2

De laatste maand van de meteorologische winter is voorbij. Februari is een maand waarin winterse speldenprikken heel gewoon zijn. Echter kan het soms ook al echt lenteachtig aanvoelen als het zonnetje schijnt en de temperatuur rond of zelfs al boven 15°C uitkomt. Februari 2022 was een maand zonder zulke thermische uitschieters, maar omdat de temperaturen vrijwel de hele maand boven normaal lagen gaat de maand toch als zeer zacht de boeken in. Verder vallen ook de vele stormen op die deze maand bracht, waarvan drie in minder dan een week tijd. Door de overwegend westelijke circulatie was februari ook (zeer) nat.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Westelijke stroming domineert in februari 2022

Een groot deel van februari 2022 zorgde een sterke straalstroom voor een vrijwel continue aanvoer vanuit het westen. Talloze lagedrukgebieden en bijbehorende storingen konden zo hun invloed uitoefenen op het weer in de Benelux.

Nadat storm Corrie op 31 januari was overgetrokken, begonnen we de maand meteen druilerig, grijs en zacht. Het was wel iets rustiger qua wind doordat de straalstroom en daarmee ook lagedrukgebieden zich ten noorden van ons bevonden.

Zowel overdag als ‘s nachts lagen de temperaturen in de eerste week van februari 2022 (ruim) boven normaal. Op 6 februari zorgde een uitgediept lagedrukgebied boven de Noordzee voor onstuimig en kletsnat weer. Aan de Nederlandse kust kwam het tot de eerste storm van de maand. Daarvoor moet er over minimaal één uur gemiddeld een windkracht 9 Bft gemeten worden. Buien zorgden bovendien voor 10-30 mm regen op veel plekken. In Sugny (BE) viel in dit etmaal zelfs 44,4 mm regen.

De dagen hierna waren we kortstondig onder invloed van een serie hogedrukgebieden die over Frankrijk trokken waardoor de zon goede zaken deed en er minder regen viel. Door de zuidwestelijke aanvoer stegen de temperaturen nog iets verder. Tijdens heldere nachten kwam het op uitgebreide schaal tot lichte vorst. De nacht van 12 februari was de koudste van februari 2022. Het koelde af tot -4,8°C op weerstation Twenthe (NL) en in Givry (BE) vroor het matig met -6,6°C.

Op de 13e namen lagedrukgebieden de regie weer over. Het zachte, wisselvallige en overwegend grijze weer was terug. In de week die hierna volgde trokken maar liefst drie stormen over het Verenigd Koninkrijk en de Benelux. De eerste, Dudley, trok op 16 februari langs onze omgeving en zorgde reeds voor windstoten van 75-90 km/u in het binnenland en 100-115 km/u aan de Nederlandse kust. Storm Dudley bracht ook een portie zachte lucht met zich mee, hoewel de temperaturen zeker niet zo extreem waren als eind december en begin januari. Op 16 februari werd het maximaal 14,1°C in Westdorpe (NL) en zelfs 14,8°C in Bassevelde (BE).

Op 18 februari was het de beurt aan storm Eunice, de zwaarste van de drie. Eunice veroorzaakte zeer zware windstoten aan zee en ook in het binnenland. De hoogste windstoot bedroeg maar liefst 145 km/u. Twee dagen later bereikte storm Franklin de Benelux. Deze was wel stukken minder zwaar dan zijn voorganger, maar toch kwamen er aan zee opnieuw windstoten voor tot 130 km/u. Tijdens deze bijzondere week kwam het van 16 t/m 21 februari elke dag wel ergens in de Benelux tot storm. Dit is de langste reeks stormdagen sinds het begin van de metingen.

Storm Franklin zorgde twee dagen na storm Eunice opnieuw voor extreme windstoten tot 130 km/u.

Zonnig en droog einde

Richting het einde van de maand reikte de straalstroom niet meer tot over onze contreien. Een hogedrukgebied breidde zich uit van Frankrijk tot over Scandinavië. Daardoor werd er bij ons droge lucht aangevoerd en brak de zon goed door. Het was daarbij ook rustig. In de nachten kon het hierdoor licht vriezen, terwijl het kwik overdag steeg naar waarden rond normaal (8°C).

Een hogedrukgebied zorgde de laatste dagen van februari 2022 voor een droog en zonnig weertype. (wetterzentrale.de)

In totaal was februari 2022 zeer zacht, nat maar ook zonnig

Als we kijken naar de maand als geheel valt het op dat de maand als zeer zacht de boeken in zal gaan. De gemiddelde temperatuur lag overal flink boven de normale waarde, vaak wel 2 tot 3°C. Op het Nederlandse hoofdstation De Bilt was de gemiddelde temperatuur 6,8°C tegen 3,9°C normaal. In Ukkel (BE) was dit 6,6°C tegenover een gemiddelde waarde van 4,2°C. Desondanks kende februari 2022 geen bijzondere uitschieters qua temperatuur. Vorstdagen kwamen maar weinig voor. De Bilt had 5 vorstdagen (normaal: 11,6) en Ukkel slechts 3 (normaal: 9,3 dagen). IJsdagen met maximumtemperaturen onder het vriespunt kwamen hier niet voor.

Februari was een zeer zachte maand in zowel De Bilt (boven) als Ukkel (onder).

De derde maand van de meteorologische winter was ook nat. Met uitzondering van het zuidwesten van de Benelux viel er meer neerslag dan normaal. Vooral op 6 februari en tijdens de stormperiode van 16 t/m 21 februari viel er veel. In De Bilt viel er in de hele maand 133,2 mm. Normaal valt er zo’n 63,1 mm. Februari 2022 is hiermee de vierde natste februarimaand sinds 1901. In Ukkel viel 94,2 mm regen, tegen 65,1 mm normaal.

In februari viel meer neerslag dan normaal. Voor De Bilt (boven) was het zelfs een van de natste februarimaanden uit de meetreeks.

Wat betreft zonneschijn leek het lange tijd erop dat februari een sombere maand zou worden. Echter scheen de zon de laatste dagen vrijwel ongehinderd. Het aantal zonuren kwam uiteindelijk hoger uit dan normaal. In De Bilt scheen de zon 105,6 uur, tegen 89,6 normaal. Ukkel registreerde 91,7 zonuren tegen 72,9 normaal.

De zon scheen in februari iets meer dan gemiddeld in De Bilt.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen