23 oktober 2013 - 3 min. lezen 7 reacties

De straalstroom is terug van weggeweest! Afgelopen dagen werd ons weerbeeld beïnvloedt door deze luchtstroom hogerop in de atmosfeer. Zo werden er in België en Nederland enkele windhozen gesignaleerd die mede door de straalstroom zijn ontstaan. Deze smalle gordel met exceptionele windsnelheden manifesteert zich meestal op 9 – 10 km in de atmosfeer en kan windsnelheden bereiken van meer dan 300 km/h. Het spreekt voor zich dat wanneer buien hierin gaan ontstaan ze explosief van karakter kunnen worden.

De straalstroom is ook erg belangrijk voor het algemeen weerpatroon in Europa. Wanneer er bijvoorbeeld minder invloed is van een krachtige component ontstaan er vaak langdurige weerpatronen die extremen kunnen veroorzaken. Een hogedrukgebied dat voor enkele weken stationair blijft, kan voor stevige winterkou zorgen. Het omgekeerde is ook mogelijk en dat is dat de straalstroom in de zomerperiode langetijd uit het westen blijft komen. In dit geval mogen we ons opmaken voor heel wat depressieactiviteit en neerslag.

Het startpunt voor stormdepressies!

Omdat er gisteren en vandaag op heel wat fora al wordt gerept over een ‘monsterdepressie’ (jawel, met dergelijke krachttermen..) is het aan noodweer.be om hier wat duidelijkheid in te scheppen. Enja, wij gooien hun opvattingen meteen in de vuilbak en verwachten dat het allemaal zo geen vaart zal lopen. Het klopt dat er voor aanstaande maandag een depressie ontstaat aan de noordelijke flank van de straalstroom en vervolgens zal uitdiepen.

Echter, we bevinden ons nog steeds niet binnen de vrij betrouwbare termijn van 48 uur waardoor dergelijke uitspattingen totaal mogen genegeerd worden. Stormen en vooral het weermodel GFS (Amerikaans) heeft dit bijzonder moeilijk om dergelijke situaties correct in te schatten. Ter voorbeeld een plaatje van gisteren en vandaag (zoek de verschillen)..

krachtige straalstroom

Foto 1 ~ de run van het Amerikaans weermodel op dinsdag 22 oktober 2013 (06:00 run). Volgens deze weerdata mogen we 10 – 11 beaufort verwachten op maandagmiddag (12:00). Om de betrouwbaarheid van deze data te staven, heb ik onderstaand beeld bijgevoegd. Dit is de weerdata van woensdag 23 oktober 2013 (12:00 run).

storm op maandag

Foto 2 ~ inderdaad .. In de laatste weerdata is de zogenaamde ‘monsterstorm’ al gereduceerd tot een ordinaire depressie met evenwel nog steeds krachtige windstoten tot 90, lokaal 100 km/h. De verwachting is dan ook dat het eerder in deze grootorde zal zijn dat we de rukwinden mogen verwachten. Best heftig en dus nog steeds iets om op te volgen.

TIP: volg vanaf vandaag iedere dag de updates onderaan het artikel en/of bekijk onze statusupdates op Facebook via Noodweer Benelux. Like de pagina want we hebben bijna de kaap van 4.000 fans bereikt !

Weerman Armand Pien en de straalstroom

Vooral de ietwat oudere leden van noodweer.be zullen deze legendarische weerman nog herkennen. Armand Pien werd (wereld) beroemd omdat hij het vaak had over de straalstroom en de invloed op het Belgisch weerbeeld. Wie graag nog wat meer informatie leest, kan terecht Armand Pien: de weerman.

Bron kaartjes: wetteronline.de

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
3 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen