21 februari 2020 - 5 min. lezen
3 reacties 3

Waarom krijgen stormen vaker een naam? De laatste jaren is het een populaire trend van weerdiensten om een storm een benaming te geven. Naar verluidt zou een naam gekoppeld aan een storm voor meer herkenbaarheid zorgen bij het publiek. Het is ook extra handig voor mensen die in de archieven op zoek gaan naar intense stormen. Er valt dus zeker iets voor te zeggen, maar de namen voor stormen hebben vaak ook een commerciële insteek. Hoezo? Geld verdienen aan een storm?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Waarom krijgen stormen een naam?

Uit een Brits onderzoek is gebleken dat naamgeving van stormen het bewustzijn van het gevaar van extreem weer verhoogt. Hierdoor nemen mensen vlugger actie om schade en letsels te voorkomen. Ook wordt de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties verbeterd. 

Sinds 2015 wordt met naamgeving van stormen gewerkt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het KNMI heeft zich vanaf september 2019 bij deze groep gevoegd omdat de meeste stormen uit westelijke richtingen komen. In Nederland krijgt een storm een naam als het KNMI code oranje of rood uitgeeft voor windstoten.

Mocht het trouwens zo zijn dat er een storm komt uit de richting van bijvoorbeeld Spanje dan wordt de naam, die de Spanjaarden aan de storm hebben gegeven, overgenomen.

Stormschade door Ciara op 9 februari (Rit Willaert)

Procedure voor de naamgeving

In Groot-Brittannië en Ierland kan het publiek suggesties voor namen insturen. Hieruit worden dan de populairste namen geselecteerd. In Nederland heeft het KNMI voor dit eerste jaar een lijst opgesteld. Het KNMI denkt erover om in de toekomst ook de Nederlandse bevolking te betrekken bij de lijst met namen die worden ingestuurd. Van de namen van de drie landen is een definitieve lijst gemaakt.

Om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen van het National Hurricane Center zijn er geen namen die beginnen met de letters Q, U, X, Y en Z. Dit zorgt voor consistentie voor de officiële naamgeving van stormen in de Atlantische Oceaan.

U denk nu misschien: ‘Waarom heb ik niets gehoord van de stormen met een A en een B?’. Dit komt omdat storm ‘Atiyah’ op 8 en 9 december over Groot-Brittannië en Ierland trok. Storm Brendan trok op 13 en 14 januari over deze regio. Beide stormen hebben onze regio dus nooit bereikt en hebben daardoor geen naam gekregen bij ons.

Na Ellen komt storm Francis aan bod. Deze stormnaam is door het KNMI bedacht. De andere namen die van het KNMI zijn en op de lijst staan luiden als volgt: Gerda, Iris, Jan, Kitty, Olivia, Piet en Samir.

De meeste namen die het KNMI heeft ingebracht, hebben een betekenis. Zo refereert Jan naar Jan Pelleboer, de eerste weerman op radio en tv in Nederland, maar ook naar Jan Buisman, historisch geograaf en schrijver van de boekenreeks ‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’. Kitty is vernoemd naar Kittie Koperberg, oorlogsslachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. De joodse bibliothecaresse trad in 1938 in dienst van het KNMI.

Op onderstaande foto kunt u alle stormnamen voor 2020 zien.

Overzicht stormnamen 2020 (KNMI)

Hoe zit dit nu in Duitsland?

Duitsland is wat betreft de naamgeving van stormen een vreemde eend in de bijt. De Duisters geven niet alleen stormen een naam, maar elk druksysteem.

Dit idee stamt uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. De Amerikanen gaven op dat moment al namen aan tyfonen en orkanen. Een studente uit Duitsland kreeg hierdoor het idee om in Duitsland alle hoge- en lagedrukgebieden een naam te geven. Vroeger werden aan de hogedrukgebieden mannelijke namen gegeven, terwijl de lagedrukgebieden vrouwelijke namen kregen. In 1998 kwam hier echter reactie op, omdat het discriminerend zou zijn dat vrouwennamen alleen met ‘slecht’ weer werden geassocieerd. Nu wordt het ieder jaar verwisseld. Dit jaar krijgen komt het toevallig wel weer zo uit dat alle lagedrukgebieden een vrouwelijke naam krijgen.

Vanwege dit commerciële systeem heette Ciara in Duitsland Sabine. Het lagedrukgebied waar de storm bij hoorde, was namelijk geadopteerd door een dame genaamd ‘Sabine Kaufmann’. Ook in Duitsland werken ze met een alfabetische lijst. In de week tussen Ciara en Dennis trokken er 3 lagedrukgebieden over. Dit waren Tomris, Uta en uiteindelijk was Victoria de storm die bij ons Dennis genoemd werd.

Iedereen kan een drukgebied kopen. Dit kan je doen via het Meteorologisch Instituut in Berlijn, dan ‘adopteer’ je een lage- of hogedrukgebied. Je betaalt in Duitsland €299,- voor een hogedrukgebied, terwijl je €199,- betaalt voor een lagedrukgebied. Hogedrukgebieden zijn duurder, omdat die goed weer brengen en meestal langer bestaan. Lagedrukgebieden betekenen vaak slecht weer. Bovendien waaien die sneller over.

Mocht u zelf een drukgebied willen adopteren, of de lijst met namen voor komende jaren wil zien, dan kan dit kan via de Fu-Berlin.

Stormschade door Ciara (Dave Vercauteren)

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

4 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen