19 augustus 2021 - 3 min. lezen
1 reacties 1

Op 14 augustus steeg de temperatuur gedurende 9u boven het vriespunt op Summit, het hoogste punt van Groenland (3216 m) en gedurende 3u werd er regen gemeten. Het is nog maar de derde keer in 10 jaar tijd dat de temperaturen boven het vriespunt stegen en nog nooit gebeurde het zo laat in de zomer. Het is daarnaast de eerste keer dat er regen werd geobserveerd. De hoge temperaturen zorgden over heel Groenland voor een massa-verlies van maar liefst 7.3 Gigaton (1000000000000 kg) op 15 augustus.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Waarom was het zo warm?

De oorzaak van de hoge temperaturen was een typische drukconfiguratie die ook eind juli voor veel smelt zorgde. Een lagedrukgebied (kern 987 hPa) bewoog noordoostwaarts over de Hudson Baai naar Baffin Eiland. Tegelijk vestigde een hogedrukgebied zich over het zuiden van Groenland met connectie richting Denemarken. Bijgevolg ontstond er een sterke drukgradiënt met daardoor een sterke zuid-zuidwestenwind naar de zuidwestkust van Groenland. Op die manier werd er warme en vochtige lucht aangevoerd gedurende verschillende dagen.

Drukconfiguratie en temperatuuranomalie op 14 augustus. (Climate Reanalyzer).

De uitzonderlijk warme condities en de regenval zorgden voor zowel zeer veel smelt en afstroming naar de oceaan.

Positieve temperaturen en regen op Summit

Onderstaande grafieken tonen de data van het weerstation op Summit, het hoogste punt van Groenland. Op 14 augustus om 7u UTC stegen de temperaturen boven het vriespunt en de positieve temperaturen hielden 9u aan. Tijdens de eerste 5u viel er lichte regen. Lokale wetenschappers meldden vervolgens om 14u UTC dat de regen in de sneeuwlaag dunne ijskristallen begonnen te vormen (typisch proces van het herbevriezen van regen in een sneeuwlaag van 0°C). De temperaturen piekten op 0.48°C om 10u40 UTC en zakten vanaf 16u20 UTC opnieuw onder het vriespunt. Tijdens de nacht op 15 augustus klaarde het op en begon het opnieuw matig te vriezen.

Weerstation data van Summit weerstation. (NOAA).

7 miljard ton regen op Groenland

Gedurende 3 dagen (14-16 augustus) waren positieve temperaturen en regen algemeen over het zuiden-westen van Groenland. Op basis van radarbeelden en weermodellen viel er ongeveer 7 miljard ton regenwater op de ijskap van Groenland.

Van positieve anomalie naar negatieve anomalie

Meer sneeuw dan normaal tijdens het begin van de zomer zorgde ervoor dat de 2 grootschalige smeltgebeurtenissen tijdens juli een overgang betekenden naar gemiddelde condities. Zo leken we af te stevenen op normaal jaar voor Groenland. Echter, tijdens augustus stegen de temperaturen ver boven normaal waardoor er een grote hoeveelheid smelt (record voor de tijd van het jaar) werd gedetecteerd.

Anomalie van de cumulatieve massa balans van Groenland. (Climato uliege).

Rol van klimaatverandering

De Arctic Amplification zorgt ervoor dat de noordelijke gebieden sneller opwarmen (o.a. door de albedo feedback). Het is dus niet verwonderlijk dat de temperaturen op Groenland nog sneller stijgen en de anomalieën kunnen oplopen tot +20°C. Daarnaast zorgt het verzwakken van de straalstroom wellicht voor een sterkere meandering waardoor er meer (en vaker!) zuidelijkere lucht de ijskap kan bereiken.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken