6 september 2019 - 2 min. lezen 18 reacties

De meteorologische herfst is nog maar net begonnen en de Alpen worden al een eerste keer getrakteerd op sneeuw. Als gevolg van een hoogtetrog en een afgesnoerde Genua-laag, viel gisteren de eerste sneeuw van betekenis in de Alpen tot 2500 meter. Komende dagen blijft het koel met regelmatig sneeuw. De gletsjers halen opgelucht adem.

Hoogtetrog en Genua-laag

Onder invloed van een trog (dal) in de straalstroom passeerde er woensdag/donderdag een koufront over de Alpen. Een noordelijke luchtstroming voerde beduidend koelere lucht aan achter dit front, waardoor de temperaturen meerdere graden daalden in het Alpengebied. Bovendien zorgde de advectie van vocht in de maritiem polaire luchtstroming voor de vorming van buien en stuwingsneerslag waardoor de Alpen een eerste keer getrakteerd werden op sneeuw van betekenis.

Een trog en Genua-laag zorgen momenteel voor wisselvallig weer in de Alpen

Daarnaast zorgde de passage van de hoogtetrog over de Alpen voor de vorming van een Genua-laag. Dit kleine lagedrukgebied gaf vervolgens aanleiding tot een zuidelijke stuw waardoor er vocht vanaf de Middellandse Zee tegen de zuidkant van de Alpen geduwd werd. Ook dit resulteerde in neerslag (en sneeuw op hoogte) in de bergen.

Blijft het koel weer in de Alpen?

Komende dagen blijft Europa onder de invloed van de hoogtetrog. Die voert koele lucht aan uit het noordwesten. Hierdoor blijven de temperaturen aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Typisch zal de nulgradengrens in de Alpen tussen 2500 en 3000 meter schommelen, waardoor eventuele neerslag als gevolg van stuwing vanaf het noorden, ook boven die hoogte zeker kan blijven liggen in de vorm van sneeuw. De verschillende weermodellen berekenen komende dagen nog regelmatig sneeuw waardoor er vooral op de gletsjers (waar afkoeling van onderuit extra isoleert) kan accumuleren tot een aardig pakket.

Het is goed mogelijk dat het ablatieseizoen in de Alpen, de maanden waarin smelt > accumulatie, nu gedaan is.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken