Weersverwachting 29 september 2020
Na de najaarsstorm Odette is de rust wedergekeerd in de Benelux. De stormdepressie zorgde voor lokaal grote neerslaghoeveelheden en stevige rukwinden met schade tot gevolg. De wind zal de komende tijd wederom wat toenemen, maar niet in die mate. Zit er in deze weersverwachting nog een nazomer of heeft de zomer al haar kruit verschoten?
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Lagedrukgebieden zijn baas
Sinds afgelopen weekend is het een komen en gaan van lagedrukgebieden met af en toe een mobiele hogedrukwig die zorgt voor droger weer en wat zon. Vandaag (dinsdag) en woensdag zijn zulke dagen. Dinsdag start vooral in het westen met opklaringen, maar vanuit die hoek komt echter een (zwakke) regenzone opzetten. De temperaturen klimmen iets hoger dan de voorbije dagen met maxima tussen 15 en 19 graden.
- Registreer de verschillende weerparameters met je eigen digitaal weerstation. Zo hoef je niet altijd alles manueel te noteren in een boekje.
Woensdag begint droog met wolkenvelden. Een lokale bui is mogelijk. In de loop van de avond en nacht neemt dan de bewolking verder toe vanuit het westen en begint het te regenen. Deze regenzone is de voorbode van wisselvalligheid voor de rest van de week. De maxima liggen wederom tussen 15 en 19.
Nieuwe trog over West-Europa
Als gevolg van toenemende hogedruk in het noorden van Europa, wordt de straalstroom zuidelijk geduwd. In de winter zou dit een fantastisch scenario zijn, maar nu levert dit ons gewoon veel neerslag op en temperaturen rond normaal. Zolang de hogedruk in die regio blijft vertoeven, wordt de straalstroom zuidelijk geduwd en blijft het wisselvallig in de Benelux.
Aan de andere zijde van het laag vindt WAA (warm air advection) plaats richting Scandinavië. Daar zal het dus wel zacht en droog zijn voor de tijd van het jaar.
Vanaf donderdag krijgt de Benelux met die trog te maken. Dan maakt een eerste neerslagzone de oversteek. Voorlopig ligt vooral de focus op het westen van de Benelux met daar veel neerslag. Dit is slechts een voorsmaakje want daarna wordt het overal natter door opnieuw een slepend front.
- Met een pluviometer kan je de neerslag opvangen en analyseren of er veel regen is gevallen. Handig!
Winderig weer komt opnieuw terug
Door de uitzakkende trog boven West-Europa ontstaan er verschillende laagjes dewelke dichtbij de Benelux komen te liggen. Hierdoor ontstaat er af en toe een stevige wind uit het zuidwesten, maar voorlopig nog zonder de rukwinden van storm Odette.
Vooral zondag springt er op dit moment uit met rukwinden die boven 75 km/h kunnen pieken. We houden deze ontwikkelingen alvast wel in de gaten, maar dat de herfst dit jaar goed op gang gekomen is, dat staat vast!
Weerpluimen
Het Amerikaanse weermodel toont mooi bovenstaande weersverwachting. In eerste instantie is het nog zacht met temperaturen tussen 15 en 20 graden, maar vanaf donderdag neemt de wisselvalligheid toe en dalen de temperaturen als gevolg van de trog die uitzakt over West-Europa. Ook verder in de termijn blijft het eerder herfst!
Het Europese weermodel toont eveneens datzelfde beeld. Vanaf donderdag wordt het een stuk wisselvalliger en koeler. Nazomer zit ook hier de eerstkomende 10 dagen niet in! De herfst regeert!
Sommige linkjes bevatten affiliate