2

Op vraag van één van onze lezers (André) hebben we informatie opgezocht over de winter van 1978/1979. Deze winterperiode lijkt ook eentje te zijn geweest die velen zich waarschijnlijk nog herinneren door de koude temperaturen en de flinke ‘pak’ sneeuw. Op de weerkaarten van Wetterzentrale is duidelijk te zien dat Koning Winter regeert over een groot deel van Europa.

barre winter van 1978
Boven het noorden van Nederland komt er zich een klein, maar venijnig stormveld uit het oosten bemoeien met het West-Europese weer. Een heuse sneeuwstorm met later flinke sneeuwval zorgde voor heel wat chaos..

Meteoconsult.nl over deze winterinval

De winter van 1978-’79 was streng, maar de kou was alles behalve bestendig. Na het invallen van de vorst vonden er regelmatig dooiaanvallen plaats, die echter veelvuldig werden afgeslagen. Op en nabij het grensvlak tussen de koude en zachte lucht kwam het zeer vaak tot sneeuw, ijzel of regen. De winter als geheel is door kenners ook wel omschreven als een “koude kwakkelwinter”.

De vele sneeuwsituaties en de kortere of langere dooiperiodes zorgden er dan ook voor dat dit de enige strenge winter gedurende de afgelopen eeuw was, waarin er geen Elfstedentocht verreden kon worden.

Barre winter van 1978 (november)

Een groot deel van de maand verliep zacht, soms zelfs zeer zacht. Een uitzondering vormde de periode 7 t/m 12 november. Het was toen rustig, waarbij er vooral op 10 en 11 november op veel plaatsen hardnekkige mist voorkwam. In de nacht en ochtend vroor het op veel plaatsen licht, te Beek werden zes vorstdagen op rij genoteerd. Overdag steeg het kwik tot boven nul, maar in hardnekkige mist gebeurde dat nauwelijks (Beek op de 11e een maximumtemperatuur van +0.8°). Op 12 november kwam de zon door en werd de stralingskou verdreven.

De eerste echte winteraanval vond plaats vanaf 24 november. De laatste zes dagen van de maand werd iedere dag wel ergens in het land sneeuw waargenomen. Op 27 november gold dat voor alle 67 waarnemers in het land, op de 26e, 28e en 30e op meer dan 80% van alle waarnemersposten. Uiteindelijk werden er vrijwel overal 4 tot 6 sneeuwdagen geteld, egaal verspreid over het land.

Vooral overdag was er sprake van de bekende winterse buien met regen, hagel en natte sneeuw. De winterse neerslag bleef meestal niet liggen, maar in de nacht van 25 op 26 november intensiveerde de neerslag, vooral in Zeeland, Zuid-Holland en westelijk Brabant en er kwam ook onweer voor. Plaatselijk bleef de sneeuw liggen, vooral in de ochtend. Roosendaal meldde 3 cm en Dongen 7 cm om 10 uur. In het noordoosten vielen er op deze dag veel minder buien en in Twente bleef het zelfs droog.

De dag daarna bleven er op veel plaatsen sneeuwbuien vallen, waarbij de sneeuw in de avond en nacht daarop opnieuw bleef liggen, alleen grote delen van Limburg, Noord-Holland, het Waddengebied met inbegrip van het noorden van Groningen en Friesland bleven nagenoeg sneeuwvrij. Op veel plaatsen lag er in de ochtend van de 28e 1 tot 3 cm, lokaal nog meer. Vriezenveen 8 cm om 10 uur en in Zeeland 5 tot 10 cm.

In de drogere lucht die hierna over het land uitstroomde kon het kwik flink dalen. Het kwam ’s nachts lokaal tot matige vorst en de maand eindigde op diverse plaatsen met een ijsdag. Op de 30e viel er op veel plaatsen daarbij wat lichte sneeuw of motsneeuw, wat lokaal 0.5 tot 2 cm verse sneeuw opleverde.

Barre winter van 1978 (december)

67 waarnemers zagen op 16 verschillende dagen sneeuw, het aantal sneeuwdagen liep uiteen van 2 tot 4 in het zuidwesten en lokaal elders nabij de kust, tot 7 a 8 op veel plaatsen in Gelderland en verder naar het noordoosten. Het aantal dagen met een sneeuwdek lag meestal op 1 of 2, daar waar eind november veel sneeuw was gevallen, op 4 tot 9.

Extra informatie via www.weer.nl

Delen


Verder lezen

Alles bekijken