41

Zowel woensdag als donderdag lijken zich opnieuw onweerskansen aan te dienen. De Benelux blijft in een brede warme sector verkeren met aanvoer van een warme maar vochtige en potentieel onstabiele luchtsoort waarin makkelijk buien kunnen ontstaan. Maar wat mogen we precies verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weersituatie op woensdag en donderdag

Onstabiele luchtsoort

Zowel op woensdag als op donderdag ligt de Benelux in een brede warme sector met aanvoer van relatief warme en vochtige, maar potentieel onstabiele lucht. In zo’n warme en onstabiele luchtmassa’s is er niet veel nodig om snel een bui of onweer te doen ontstaan. Maar toch hebben de modellen er alle moeite mee om de juiste situatie in te schatten.

Dat is niet ongebruikelijk in dit soort convectieve weersituaties. Bovendien lijken de kansen op onweer wat verschoven van woensdag naar donderdag. Ook tijdens de nacht van dinsdag op woensdag staat er toch ‘t een en ‘t ander te gebeuren.

Wat mogen we precies verwachten?

Thermische vore met onweersbuien tijdens de nacht van dinsdag op woensdag

Dinsdagavond vertoeft de Benelux en grote delen van Noord-Frankrijk reeds in een onstabiele luchtsoort en tijdens de nacht naar woensdag zal de onstabiliteit nog verder vergroten. Ten noorden van de Alpen ontstaat een kleinschalig lagedrukgebiedje dat beladen is met een thermische trog.

Dit merken we aan de hogere theta-E en theta-W-waarden die vanuit het zuidoosten zullen overtrekken. Dwars doorheen het lagedrukgebiedje komt bovendien een duidelijk merkbare NW-ZO-georiënteerde vore te liggen over België en Zeeland, waarop makkelijk convergentie kan ontstaan in de onderste luchtlagen. Dit verhoogt de onstabiliteit door het genereren van stijgende luchtbewegingen op deze windsprong.

De positie van de vore volgens ICONd2 en AROME.

Deze vore trekt in de loop van de nacht van ZO naar NW over België richting Zeeland en gaat gepaard met geclusterde buien, die regionaal onweerachtig kunnen zijn. Er kan daarbij ook veel regen op korte tijd vallen bij de stevigste buien.

Even zag het er zelfs naar uit dat dit systeem als een MCS ging passeren, maar op dit moment alluderen de weermodellen meer op een relatief smalle band met geclusterde buien die van ZO naar NW beweegt.

Dat de onweerachtige buien zich ‘s nachts handhaven en sterk clusteren heeft te maken met het regime van windschering. Er staat namelijk zo’n 30 à 35 knopen windschering in de onderste 6 kilometer. Dat levert dus makkelijk multicells op. Morgenochtend verlaten de laatste buien van dit systeem Zeeland.

De positie van de buien op de vore volgens ICONd2 en AROME

Hoge CAPE-waarden op woensdag met verhoogde onweerskansen

Op woensdag wordt de luchtmassa boven de Benelux potentieel erg onstabiel. In de loop van de dag neemt de luchtvochtigheid toe (dauwpunten tussen 15 en 18°C) en er schuift dan nog steeds een thermische trog over onze streken met hoge waarden van Theta-E en Theta-W.

Dit geeft aan dat er weinig nodig is om regen- en onweersbuien te doen ontstaan als alle parameters goed zitten. De potentiële onstabiliteit uit zich eveneens in zeer hoge CAPE-waarden die zich in de loop van de dag ontwikkelen, vooral over de centrale en oostelijke delen van de Benelux, mede geholpen door de hoog oplopende temperaturen.

Zo kan het in het centrum en oosten wel tot 25 à 27°C warm worden! In de kustgebieden staat er een noordelijke zeewind met beduidend lagere temperaturen onder 20°C. Daar verwachten we dan ook weinig of geen activiteit.

Maxima volgens HARMONIE en ICONd2 op 1 mei. Vooral in het oosten wordt het zomers warm.

Ook de Lifted Index (LI), een andere onstabiliteitsparameter, loopt woensdag sterk negatief op, wat aangeeft dat de atmosfeer ook op 5.5 km hoogte erg onstabiel is. Hoe negatiever deze parameter is, hoe groter de onweerskansen. Sterk negatieve LI wijst eveneens op een verhoogde hagelkans. Wanneer we onze onweerskaarten bekijken, dan bevestigen deze dit plaatje. Maar gaat het morgen effectief tot onweer komen en waar?

CAPE/shear woensdagmiddag volgens ECMWF en onweerskans volgens GFS.

Slechts weinig buienactiviteit op woensdag?

Wat opvalt is dat, ondanks de zeer vochtige en onstabiele luchtsoort, weinig weermodellen op woensdag over de Benelux (onweers)buien berekenen, tenzij woensdagavond zeer lokaal en geïsoleerd. Op dit moment laat vooral HARMONIE een enkele geïsoleerde onweersbui ontstaan in het zuiden van Nederland.

Elders zou het nagenoeg droog blijven. De reden waarom de modellen vooralsnog zo weinig convectieve activiteit laten zien is een zwak inversielaagje op lage hoogte die convectie vanaf de grond verhindert. Dit noemen we (CIN). Het potje met onstabiliteit wordt dus nog afgedekt door een dekseltje.

Pas in de loop van de avond zou dit inversielaagje wat weggewerkt kunnen worden, waardoor de kans op een onweer dan toch wat groter wordt. Door het wegnemen van het dekseltje van het potje kan de onstabiliteit vrijkomen en zou er lokaal een stevig onweer kunnen ontstaan, met alles erop en eraan. Hagel en windstoten zijn dan zeker mogelijk bij een felle bui.

De sounding voor Z-Nederland laat morgennamiddag een kleine inversie zien die als CIN fungeert en convectie tegenwerkt vanaf de grond.

De beste papieren voor stevig onweer op woensdagavond zijn voor delen van N-frankrijk. Daar zal een thermisch lagedulkgebiedje voldoende onstabiliteit aanleveren voor sterk geclusterde onweersbuien en mogelijk zelfs een MCS dat zich vormt tijdens de nacht naar donderdag. In de Benelux lijkt het dus nog mee te vallen met slechts in de avond lokaal een onweer dat los kan barsten.

Nieuwe onweerskansen op donderdag

Op donderdag komt tegen de avond een koufront dichterbij vanuit Frankrijk, maar we liggen dan wellicht nog in de warme sector met nog steeds een onstabiele en vochtige luchtmassa. Volgens de meest recente modelprognoses zou het op donderdag iets makkelijker moeten gaan om in de loop van de dag door dagelijkse gang enkele regen- en onweersbuien te doen ontstaan.

Later op de dag ontwikkelt er zich een thermische vore waarop de buien zich wat meer kunnen clusteren. Het koufront dat vanuit het zuiden uit begint te duwen, zal deze vore verder Nederland in sturen in de loop van de dag, met dan vooral daar stevige regen- en onweersbuien.

Voor die tijd kunnen er in de namiddag verspreid ook al enkele losse regen- en/of onweersbuien ontstaan. Later meer details daarover in onze volgende berichtgevingen. Het wordt sowieso spannend voor menig onweerliefhebber!

Buien op donderdag zoals voorzien door ECMWF. Vooral op de vore kunnen felle geclusterde buien ontstaan.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
16 Prognose

Weersverwachting komende dagen: weinig zon, maar wel droog

16 uren geleden - 6 min. lezen
3

Rol van de AMOC in het veranderende klimaat

1 dag geleden - 7 min. lezen
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

3 dagen geleden - 5 min. lezen