Voordelen van een zachte winter
Een winter met sneeuw en strenge vrieskou zien we in België en Nederland zelden. Toch was het in de winter van 2012 – 2013 serieus bingo met regelmatig ijsdagen en behoorlijk wat sneeuw voor westerse begrippen. Niet iedere winter levert dit ijskoud scenario op. Als we denken aan de winter van 2020, dan was deze zelfs ronduit zacht met weinig tot geen sneeuw. In dit artikel bespreken we de voordelen van een zachte winter, want die zijn er weldegelijk en waar hebben veel mensen nog niet bij stilgestaan.
Zachte winter
Het zachte weertype in Europa koppelen we aan de ligging van de straalstroom. Deze erg stevige wind waait op zo’n 9 tot 10 km met variabele snelheden (meestal tussen 100 – 300 km/h). De jetstream of straalstroom wordt aangewakkerd door de verschillen in temperatuur in het noorden en het zuiden. Wanneer de contrasten groot zijn, kunnen stormdepressies met zachte lucht vlotter tot in Europa geraken. Dat gaat dan meestal gepaard met een natte en zachte winter.
Enkele voordelen op een rijtje
Volle portemonnee
Uit cijfers van Fluxys (beheerder van ons gasnetwerk) blijkt dat we i.v.m. vorig jaar zo’n 14% minder gas verbruiken. Het verband met een volle portemonnee is dan gauw gemaakt. Mensen moeten geen extra budget vrijmaken voor verwarming. Ook steden en gemeenten wrijven zich serieus in de handen. Waar er vorig jaar bijna een tekort aan strooizout was, moeten we vandaag constateren dat er nauwelijks zout werd gestrooid. Minder bestellingen voor strooizout = meer inkomsten voor de stad.
Minder verbruik
Wie dagelijks de wagen gebruikt om zich naar het werk te verplaatsen zal het misschien niet merken, maar ook dan besparen we fameus op onze portemonnee. Zo zal u de verwarming in de wagen nooit dat extra standje hoger moeten zetten bij maxima rond 10 graden. In een winter met strenge vrieskou is dat wel het geval (om het zelf aangenaam warm te hebben in de auto). Ook het laten draaien van de motor hoeft niet want de ramen blijven ijsvrij.
Minder kans op zeemist
Zeevlam is een veel voorkomend fenomeen aan onze Belgische en Nederlandse kust. Warmere lucht strijkt dan neer over een koude Noordzee met de vorming van grote mistvelden op het wateroppervlak. Wanneer de aflandige stroming dan niet sterk genoeg is kunnen deze mistvelden tot over het westen van de Benelux trekken. Het gevolg laat zich raden: weinig zon en lagere temperaturen.
Deze winter is een uitstekend voorbeeld van hoe we zeemist tot een minimum kunnen herleiden. De Noordzee is op dit moment zo’n 2 tot lokaal 3 graden warmer dan vorig jaar. Positief voor de kustbewoners indien de winter geen verrassing uit de mouw schut. En wie zich afvraagt of er nadelen zijn aan een zachte winter? Hou onze website goed in de gaten.