26 december 2019 - 4 min. lezen 4 reacties

Begin november schreven we een weerupdate met betrekking tot de droogte in de Benelux. Nu de maand november voorbij is en we het einde van het jaar naderen, is dit een mooi moment om te bekijken hoe we dit jaar afsluiten en de vraag te stellen: ” Is er genoeg neerslag gevallen in de laatste 2 maanden van dit jaar om de droogte in de Benelux te laten verdwijnen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Terugblik op het najaar en kijkend of de droogte is weggewerkt

Nu we het einde van het jaar naderen, betekent dit ook dat we kunnen terugblikken op afgelopen najaar. Het meteorologische najaar omvat de maanden september, oktober en november.

Velen van u zullen dit najaar waarschijnlijk één of meerdere keren natgeregend zijn. Het najaar verliep natter dan gemiddeld, tenminste: in een groot deel van de Benelux. Vooral oktober was over heel de Benelux natter dan het langjarig gemiddelde. In het noorden en het westen van Nederland registreerden we in de drie herfstmaanden ongeveer 130 millimeter meer dan normaal.

De meeste neerslag werd gemeten in Berkhout, Noord-Holland, daar viel, gespreid over 3 maanden, 406 millimeter!

In het zuiden van het Nederland en in het noorden van België was het juist iets droger dan het langjarig gemiddelde. In Volkel, Noord-Brabant, noteerden we 20 millimeter minder dan normaal. De minste neerslag viel in Ell, Limburg, daar viel amper 144 millimeter in 3 maanden.

Neerslag in november 2019

Gemiddeld gezien viel er in de maand november een normale hoeveelheid regen in de Benelux. Desondanks waren er grote verschillen te zien in de neerslaghoeveelheid. In Nederland viel er in het noorden van het land iets minder neerslag dan normaal. In de rest van het land was het natter dan normaal, met uitzondering van Noord-Brabant, waar het weer iets droger was.

De meeste regen registreerden we langs de Nederlandse westkust, waar ongeveer 140 millimeter viel. In België kreeg de kust dan weer het minst neerslag (80% van het langjarig gemiddelde), terwijl er verder landinwaarts meer neerslag viel (tot 125% in de Ardennen).

Neerslag tijdens december 2019

December is tot nu toe wisselvallig te noemen en ook deze maand kenmerkt zich weer door grote regionale verschillen wat de neerslag betreft. Langs de Nederlandse westkust is tot nu toe bijna 80 millimeter gevallen, wat ongeveer gelijk is aan het langjarig gemiddelde voor die regio.

Groningen is tot nu toe vaak de dans ontsprongen wat betreft de regen. Er is daar nog maar slechts 22 millimeter regen gevallen. Daar gaat december 2019 dus ook de boeken in als ‘te droog’.

In Ukkel, Vlaams-Brabant, hebben we deze maand tot nu toe 49 millimeter opgevangen, waar normaal in heel december 81 millimeter valt. Ook hier lijkt het er dus op dat december droger zal verlopen dan normaal.

Als we kijken naar de 15-daagse weersverwachting, zien we dat de meeste neerslag valt in het westen van Nederland. De trend die zich gevormd heeft, zet zich dus verder richting het einde van de maand en het jaar.

De Ardennen blijven gevoelig voor neerslag tot het einde van het jaar. De minste neerslag lijkt ook nu weer te vallen in het noordoosten van Nederland.

Actueel neerslagtekort

Door het bovengemiddelde, natte najaar in een groot deel van de Benelux is het neerslagtekort goed teruggelopen en is het grondwater weer op peil. Er is daar dus ook geen sprake meer van droogte.

Op de hoge zandgronden in het oosten van Nederland zijn de problemen met de droogte nog niet voorbij. In deze gebieden (Sallandse Heuvelrug, Oost-Twentse stuwwal en Hondsrug) blijft het grondwaterniveau nog tussen enkele centimeters en zelfs enkele decimeters onder het normale peil voor deze tijd van het jaar.

In Volkel, waar het dus droger was dan normaal, is men ook nog niet af van het droogteprobleem. Het waterschap ‘Aa en Maas’ houdt al sinds 1 januari 2019 het neerslagtekort bij. Dit tekort bedroeg op 16 december nog 123 millimeter, wat betekent dat dit jaar tot de 5% droogste jaren behoort.

De grondwaterstanden liggen daar nu nog rond de 80 centimeter lager dan het langjarig gemiddelde. De droogte speelt dus nog zeker een grote rol in bepaalde gebieden en de resterende wintermaanden zullen nat moeten verlopen om de grondwaterstand overal weer terug op peil te krijgen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken