om als depressie/laag door het leven te gaan moet de luchtdruk tegenover de omgeving (flink) wat lager liggen. Een systeem met kerndruk van 940 hPa wijkt bijvoorbeeld fel af van de genormaliseerde waarde (1013 hPa) en in dit geval kunnen we dus zeker zijn van een depressie / orkaan.

uitleg lagedrukgebieden

In deze weerkaart heb ik het lagedrukgebied met een gele cirkel aangeduid. De kerndruk bedraagt 975 / 980 hPa en het systeem wordt gevoed door instroom van koude lucht vanuit Groenland. Aan de voorzijde van dit systeem wordt warme lucht naar het noorden van Europa aangezogen met daar aangename maxima voor de tijd van het jaar.

Bron kaartjes: meteociel.fr

Gebruikte bronnen: Unieboek Focus Weer