Eerste sneeuw van betekenis in de Alpen

De meteorologische herfst is nog maar net begonnen en de Alpen worden al een eerste keer getrakteerd op sneeuw. Als gevolg van een hoogtetrog en een afgesnoerde Genua-laag, sneeuwde het gisteren lokaal tot 2500 meter. Komende dagen blijft het koel met regelmatig sneeuw. De gletsjers nemen een diepe adem.

Sneeuwval van betekenis bij Engelberg – Titlis.

Hoogtetrog en Genua-laag

Onder invloed van een trog (dal) in de straalstroom passeerde er woensdag/donderdag een koufront over de Alpen. Een noordelijke luchtstroming voerde beduidend koelere lucht aan achter dit front, waardoor de temperaturen meerdere graden daalden in het Alpengebied. Bovendien zorgde de advectie van vocht in de maritiem polaire luchtstroming voor de vorming van buien en stuwingsneerslag waardoor de Alpen een eerste keer getrakteerd werden op sneeuw van betekenis.

Een trog en Genua-laag zorgen momenteel voor wisselvallig weer in de Alpen. (KNMI)

Daarnaast zorgde de passage van de hoogtetrog over de Alpen voor de vorming van een Genua-laag. Dit kleine lagedrukgebied gaf vervolgens aanleiding tot een zuidelijke stuw waardoor er vocht vanaf de Middellandse Zee tegen de zuidkant van de Alpen geduwd werd. Ook dit resulteerde in neerslag (en sneeuw op hoogte) in de bergen.

Een winterse ochtend bij Mittelalalin op 3500 meter (Saas Fee).

Blijft het koel weer in de Alpen?

Komende dagen blijft Europa onder de invloed van de hoogtetrog. Die voert koele lucht aan uit het noordwesten waardoor de temperaturen aan de lage kant zijn voor de tijd van het jaar. Typisch zal de nulgradengrens in de Alpen tussen 2500 en 3000 meter schommelen, waardoor eventuele neerslag als gevolg van stuwing vanaf het noorden, ook boven die hoogte zeker kan blijven liggen in de vorm van sneeuw. De verschillende weermodellen berekenen komende dagen nog regelmatig sneeuw waardoor er vooral op de gletsjers (waar afkoeling van onderuit extra isoleert) kan accumuleren tot een aardig pakket.

Een kleurrijke sneeuwverwachtingskaart voor de Alpen, er gaat nog regelmatig sneeuw vallen komende dagen! (Meteoexploration)

Het is goed mogelijk dat het ablatieseizoen in de Alpen, de maanden waarin smelt > accumulatie, nu gedaan is.

Ook bovenaan Zermatt (Gornergrat) is er sneeuw gevallen!
Bovenaan de Aletschgletsjer ziet het al goed wit. Hier vielen ettelijke centimeters sneeuw afgelopen nacht.