2

Natuurfotografen kunnen zich dit weekend en de periode erna maar beter schrap zetten. Er lijkt een enorme hoeveelheid Saharastof vanuit Afrika op weg naar Europa. In Spanje kan dit zelfs gepaard gaan met ‘mudrain’ waarbij de regen heel wat stofpartikels bevat en auto’s zal besmeuren met een oranje-achtige kleur. Voor België, Nederland en Luxemburg moeten we vooral maandagavond in de gaten houden waarbij de piek van het Saharastof voor een prachtige zonsondergang kan zorgen!

Zien we een vuurrode zonsopkomst/zonsondergang vanaf het weekend?

Stofstorm op weg naar Europa

Is de komst van Saharastof een unieke gebeurtenis? Neen, het gebeurt wel meerdere keren per jaar dat een diepe depressie grote hoeveelheden Saharastof naar het noorden stuwt. In combinatie met een stevig lagedrukgebied boven het Iberische Schiereiland (Spanje/Portugal) kan het stof zelfs tot in west-Europa worden neerdwarrelen.

Een lagedrukgebied boven Spanje zorgt voor een sterke opstuw van Saharastof naar het noorden van Europa. Maandagavond mogelijk resulterend in een vuurrode zonsondergang.

Mogelijk vuurrode zonsondergang en zonsopkomst

Een grote hoeveelheid aerosolen die op weg is naar onze omgeving zorgt steeds voor de nodige zenuwachtigheid bij natuurfotografen. Het natuurlijk licht wordt namelijk verstrooid door stof en dat levert vooral in de ochtend en avond een aanzienlijke kans op prachtige kleuren.

Maandagavond evolueert het aantal aerosolen bijzonder ongunstig voor een groot deel van de Benelux. De weersverwachting ziet er dan ook eerder diffuus uit met veel hoge bewolking voor het westen en centrale deel van België. Ook in Nederland zijn er veel aerosolen aanwezig. Focus op het zuidwesten van het land.

Voordelen van een stofstorm?

Zo’n grote hoeveelheid stof zorgt meestal voor negatieve effecten zoals een slechte luchtkwaliteit en het sneller smelten van een sneeuwdek. Toch zijn er ook voordelen van een stofstorm. Zo absorbeert het stof en reflecteert het grote hoeveelheden zonnestralen. Het veroorzaakt ook grote hoeveelheden mineralen die in de oceanen terecht komt. Dat is een voedingstof die plankton zeer graag zien komen. Op het land zijn de mineralen dan weer gunstig voor gewassen.

Op deze satellietbeelden van NASA zien we duidelijk de stofstormen in actie. De Canarische Eilanden hebben hier frequent last vast en moeten soms vliegtuigen aan de grond houden. In het weekend en de periode erna komt deze hoeveelheid Saharastof naar Europa.

Ontdek de moeder der stofstormen: Haboob!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

3 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen