28 januari 2021 - 5 min. lezen
0 reacties 0

Sneeuw lijkt de laatste jaren in de Benelux een uniek verschijnsel te worden. Dat is al helemaal het geval in Californië. De Amerikaanse staat ligt een stuk zuidelijker dan de Benelux. Dat heeft logischerwijs tot gevolg dat sneeuwval een uitzondering is. Toch staat er komende dagen in delen van Californië sneeuw in de weersverwachting.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

De klimaten van Californië

Californië is een staat in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De staat heeft een oppervlakte van ongeveer zes keer de Benelux. Californië strekt zich ver uit, vooral in de noord-zuid richting. In combinatie met de vele hoogteverschillen creëert dat een verscheidenheid aan klimaten in de staat.

De geografische indeling van Californië. Vanaf de westkust is er eerst de Coast Range, daarna de Centrale Vallei en in het oosten de Sierra Nevada. (CC BY-SA 3.0 2004 Matthew Trump)

De kuststreek in het noorden van de staat heeft te maken met een zeeklimaat. De overwegend westelijke wind strijkt over de Stille Oceaan en matigt zo de temperatuur. De rest van de kustgebieden heeft te maken met drogere zomers en kennen daardoor een klimaat dat vergelijkbaar is met de gebieden rond de Middellandse Zee. In de lente en zomer ontstaat er geregeld zeemist door aanvoer van vochtige lucht vanaf het koude zeewater.

Ook de Central Valley (Centrale Vallei) kent een klimaat met warme, droge zomers en zachte, natte winters. In het binnenland vinden we het Sierra Nevada gebergte. Daar valt heel veel orografische neerslag aan de westkant. Op de hoogste toppen ligt vrijwel altijd sneeuw. Bijgevolg zijn de gebieden in het (zuid)oosten van Californië juist zeer droog en in de zomers zeer heet. Daar ligt bijvoorbeeld Death Valley, waar het ‘s zomers makkelijk 50°C en meer kan worden.

Sneeuw is zeldzaam in Californië

In de laaggelegen gebieden is sneeuwval een zeer uitzonderlijke gebeurtenis. Het is er in het zuidoosten te droog voor. In het westen is de temperatuur vrijwel altijd te hoog voor neerslag in de vorm van sneeuw. Enkel in de berggebieden (met name in de Sierra Nevada) ziet men elke winter wel sneeuw.

De winter van 2020-2021 verliep tot nu toe droog in Californië. Die situatie is zorgelijk, want Californië is in de droge zomer afhankelijk van sneeuwsmelt voor de drinkwatervoorziening. Maar tot nu toe ligt er maar 40% van de normale hoeveelheid sneeuw in de bergen. De ernstige droogte beslaat zo’n 80% van heel Californië.

Daar kwam sinds deze week echter verandering in. De straalstroom begeeft zich normaal ten noorden van Californië. Sinds afgelopen weekend, 23 en 24 januari, boog de straalstroom en ging ten westen van de VS naar het zuiden. Daardoor kregen lagedrukgebieden de mogelijkheid om af te zakken naar het zuiden. In Californië kwam er een straffe zuidwestenwind te staan.

Op de weerkaart zien we dat er een zuidwestenwind staat in Californië. (Wetterzentrale)

De luchtstroom die naar Californië trok bevatte daarnaast erg veel vocht. Sinds dinsdag 26 januari is het op veel plaatsen in de staat nat. De Sierra Nevada krijgt zoals gewoonlijk ook te maken met sneeuw. Bijzonder is dat ook op sommige toppen van de heuvels van de Coastal Range in Californië sneeuw viel.

Tot en met donderdag 28 januari houdt de nattigheid in het noorden aan. Op vrijdag 29 januari gaat het ook in het zuiden van de staat flink regenen.

Hoge neerslagtotalen

Door de continue aanvoer van vochtige oceaanlucht lopen de neerslagtotalen flink op. In 3 dagen tijd is er in de hogere delen gemiddeld wel meer dan een meter sneeuw gevallen. Op sommige plaatsen kan er door een bijzondere ligging nog net wat meer sneeuw vallen. In deze schneelochs is lokaal wel bijna 4 meter naar beneden gedwarreld.

Ook in het laagland viel er veel neerslag, maar dan in de vorm van regen. Rond Big Sur werd al gewaarschuwd voor sommen tot 250 L/m². Normaal vangt de pluviometer ongeveer 216 mm op in januari. Nu valt die hoeveelheid in amper 72 uur.

De autoriteiten hebben de bevolking gewaarschuwd voor lawines in de bergen en overstromingen en modderstromen elders.

Invloed van La Niña

Weermodellen hinten op nog meer van deze zeer natte episodes met veel regen en sneeuw in Californië. Deze situatie kan deels ook verklaard worden aan de hand van de invloed van La Niña.

De effecten van La Niña op Noord-Amerika in de winterperiode. (NOAA)

De polaire straalstroom is zwakker dan normaal en kan daardoor meer gaan meanderen. Dat betekent dat er vaker een geblokkeerde situatie kan ontstaan met westenwinden op Californië. En natuurlijk uit zich dat ook in natte omstandigheden.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken