13 maart 2022 - 6 min. lezen
0 reacties 0

De meteorologische winter omvat de maanden december, januari en februari. Normaal gezien zijn dit namelijk de koudste maanden van het jaar. De winter van 2021-2022 was als geheel zeer zacht en aan de natte kant. Qua zonuren kwamen we rond de normale waarde over de klimatologische referentieperiode van 1991 t/m 2020 uit. De drie wintermaanden verschilden veel qua neerslaghoeveelheid en zonneschijn, maar één ding hebben ze gemeen. Alle drie verliepen ze zachter dan gemiddeld.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Rustig weer overheerst in december en januari, februari was onstuimig

December 2021

December 2021 was de eerste wintermaand en meteen ook de maand met de meeste winterprikken. De maand begon met een wisselvallige en frisse stroming uit het noordwesten, maar rond het midden van de maand werd het grijs en zacht weer. Voor en tijdens de kerstdagen probeerde koude lucht ons vanaf het noorden te bereiken. Dit leidde tot een tweestrijd, waarbij koude en zonnige dagen werden afgewisseld met zachte en druilerige dagen. In het noorden van Nederland kwam het tot 2 of 3 ijsdagen (waarbij de maximumtemperatuur lager dan 0°C is).

De laagste temperaturen van de winter werden ook in deze periode bereikt. Voor België was dit op 22 december, toen de temperatuur in Neidingen zakte tot -10,9°C. In Nederland werd de laagste temperatuur op tweede kerstdag gemeten. Het was toen -8,7°C in Nieuw-Beerta. De kou werd definitief verdreven op 27 december, waarna een hogedrukgebied boven Centraal-Europa de weg vrijmaakte voor zeer zachte lucht.

De laatste dagen van 2021 was het dan ook zeer zacht met temperaturen zowel overdag als ‘s nachts in de dubbele cijfers. Vele dagrecords voor de temperatuur werden gebroken. Op 30 december werden de hoogste temperaturen van de winter 2021-2022 gemeten. In Eindhoven (NL) werd het 15,5°C, terwijl het in België nog iets warmer was. In zowel Bassevelde als Brasschaat tikte de thermometer 15,8°C aan.

December verliep als geheel te zacht. Op veel plekken was het 1 tot 2°C warmer dan het klimatologisch gemiddelde over 1991 t/m 2020. De zuidwestelijke delen van de Benelux ontvingen meer regen dan normaal, elders was de maand (vrij) droog. De zon scheen vrijwel overal minder dan normaal.

Januari 2022

Januari begon op dezelfde voet als eind december. Op 1 januari werd lokaal nog de 15°C overschreden. De twee dagen erna zorgde een koufront voor zware buien die de warme lucht verdreven. Lokaal kwam er zelfs onweer voor. De periode die volgde was wisselvallig met normale tot vrij koele temperaturen voor begin januari.

Daarna kregen we een lange periode van grijs weer. Een hogedrukgebied veroorzaakte heel rustig weer met weinig stroming in de atmosfeer. Onder een inversie bleef vocht hangen waardoor er lage bewolking was en de zon nauwelijks te zien was. Het was wel meestal droog. Op de laatste dag van januari trof storm Corrie de Benelux.

Halverwege januari hadden krachtige hogedrukgebieden grip op ons weer. (wetterzentrale.de)

De tweede wintermaand was ook zacht met temperaturen iets boven normaal in het zuiden van België tot zo’n 2,5°C boven normaal in Noordoost-Nederland. Het was ook een droge en sombere maand, hoewel de Belgische kust de zon wel relatief vaak zag.

Februari 2022

Storm Corrie zette ook de toon voor februari. De maand kende vrijwel continu een sterke westelijke circulatie waardoor het ene na het andere lagedrukgebied ons wist te bereiken. Er stond vaak een stevige wind en er viel van tijd tot tijd veel neerslag. Vanaf 16 februari stormde het zes dagen op rij, een nieuw record voor een reeks van stormdagen. Vooral storm Eunice was erg zwaar, met windstoten tot 145 km/u.

De maximale windstoten gemeten tijdens storm Eunice op 18 en 19 februari 2022.

De laatste dagen tapte het weer uit een ander vaatje. Een hogedrukgebied zorgde voor een droog en zonnig einde van de winter 2021-2022. Februari was een zeer zachte maand en in zowel De Bilt als Ukkel heeft de maand een plek bemachtigd in de top 10 warmste februarimaanden sinds 1901. Het was 2 tot 3°C warmer dan normaal. Er viel ook veel meer neerslag dan normaal, lokaal zelfs bijna 200 mm. De zon scheen iets meer dan gemiddeld.

De winter als geheel was zeer zacht, met vrij veel neerslag en een normale hoeveelheid zonneschijn

Weinig koude periodes, weinig vorstdagen en geen ijsdagen

Tot winterse speldenprikken kwam het in de winter van 2021-2022 nauwelijks. Enkel in december wist koude lucht ons kortstondig te bereiken. Sneeuw kwam niet of nauwelijks voor, het was zelfs voor het eerst dat er in Ukkel in zowel januari als februari op geen enkele dag sneeuw werd waargenomen. Toen de koude lucht werd verdreven kwam het soms wel tot gevaarlijke ijzelsituaties.

Alle drie de individuele maanden waren te zacht. Daarmee was ook de winter als geheel zacht te noemen. In De Bilt komt deze winter op plek 6 in het rijtje met warmste winters met een gemiddelde temperatuur van 5,8°C tegen 3,9°C normaal. Ook in Ukkel was het één van de warmste winters uit de meetreeks. De gemiddelde temperatuur bedroeg er 5,5°C (normaal: 4,1°C).

Voor zowel De Bilt als Ukkel was afgelopen winter zeer zacht.

Het aantal vorstdagen en ijsdagen lag ook duidelijk beneden de normale waarden. In De Bilt vroor het op 21 dagen (normaal: 35) en in Ukkel op 16 dagen (normaal: 30). IJsdagen kwamen er niet voor op de hoofdstations, al kwam het regionaal wel tot ijsdagen in december.

Februari was erg nat, januari was aan de droge kant

De winter kende in eerste instantie een vrij normale hoeveelheid neerslag. Terwijl december en januari regionale verschillen hadden in neerslaghoeveelheden, was februari op grote schaal zeer nat. In De Bilt viel in totaal van 1 december t/m 28 februari 245,3 mm neerslag tegen 217,7 mm normaal. In Ukkel viel er 259 mm tegen 228,6 mm normaal.

De winter 2021-2022 was aan de natte kant.

December en januari waren somber, februari was uiteindelijk een zonnige maand

De zon kwam in december en januari minder vaak tevoorschijn dan gebruikelijk. Februari begon somber, maar kende een zonnig einde. Uiteindelijk scheen de zon in februari meer uren dan december en januari bij elkaar. Echter was het aantal zonuren over de hele winter iets minder dan gemiddeld.

Het aantal zonuren in de winter neemt de laatste decennia duidelijk toe. Afgelopen winter scheen de zon in De Bilt net iets minder vaak dan gemiddeld in ons huidige klimaat.

Het aantal dagen met onweer lag deze winter ook boven normaal in België. Het waren er 15 tegen 11,5 normaal. Van de 15 onweersdagen waren er maar liefst 8 in februari. We zien een gestage stijging in het aantal onweersdagen door de jaren heen.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken