16 november 2021 - 4 min. lezen
1624 reacties 1624

Het is “tam” weer in de Benelux. Onder de dominantie van een hogedrukgebied met bijhorende subsidentie inversie zit er al dagenlang een dik pakket vocht gevangen, waardoor lage wolkenvelden het weerbeeld domineren. Soms dik genoeg voor wat lichte regen. Pas tegen en na het weekend lijkt er wat meer “actie” in het weer te komen met een hogedrukblokkade die zich probeert op te werpen op de Atlantische Oceaan. Betekent dat polaire lucht?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hogedruk blijft persistent aanwezig

Hogedruk gaat niet altijd samen met zonnig weer, dat is wel duidelijk. Het Azorenhoog is dichter naar Europa geschoven en bepaalt het weer. Vanaf het westen/zuidwesten wordt er zeer vochtige lucht aangevoerd waardoor de lage wolkenvelden steeds talrijk aanwezig zijn. De straalstroom ligt zo’n 1000 km ten noorden van de Benelux. Op onderstaande weerkaart valt al wel een forse uitstroming van koude lucht op tussen Groenland en Newfoundland.

Een hogedrukgebied bepaalt het weer in West-Europa.

Somber, maar vaak droog

Afgelopen dagen was het bijzonder grijs weer. Onder de inversie van het hogedrukgebied zat een grote hoeveelheid vocht gevangen wat zorgde voor uitgestrekte lage wolkenvelden. Komende dagen blijft het vaak somber, al zijn de opklaringen op woensdag en donderdag wel talrijker. Vrijdag en zaterdag worden weer volledig grijze dagen.

Zeer zachte lucht op komst

Richting het weekend wordt de aangevoerde lucht in West-Europa steeds zachter. Het hogedrukgebied schuift iets meer op naar het oosten, waardoor de lucht een meer zuidelijke component krijgt. Subtropische lucht stroomt zo uit over de Benelux met temperaturen tot 11-14°C. De winter trekt zich weer eventjes ver terug.

Patroon slaat om na het weekend

Op zondag wordt een hogedrukgebied, dat wordt aangevoerd vanaf Newfoundland, samengevoegd met het Europese hoog / Azorenhoog. Er ontstaat daardoor een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan dat zich probeert uit te strekken richting Groenland. Aan de oostkant van dit hoog stroomt vanaf zondagnamiddag een portie beduidend koelere lucht naar West-Europa, voorafgegaan door een (zwak) koufront.

Hogedruk vestigt zich op de Atlantische Oceaan.

Polaire lucht op de lange termijn?

Later in de week strekt de hogedruk op de Atlantische Oceaan nog wat meer meridionaal uit. Momenteel suggereren de weermodellen dat dit allemaal vrij westelijk gebeurt waardoor de neerwaartse straalstroom, de trog, aan de oostkant van het hoog, dominerend ten westen van Europa komt te liggen. Polaire lucht stroomt daardoor naar het zuiden, maar belandt ergens op de as IJsland – Groot-Brittannië. Een zogenaamde west-based-NAO.

Het oostwaarts verplaatsen van de Rossby-waves duwt het boeltje tegen het weekend dan meer naar het oosten waardoor de polaire lucht wel over West-Europa kan stromen. Maar, dan zijn we al heel ver in de tijd aan het kijken.

De trog ligt westelijk waardoor de meest koude lucht ten westen van Europa naar het zuiden stroomt.

De afkoelende trend is duidelijk zichtbaar op de weerpluimen:

Komende dagen is het ruim zachter dan normaal. Na het weekend breekt een koelere periode aan. (Effis)

Conclusie

Komend weekend steeds zachter en vaak grijs. Op woensdag en donderdag ook kans op wat regen. Zondag passeert een koufront vanaf het noordwesten en dat zal koeler weer inleiden. Volgende week stijgt de kans op neerslag van betekenis met temperaturen rond of iets onder normaal. Op de lange termijn zijn er opties voor een verdere afkoeling, maar voorlopig met grote onzekerheid. Een westcirculatie is momenteel afwezig op de weerkaarten.

  • Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen