13 september 2020 - 4 min. lezen 0 reacties

La Niña is de tegenhanger van El Niño. De zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan zijn dan lager dan gemiddeld. De effecten van La Niña op het Europese weerbeeld zijn meestal beperkt terwijl Amerika en Australië veel grotere gevolgen kunnen ondervinden. Volgens de voorspelling van het NOAA kunnen de La Niña condities de hele winter aanhouden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Overgang naar La Niña condities

In een vorige blog kondigden we reeds aan dat de kans op een La Niña in het najaar en winter groot was. Nu is het er dus effectief van gekomen! Door een sterkere passaatwind (om de 3-7 jaar) komt meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte. Het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust wordt dan weggedreven naar Australië – Indonesië.

De zeewatertemperaturen voor de westkust van Zuid-Amerika zijn duidelijk koeler dan normaal.

Op basis van de laatste projecties houden de La Niña condities nog het hele najaar en winter aan. Zoals normaal zou de piek rond Kerstmis bereikt worden met dan zeewatertemperaturen rond 1°C onder het gemiddelde.

De zeewatertemperaturen liggen nu meer dan 0.5°C onder het gemiddelde waardoor er sprake is van een La Niña. Er wordt verwacht dat deze condities de hele herfst en winter aanhouden en een piek hebben rond Kerstmis. (NOAA Climate.gov)

Gevolgen van La Niña

De condities die horen bij La Niña verzwakken de winden tussen het oceaan oppervlak en de hogere luchtlagen. Dit verhoogt de kans op tropische depressies om door te groeien tot orkanen en cyclonen. Daardoor kan de overgang naar een La Niña meestal samengaan met een actiever orkaanseizoen! Vervolgens leidt La Niña ook tot meer tropische cyclonen dankzij het warmere zeewater rond de Filippijnen.

Daarnaast is er ook een duidelijke link met de straalstroom die door een sterkere rug boven de Stille Oceaan de neiging heeft om te duiken boven Noord-Amerika. Een typisch resultaat is dan een koude winter in Canada terwijl het zuiden van Noord-Amerika met droger en warmer weer te maken krijgt. Een link met de bosbranden in Californië?

De Filippijnen en Indonesië krijgen bij La Niña condities meestal veel meer neerslag te verwerken en ook in het noorden van Australië is de kans op overvloedige regen groter.

Onderstaand kaartje van het KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) geeft een mooi overzicht weer van de effecten van La Niña. Voor Europa zijn er weinig tot geen wetenschappelijk bewezen effecten.

De effecten van La Niña. (KNMI)

Gevolgen van La Niña voor Europa

Zoals hierboven al besproken, de gevolgen van La Niña voor Europa zijn beperkt. Sommige wetenschappers beweren dat de sterke La Niña in 2010-2011 voor grote overstromingen zorgden maar dat is nooit wetenschappelijk bewezen.

Als we kijken naar de lange termijn modellen lijken de meeste La Niña wel op de kaart te hebben staan. Quasi alle weermodellen berekenen daarbij momenteel een normale tot iets zachtere winter dan normaal met ook wat meer neerslag, net als vorig jaar. Zijn dat dan de effecten van La Niña voor Europa? Wie zal het zeggen …

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen