Weersverwachting 19 september 2020
Dit weekend profiteren we nog van aangenaam zomerweer dankzij een overvloed aan hogedrukinvloeden boven het Europees vasteland. Het weerbericht voor zaterdag en zondag ziet er dan ook op en top zomers uit met kwikstanden rond of net boven 25 graden. Na het weekend wordt de weersverwachting een stuk wisselvalliger met geleidelijk lagere temperaturen, meer kans op neerslag en vooral een flinke toename van de wind. De herfst lijkt stilaan haar intrede te doen.
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Zomers weekend in het vooruitzicht
Wie afgelopen zomer onvoldoende kon profiteren van veel zonneschijn en aangename temperaturen, krijgt dit weekend een nieuwe en wellicht laatste kans. De wind waait uit het zuidoosten en brengt droge landlucht met zich mee. Heel lokaal is er op zaterdagavond een lokale bui mogelijk langs de Frans-Belgische grens, maar die kans is eerder beperkt. In veel regio’s van de Benelux blijft de zon van s’ochtends tot in de avond volop schijnen. Eigenaars van zonnepanelen zullen dit nieuws graag horen.
Op zondag wordt het een fractie frisser, maar nog steeds halen de temperaturen de zomerse grens van 25°C. Op maandag en dinsdag herhalen we dit weerbeeld met aangenaam warme temperaturen. Het is pas vanaf woensdag dat de bewolking flink zal toenemen, de temperatuur daalt en de herfst meer en meer in het zadel komt.
Herfstweer vanaf woensdag
Het mooie liedje met hoge temperaturen voor de tijd van het jaar kan natuurlijk niet eeuwig blijven duren (en maar goed ook). Vanaf volgende week woensdag nemen depressies het roer in handen en wordt er beduidend koelere lucht naar West-Europa aangevoerd.
Onder de leiding van een lagedrukgebied boven het UK en de Benelux stijgt zelfs de kans op een eerste sneeuwdump in de Alpen. In de hoger gelegen gebieden kan het dan stevig sneeuwen met wellicht de prélude voor het nieuwe winterseizoen 2020-2021.
Het is logisch dat wanneer de luchtcirculatie een meer zuidwest tot westelijke vorm aanneemt, de temperatuur een stapje terug moet zetten. Als de depressiekern in bovenstaande weerkaart verder opschuift naar het oosten krijgen we in de Benelux een meer noordwest tot noordelijke luchtcirculatie met enkele forse buien. Vooral de regio’s langs de Noordzee zijn dan gevoelig voor kustconvergentie.