10 februari 2022 - 5 min. lezen
1 reacties 1

De eerste maand van 2022 was net zoals de maand ervoor een zachte maand. Na een nat begin volgde een lange periode waarin hogedrukgebieden de regie hadden over het weerbeeld in de Benelux. Voor veel mensen was dit weertype saai. Er was veel vocht gevangen in de onderste luchtlagen waardoor de dagen grijs waren en we de zon niet of nauwelijks zagen. Er stond ook nauwelijks wind. Op de laatste dag van de maand bracht storm Corrie hier een flinke verandering in.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zeer zacht begin zorgt voor warmterecords

Januari 2022 begon extreem zacht. Net zoals de laatste dagen van december 2021 was het extreem zacht. 1 januari was dan ook meteen de warmste dag van de maand waarop vele dagrecords sneuvelden. Op het weerstation in Maastricht werd het 15,1°C en in Begijnendijk steeg het kwik zelfs tot 15,6°C.

Ook 2 januari was een warme dag, maar daarna daalde de temperatuur tot normale waarden van 6 of 7 graden overdag en lichte vorst in de nachten. Onder invloed van lagedrukgebieden kwam een westelijke circulatie tot stand. De dagen waren ook nat. Op 2 en 3 januari, toen de warme lucht werd verdreven, viel er veel neerslag. In het noorden van Nederland viel op 2 januari lokaal 25 mm. De dag erna was het vooral in het zuidoosten nat. In Witry (BE) viel maar liefst 48,5 mm.

Hogedrukgebieden zorgen voor rustig en grijs weer

Vanaf 10 januari bouwde zich krachtig een hogedrukgebied op boven West-Europa. De atmosfeer stabiliseerde en in de eerste nachten zorgden opklaringen ervoor dat de temperatuur flink kon dalen. Op 11 januari werd het op het weerstation Twenthe -4,9°C, de laagste temperatuur in Nederland in januari 2022. Op 12 januari registreerde België zijn laatste temperatuur. In Elsenborn daalde de temperatuur tot -10,6°C.

De dagen erna raakte er veel vocht gevangen in de onderste lagen van de atmosfeer. Hierdoor ontstond er regelmatig mist. Vaak bleef de mist overdag hangen, of ging over in lage bewolking. Het leverde een aantal grijze dagen op zonder zonneschijn, maar neerslag viel er vrijwel niet. De temperatuur lag rond of net iets onder normaal.

Wisselvallig en onstuimig einde met storm Corrie

Met uitzondering van enkele licht wisselvallige momenten bleef dit weerbeeld gehandhaafd tot en met 25 januari. Hierna werd het wisselvalliger en onstuimiger. Lagedrukgebieden konden de Benelux vanaf het noordwesten weer bereiken. Hoewel het terug af en toe regende, konden we ook af en toe de zon zien. Op 31 januari 2022 kwam het onstuimige weer tot een hoogtepunt. Storm Corrie trok die dag over de Benelux en zorgde voor zeer zware windstoten en flink wat schade. De zwaarste windstoot werd gemeten in het Nederlandse Wijk aan Zee, 112 km/u. Er vielen vele buien die lokaal meer dan 15 mm neerslag brachten.

In totaal was januari 2022 zacht, vrij droog en somber

Als we kijken naar de maand als geheel zien we dat er geen koude periode was. Enkel tussen 10 en 16 januari lag de temperatuur iets onder normaal. Januari 2022 was dan ook een zachte maand. Vooral in het noordoosten van Nederland was de afwijking groot. Regionaal was januari daar meer dan 2 graden warmer dan normaal. Op het Nederlandse hoofdstation De Bilt was de gemiddelde temperatuur 5,3°C tegen 3,6°C normaal. In Ukkel was het gemiddeld 4,3°C, normaal is het er 3,7°C. Het aantal vorstdagen was minder dan normaal. In De Bilt vroor het op 7 dagen, normaal duikt het kwik 12 keer onder nul. In Ukkel vroor het 8 keer, tegen 9,3 keren normaal.

Januari 2022 was een zachte maand, in De Bilt was het zelfs ruim anderhalve graad warmer dan gemiddeld.

Een groot deel van de maand was het droog en grijs weer onder invloed van hogedruk. In die periode viel er weinig regen, maar het natte begin en de laatste paar dagen zorgden toch nog voor de nodige neerslag. De neerslagsom lag op veel plekken iets onder de normale waarde. Lokaal viel er in het zuidoosten van België net iets meer neerslag dan gemiddeld. De Bilt en Ukkel kenden allebei een vrij droge maand. Op het Nederlandse hoofdstation viel 57,3 mm neerslag, terwijl de som normaal 70,8 mm bedraagt. De pluviometer in Ukkel ving 67,2 mm regen op. Normaal valt er in een januarimaand 75,5 mm.

Januari was aan de droge kant in zowel De Bilt als in Ukkel.

Qua zonneschijn kwam januari 2022 tekort op veel plaatsen, zo ook in De Bilt. De zon liet zich hier 43,4 uren zien, tegen 66,6 uren normaal. In Ukkel scheen ze ongeveer 50,5 uur tegen 59,1 uren normaal. Lokaal was het wel zonniger dan gemiddeld, hiervan was vooral sprake in het noordwestelijk kustgebied en in het westen van België. Het aantal zonloze dagen was hoog, mede vanwege de periode waarin hogedrukgebieden zorgden voor hardnekkige mist en laaghangende bewolking. Verder viel op dat de gemiddelde windsnelheid zeer laag was, ondanks de passage van storm Corrie op de laatste dag van de maand.

Januari 2022 was een sombere maand met duidelijk minder zonneschijn dan gemiddeld in De Bilt.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
2 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen