5 januari 2018 - 5 min. lezen 0 reacties

Afgelopen dagen stond het weer in de Alpen in teken van storm Eleonore met aan de noordkant veel sneeuw, regen en rukwinden. Lokaal viel tot 170 mm neerslag op 48 uur en in de bergen dus 170 cm sneeuw. Het waren echt ongelofelijke omstandigheden waarbij veel skigebieden (Tignes, Val Thorens…) gewoon de hele dag dicht bleven. Na de sneeuw voor de noordkant evolueert het weer in de Alpen de volgende dagen naar een Südstau met een sneeuwdump/regendump voor de zuidkant. Aan de noordkant wordt het dan föhnig zacht en schijnt de zon regelmatig. 

Sneeuwdump in de Alpen

Storm Eleonore zorgde afgelopen woensdag niet alleen bij ons voor sterke rukwinden en veel neerslag, ook de Alpen werden getroffen door deze depressie. Er was niet alleen veel wind maar ook bijzonder veel neerslag. De permanente aanvoer van vochtige lucht vanaf het westen botste aan de west- en noordkant op de Alpen en zorgde daar voor aanhoudende regen en sneeuw in de zogenaamde West- en Nordstau gebieden.

Veel sneeuw aan de noordkant
Veel sneeuw aan de noordkant de afgelopen dagen. Tot gemiddeld 2000 meter viel er ook regen. Bemerk dat het aan de zuidkant veel droger bleef.

Met een straalstroom die voortdurend net ten noorden dan wel ten zuiden van de Alpen lag werd er afwisselend zeer zachte lucht aangevoerd en koelere lucht. De sneeuwvalgrens pendelde navenant met daardoor ook veel regen in de bergen. Lokaal regende het gisteren zelfs tot 2400 meter wat echt wel hoog is voor de tijd van het jaar. Uiteraard niet positief voor de sneeuwkwaliteit.

Saint Francois Lonchamps
Er viel ook regen in de Alpen zoals hier in Saint Francois Lonchamps. (sneeuwhoogte.nl)

De wind waaide bovendien krachtig en vooral in Zwitserland bijzonder krachtig met in de Jura rukwinden tot 180 km/uur! In de Alpen gingen de anemometers ook tot 150 km/uur.

Rukwinden in Zwitserland
Rukwinden in Zwitserland op woensdag 3 januari.

Sneeuw, regen en wind, dat is om lawines vragen. Veel gebieden in de Alpen kondigen woensdag en donderdag lawineniveau 5 af wat het hoogste is dat kan. Bij deze waarde sluiten veel liften en ook wegen. Met dynamiet worden dan kleine lawines getriggerd om de gebieden terug toegankelijk te maken. Ongetwijfeld heeft de weersituatie van de voorbije dagen invloed op de rest van het seizoen. De onstabiele sneeuwlaag zal immers aanwezig blijven. Wees dus voorzichtig indien u komende weken op skivakantie vertrekt en luister steeds goed naar de lokale autoriteiten.

hoog lawinegevaar in de Alpen
Een hoog lawinegevaar in de Alpen de afgelopen dagen. Ook nu nog steeds niveau 4/5. (Site Nordique Peisey Nancroix)
Onstabiele sneeuwlaag
Dit is een mooi voorbeeld van een onstabiele sneeuwlaag. Sneeuw, ijs en vuil wisselen elkaar af. Genoeg glijvlakken voor lawines. (sneeuwhoogte.nl)

Uiteraard levert de sneeuwdump in de Alpen ook prachtige plaatjes op:

Val Thorens:

Val Thorens
Gigantische hoeveelheid sneeuw in Val Thorens (Twitter Val Thorens)
Voor en na foto uit Val Thorens.
Voor en na foto uit Val Thorens. (Twitter Val Thorens)

Vaujany:

Sneeuwmuren in Vaujany.
Sneeuwmuren in Vaujany. (twitter Sneeuwhoogte.nl)

Bettmeralp:

Bettmeralp.
Wat een pak sneeuw in Bettmeralp. (sneeuwhoogte.nl)

Volgende dagen Südstau

Vanaf morgen wordt het drukpatroon helemaal omver gegooid waarbij een hoogtelaag zich afsnoert en positioneert boven het Iberisch Schierland. Met hogedruk ten noorden van de Alpen levert dit nog eens een echte Südstau op met bergen sneeuw aan de zuidkant van de Alpen.

Morgen blijft het aan de noordkant de hele dag droog met zon en wolken. Aan de zuidkant begint vochtige Middellandse zeelucht al te duwen en ontstaat de eerste neerslag. Gebied met morgen de meeste neerslag is de centrale zuidkant. Sneeuw valt vanaf 1400 meter met hoeveelheden van 5-15 cm.

Südstau tot ontwikkeling
Morgen komt de Südstau tot ontwikkeling met lichte neerslag voor de centrale zuidkant. (Wetterzentrale)

Zondag nemen de drukverschillen tussen noordelijke en zuidelijke Alpen toe waardoor de Südstau zal intensiveren. Bovendien verplaatst het gebied met intense stuw meer naar het westen. Deze situatie noemen we een Retour d’Est. Een oostenwind stuwt dan over het noorden van Italië vochtige lucht tegen de Alpen. Zondag sneeuwt het vanaf 1200-1400 meter, tijdens intense neerslag mogelijk nog wat lager.

Retour d'Est.
Zondag komt de Südstau verder op gang met ene zogenaamde Retour d’Est. Aan de noordkant blijft het droog met opklaringen. Door het zogenaamde föhneffect zijn de temperaturen hier een pak hoger. Typisch voor föhnsituaties zijn de altocumulus lenticularis wolken. Benieuwd of we er te zien krijgen.
föhn
Zondag zorgt de föhn voor hoge temperaturen aan de noordwestkant van de Alpen.

Maandag zorgt de Südstau dan voor sneeuw aan de hele zuidkant. De westelijke gebieden krijgen nog steeds de meest intense neerslag maar meer naar het oosten wordt ook nog veel neerslag verwacht. Het sneeuwt vanaf 1000-1200 meter en hoeveelheden tussen 50-100 cm zijn zeker mogelijk.

Sneeuw aan zuidkant
Maandag nog veel meer neerslag voor de zuidkant. Er valt dan 50-100 cm boven pakweg 1200 meter.

Ook dinsdag valt er waarschijnlijk nog zeer veel neerslag aan de zuidkant acht ik hoeveelheden tussen 100-200 mm en dus 100-200 cm in de bergen zeker mogelijk. Met een Retour d’Est wordt de meeste neerslag verwacht voor de westelijke gebieden. Val d’Aosta, maar ook Zermatt, Breuil Cervinia, Sestrière lijken de volle laag te krijgen.

Neerslag zuidkant
Totale neerslaghoeveelheden tot en met dinsdag. De zuidkant krijgt veel sneeuw.
Sneeuwval Val Thorens
Je had je auto maar hier geparkeerd.. (Twitter Val Thorens)

Tot zover het Alpenweer voor vandaag. Gaat de sneeuwdump in de Alpen (en nu dus de zuidkant) weer voor problemen zorgen? We gaan het zien!

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen