Mogelijk storm met felle windstoten aan de kust op vrijdag
Interessante weersverwachting! Weermodellen tonen een opvallend en vrij onverwacht stormsignaal voor vrijdag. De meeste weerkaarten met een hoge resolutie voorzien voor vrijdag sterk uitdiepende lagedrukgebieden met daarbij een fors windveld. Dat is opvallend, aangezien er enkele runs eerder daar nog vrijwel geen signalen voor waren. In dit weerbericht staan de laatste updates met betrekking tot storm Odette!
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Storm Odette op komst
We zien op donderdag een trog van lagedruk nabij de Benelux liggen. In eerste instantie liggen de kernen van lagedruk boven het Verenigd Koninkrijk en in het zuiden van Noorwegen. In de nacht naar vrijdag ontwikkelt er zich een apart lagedrukgebied boven de Noordzee. Aan de zuid(west)kant van dit lagedrukgebied staat er veel wind met mogelijk zelfs kans op storm. Ook bevindt hier zich veel (buiige) regen. Aan de noord(oost)kant van dit lagedrukgebied staat er juist weinig wind en is het aantal buien ook veel minder. Grote verschillen op kleine afstand.
- Op zoek naar een kwalitatief weerstation in 2020? We hebben een TOP 5 geselecteerd voor ieders budget en wensen.
Op donderdagmiddag zien we twee lagedrukgebieden in onze omgeving. Een boven het Verenigd Koninkrijk en één boven het zuiden van Noorwegen. In de nacht naar vrijdag ontwikkelt er zich een apart lagedrukgebiedje boven de Noordzee.
AROME (Frans weermodel)
Het fijnmazige weermodel AROME (met hoge resolutie) laat die aparte depressie boven de Noordzee flink uitdiepen tot een kerndruk van zo’n 984 hPa. In de loop van de avond (rond 21.00 uur) komt de kern dan Noord-Holland binnen. Als gevolg van deze vrij noordelijke koers krijgen grote delen van de Zuid-Hollandse, Zeeuwse en Vlaamse westkust te maken met forse windstoten en mogelijk ook een officiële storm (windkracht 9).
- Ooit al gehoord van een stormglas? Dit object staat prachtig in de woonkamer en signaleert een weersverandering door middel van een veranderende kristalstructuur! Prachtig.
Het Franse weermodel AROME berekent zeer zware windstoten voor de Zuid-Hollandse, Zeeuwse en Vlaamse westkust.
Direct aan zee kunnen de windstoten oplopen van 110 tot 130, lokaal zelfs 140 km/h. Verder landinwaarts kunnen er in Zuid-Holland, Zeeland en delen van België ook windstoten van 80 tot 100 km/h voorkomen. Wat betreft de gemiddelde windsnelheid is er aan de kust ook sprake van een (forse) windkracht 9, dat zou dus een officiële storm betekenen.
- Tijd om die stormparaplu boven te halen!
HARMONIE (Nederlands weermodel)
Het fijnmazige weermodel HARMONIE (van het KNMI) toont toch wel bijzondere kaarten. Gedurende de vrijdag en in de nacht naar zaterdag komt het model met maar liefst 3 verschillende ‘mini-depressies’. De eerste bereikt rond 17.00 uur de Zeeuwse Kust. De tweede in de late avond (rond 23.00 uur) en in de loop van de nacht volgt dan de derde. Het resultaat is dat de hevige wind(stoten) vanaf de namiddag helemaal tot ver in de nacht aanhouden.
- Kies voor een kwalitatief weerstation om de windsnelheid en windrichting te meten. Dit weerstation van Alecto is een aanrader.
Ook het weermodel HARMONIE (van het KNMI) berekent zeer zware windstoten tot 120 km/h vlak aan zee.
Wat betreft windstoten is HARMONIE iets minder heftig als AROME, maar het model geeft alsnog windstoten van 110 à 120 km/h aan de kust. Hierbij gaat het vooral om de Vlaamse westkust, in Nederland valt het dan heel erg mee. Aan de Vlaamse westkust is ook kortstondig kans op storm (windkracht 9), al zal dit zeer lokaal en direct aan zee zijn.
Ook dat is uiteraard nog zeer fors. Verder landinwaarts zien we vooral in West- en Oost-Vlaanderen en in Wallonië nog flinke windvlagen. Deze lopen uiteen van 75 tot 100 km/h.
ICON (Duits weermodel)
Het Duitse weermodel ICON laat de depressie met aan de zuidkant een flink windveld iets na het middaguur (rond 14.00 uur) de Zeeuwse kust naderen. De forse wind(stoten) houden vanaf dan aan tot in de late nacht. Pas tegen de ochtend neemt de wind wat af, maar blijft ook dan nog stevig doorwaaien.
Het Duitse weermodel ICON toont ook zeer zware windstoten van ruim boven de 120 km/h
Wat betreft windstoten mag de Vlaamse westkust volgens ICON rekenen op windstoten van 120 tot lokaal maar liefst 140 km/h. Verder in het binnenland, in het midden van westen van België, zijn ook nog windstoten van 70 tot 90 km/h mogelijk. Ook dit model laat de kans op windkracht 9 (storm) zien, maar wederom enkel direct aan zee.
ECMWF (Europees weermodel)
Het Europese weermodel ECMWF toont voor vrijdag een markante scheiding wat de wind betreft. Vanaf de namiddag toont het model een flink aantrekkende wind met in de avond en begin van de nacht windstoten van zo’n 100 tot 110 km/h aan zee. Het windveld schuift gedurende de dag steeds iets verder naar het noordoosten.
Iets na middernacht ligt het zwaartepunt op de Vlaamse en een deel van de Zeeuwse kust. Opvallend is dat ten noorden van deze ‘scheiding’ er vrijwel geen wind staat. Grote verschillen dus.
Het Europese weermodel ECMWF toont voor de nacht van vrijdag op zaterdag een markante scheiding met aan de Vlaamse en Zeeuwse kust (zeer) zware windstoten en in grote delen van Nederland vrijwel geen wind.
Piek van het stormveld
Een deel van de Benelux mag zich in de loop van vrijdag en in de nacht naar zaterdag opmaken voor een flinke wind en (zeer) zware windstoten. Op dit moment zijn de details omtrent de positionering en de kracht van het windveld nog vrij onzeker. Echter, we kunnen al wel een eerste indicatie geven van de situatie van morgen.
In de loop van vrijdag en in het bijzonder in de avond trekt de noordwestelijke wind flink aan. Het zwaartepunt van de wind(stoten) wordt momenteel voorzien voor de Vlaamse kust. Windstoten van ruim 100 km/h lijken op dit moment zeer reëel. Het is zelfs mogelijk dat de windstoten uit kunnen halen naar 120 km/h direct aan zee.
Later in de avond schuift de scheiding tussen veel en weinig wind iets naar het noordoosten. Dan kan de Zeeuwse kust ook te maken krijgen met (zeer) zware windstoten. Voor deze gebieden is dan ook een ‘level 2’ waarschuwing uitgegeven.
De waarschuwingskaart actief voor vrijdagavond. Er geldt een ‘level 2’ waarschuwing voor de Belgische kustregio’s en delen van de Zeeuwse kust. Een ‘level 1’ waarschuwing is van kracht voor de rest van België, Luxemburg en de zuidelijke helft van Nederland.
Een ‘level 1’ waarschuwing is actief voor de rest van België, Luxemburg en de zuidelijke helft van Nederland. Hier kunnen windstoten voorkomen van 60 in het diepe binnenland tot lokaal misschien wel 90 km/h in België. Zeker voor de Zuid-Hollandse Kust blijft het opletten aangezien sommige modellen (zoals AROME) de depressie iets noordelijker hebben en het windveld daarmee ook die omgeving kan bereiken. Echter, voorlopig zijn die berekeningen in de minderheid.
Tot slot moet er ook nog gezegd worden dat vooral ten zuiden van de depressie (dus bij het sterkste windveld) ook nog eens veel neerslag kan vallen. Lokaal zou zomaar eens 20 tot misschien wel 30 mm neerslag kunnen vallen, vooral in de kustregio’s. Vooral in het noordoosten en oosten van Nederland lijkt het zowel met de wind als met de regen mee te vallen. Maar ook daar zal wel wat neerslag vallen, zeker ook gezien het aanhoudende herfstweer.
Sommige linkjes bevatten affiliate