20 oktober 2015 - 3 min. lezen 2 reacties

Het heeft flink gesneeuwd in de Alpen de afgelopen dagen! Vooral boven de 1500 meter zien we op veel plaatsen een wit wonderland. Jammer genoeg zijn de meeste pistes nog gesloten en zou je denken: ‘daar hebben we nog niets aan’. Het tegendeel is echter waar. Vooral de gletsjers in de Alpen profiteren nu enorm en kunnen zich gaan herstellen na de recordwarme zomer. Prima ontwikkelingen. Wil je nu al profiteren van de sneeuwval? Er zijn al skigebieden open op de hoogste toppen van de bergen.

Weersituatie op de Sonnblick

Op de Sonnblick zien we nu het “witte goud” op het moment van schrijven prachtig weerspiegeld met een strakblauwe lucht. Met een temperatuur van -9 graden op 3100 m is het dan ook echt winters. Precies 1 jaar geleden zag het er anders uit.

De toppen zijn duidelijk groener maar qua sneeuw en ijsbedekking lijkt het ongeveer hetzelfde te zijn. Wij zijn toch blij dat dit herstel “in het warmer wordende klimaat” zich heeft aangediend. De vraag is alleen hoe het verder gaat de komende dagen?

Koudeput in de bovenlucht gaf sneeuwval

ECMWF-Alpen
Koudeput boven de Alpen

U ziet het al mooi op de weerkaart. De bovenlucht op ongeveer 1500 m is vrij koud voor de tijd van het jaar. De temperatuur schommelt precies rond het vriespunt aan de noordflank van de Alpen. In Frankrijk is al zachtere lucht gearriveerd. Het is dezelfde koude luchtsoort waarmee wij ook te maken hebben gehad. Inmiddels gaat de koude er echter steeds meer uit. Het leverde bij ons natte sneeuw op in de heuvels en dus sneeuw in de Alpen.

Komend weekend nazomers in de dalen van de Alpen?

ecmwf-hogedruk-zaterdag
“Warmbloedig” hogedrukgebied zorgt tijdelijk voor hoge temperaturen in de Alpen (weekend).

Zaterdag zien we boven de Alpen een “warmbloedig” hogedrukgebied. Het kwik ligt namelijk dan op 1500 m tussen 8 en 12 graden. In de dalen kan het kwik oplopen, met veel zon, naar 20 graden. Wat een verschil!

Dat is natuurlijk niet goed voor de vers gevallen sneeuw en ook op 3000 m klimt het kwik naar waarden tot iets boven het vriespunt. Niet zo goed nieuws dus voor de gletsjers in de Alpen. In de nacht koelt het bij helder weer dan natuurlijk wel weer af. We gaan eens kijken volgende week hoe goed de gevallen sneeuw stand kan houden en of er nog meer sneeuw in aantocht is.

Al zin gekregen om te gaan wintersporten? Op ski-info ziet u meer informatie over de actuele sneeuwhoogte en de geopende skigebieden.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken