23 februari 2021 - 5 min. lezen
286 reacties 286

Het weer in februari 2021 heeft zich al van verschillende kanten laten zien. Zo kregen we winterweer met temperaturen tot -16°C met daarna een forse omslag en volop lenteweer met temperaturen tot 19°C. Een Eurohoog met lenteweer zwaait de plak en zal komende 10 dagen van geen wijken weten. Neerslag van betekenis zit er dan ook niet meteen in, vorst (aan de grond) en een beperkte afkoeling wel.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Dominant hogedrukgebied

Het ene na het andere warmterecord sneuvelt. Dat is het resultaat van een krachtig Europees hogedrukgebied waarvan er aan de westkant opstuwing is van zachte lucht.

In dit jaargetijde, we zijn immers nog maar februari, is advectie van warmte (en dus minstens een matige zuidenwind) cruciaal om zacht weer te veroorzaken. De intrinsieke kracht van de zon is nog niet voldoende. Boven Europa ligt de 500 hPa geopotentiaal hoogte rond 5800 m en dat is zeer hoog voor de tijd van het jaar.

Zeer zachte lucht bereikt de Benelux aan de westkant van een Eurohoog.

Typisch voor het einde van de winter is een sterk meanderende straalstroom. Met een stationaire Atlantische depressie en een Eurohoog goed in het zadel lag de opwaartse tak van de straalstroom afgelopen dagen precies over West-Europa. Forse windvelden boven de Sahara zorgden daarbij voor het opwaaien van zand en stof dat met de opwaartse tak (zuidenwind) in sneltreinvaart naar de Benelux werd geblazen. Op maandag 22 februari zorgde dat voor spektakel, troebel weer.

Veel Saharastof afgelopen dagen. (NASA MODIS)

Nachtvorst op komst

Zwak koufront

Op donderdag-vrijdag schuift de hogedruk door naar het oosten en komt er tijdelijk ruimte voor een kleine hoogtetrog. Daarmee verbonden is een portie koude lucht die voorafgegaan wordt door een koufront. Dat zal een beetje regen opleveren, vooral in het zuidoosten van België waar de frontogenese wat opleeft. Elders blijven de hoeveelheden beperkt tot zelfs afwezig.

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag kan er wat regen vallen.

Opnieuw Eurohoog maar koeler

Wie denkt dat het koufront een natte periode inleidt is er wel aan voor de moeite. Een nieuwe uitstulping van hogedruk zal vrijdag al snel voor een stabilisatie van het weer zorgen. Het verschil zit hem wel in de aangevoerde lucht. Die is niet meer uiterst zacht maar wel koel – polair. Dat betekent dat de temperaturen merkbaar lager liggen. Geen 15-20°C meer maar 10-15°C.

We leven daarmee wel nog steeds ruim boven onze stand. Bovendien neemt de kans op nachtvorst (zeker aan de grond en in de Ardennen) toe. Misschien toch nog even wachten met vorstgevoelige plantjes al op de terrastegels te zetten.

De aangevoerde lucht wordt koeler.

Droge periode gestart

Begin februari bleek dat de natte januari maand zorgde voor een markante stijging van het grondwater. Op de meeste plaatsen zorgde het insijpelen van het water voor een normalisatie. Echter bleef op 35% van de meetlocaties in Vlaanderen de grondwaterstand relatief lager dan normaal.

Februari verloopt echter alweer droger dan normaal en cumulatief lijken we (op uitzondering van het zuidoosten) niet meer op heel veel te moeten rekenen. Dit is tegengesteld aan vorig jaar toen februari duidelijk natter verliep. Is dit dan alweer de start van een droge periode? Een overgang naar meer wisselvallig weer in maart en april is zeker mogelijk maar voorlopig lijkt de hogedruk de plak te blijven zwaaien.

Heel veel regen staat nog nergens op de kaarten en dus zullen de grondwatertafels hun daling (alweer) inzetten. Echter, we zullen ook nog een effect zien van het vertraagde effect van insijpelen van regenwater van januari. Deze combo zal uitmaken of we begin maart een netto winst dan wel verlies zullen zien.

Lenteweer of late winter?

Krijgen we nog winterweer of heeft Koning Thialf zijn kruit definitief verschoten? Op basis van de lange termijn modellen en de huidige ontwikkelingen ben ik geneigd te kiezen voor het tweede. De brongebieden warmen op, het sneeuwdek heeft de maximale omvang bereikt, de Noordzee warmt op, de zon wint aan kracht en structureel zit er ook niet meteen een drastische omslag in.

Op deze manier gaan we de meteorologische winter snel vaarwel zeggen. Uiteraard kan het nog een keer stevig vriezen (dat kan vanaf zaterdag al) maar de kans op echt winterweer lijkt (vooralsnog) klein. Onderstaand ensemble voor Brussel toont wel een gestage afkoeling (en is vrij droog) zonder echte koude/warmte trend.

Ensemble van EC46 voor Brussel. (ECWMF)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
Actueel

Onweerskansen vannacht, woensdag en donderdag

2 uur geleden - 6 min. lezen
12

Onweerskansen 30 april 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen