29 januari 2022 - 5 min. lezen
144 reacties 144

Grote afwezige anno 2022 is alweer de winter. Winterliefhebbers blijven tot nog toe erg op hun honger zitten… Met 10 tot 12°C op de thermometer op zaterdag en een vrij krachtige wind voelde het dit weekend zelfs eerder aan als herfst. Ook de komende dagen komt daar niet meteen verandering in. Meer nog, we mogen ons zelfs aan een onstuimige maandag verwachten. Onder invloed van de straalstroom kan stormdepressie Corrie fel uitdiepen tot een noordwesterstorm op de Noordzee. We mogen ons dus verwachten aan onstuimig weer met felle windstoten, vooral aan zee, maar ook in het binnenland zullen de windstoten aardig oplopen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Evolutie naar onstuimig en wisselvallig weer

Na een relatief rustige en droge zondag, komt de straalstroom op gang en gaan we een wisselvalige en vrij onstuimige periode tegemoet.

Rustige en droge zondag

Op zondag zorgt een mobiele wig van hogedruk voor rustig en droog weer in de Benelux. Er zal behoorlijk veel ruimte zijn voor de zon, die vergezeld kan worden van stapelwolken en/of regionaal misschien tijdelijk ook wat lage wolkenvelden (stratocumulus). Na een frisse ochtend, kan het kwik oplopen naar waarden tussen 4 en 8°C. De wind is zwak tot matig uit west in het zuiden van de Benelux, verder naar het noorden wordt de wind matig tot soms zelfs vrij krachtig uit west tot noordwest.

Stormdepressie Corrie brengt onstuimige maandag

Tijdens de nacht van zondag op maandag komt er onder invloed van de straalstroom een diffluente hoogtetrog opzetten. Op maandag ligt de jet pal boven de Benelux. Gestuurd door de linker uitgang van een jetstreak kan een stormdepressie fel uitdiepen (cyclogenese) met bijhorend sterk windveld. Deze depressie – Corrie genaamd – trekt via de Noordzee en het noorden van Nederland richting Duitsland.

Het actieve koufront trekt tijdens de nacht voorbij en maandag zal in de loop van de dag ook nog de backbent occlusie van noord naar zuid over de Benelux schuiven. Dat levert regen (zeer lokaal smeltende sneeuw) en in de Ardennen ook smeltende sneeuw of zelfs sneeuw op, gevolgd door buien. De noordwestenwind zal vrij krachtig tot krachtig waaien in het binnenland en in de kustregio’s kan er een harde tot stormachtige wind komen te staan. Op volle Noordzee kan er een noordwesterstorm komen te staan.

De temperaturen liggen maandag tussen 0 of 1°C in de Ardennen en tot 5 à 7°C elders. Door de stevige noordwestenwind zal het wel guur aanvoelen, met een veel lagere gevoelstemperatuur.

Ook dinsdag nog regenachtig, woensdag droger

Ook dinsdag krijgen we nog een volgende storing te verwerken en kan er enige tijd regen vallen. In de Ardennen kan de eerste neerslag nog winters zijn, maar later zal deze ook overgaan in doodgewone regen. Het wordt achter het warmtefront immers een stuk zachter, met temperaturen tussen 5 en 12°! De zuidwesten- tot westenwind blijft stevig doorwaaien. Op woensdag zou even een droger intermezzo aanbreken doordat een mobiele rug van hogedruk het weer tijdelijk zou kunnen stabiliseren.

Wat brengt de lange termijn?

Pluimen

Op de middellange tot lange termijn zien we op het eerste zicht maar weinig winterse signalen. De temperaturen blijven rond of boven de normaalwaarden liggen en van nachtvorst lijkt weinig tot geen sprake te zijn… De komende 14 dagen zien we ook steeds terugkerende neerslagkansen, wat eerder op een verderzetting van het wisselvallige weer duidt.

Winterse signalen

Als we dan nog wat verder inzoomen op de winterse signalen zoals de MJO, dan zien we dat het ensemble alludeert op een evolutie naar fase 3 à 4. Dit is allesbehalve gunstig voor het winterweer in de Lage Landen. Deze fases worden eerder gelinkt aan een zachter en natter weertype in onze contreien. Als we even kijken naar de temperatuurverwachting volgens ECMWF dan ligt dit hiermee in lijn. Het Europese model schetst tot begin maart alvast zachtere temperaturen dan normaal in West-Europa. En daarmee tikt de winterklok stilaan verder…. Zal het er nog van komen, of moeten we tevreden zijn met maartse buien of aprilse grillen?

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken