1 september 2020 - 4 min. lezen 106 reacties

Nu de zomer meteorologisch ten einde is gekomen zijn we uiteraard benieuwd wat de herfst gaat brengen. Een lange nazomer? Stormachtig regenweer? Een vroege winter? Voorlopig start de herfst met een normaal weertype, zeker wat betreft de temperaturen. Ook op de wat langere termijn lijken er niet meteen uitschieters op te duiken.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Zomer komt ten einde

Voor veel mensen eindigt de zomer op 21 september, maar meteorologisch gezien is deze nu reeds gestopt. Een uitgebreide terugblik verschijnt later in september. Voorlopig onthouden we de zomer van 2020 vooral door een natte (overlast) juni, een koele juli en een hete augustusmaand. Voor het 4e jaar op rij werden tal van records gebroken. Toeval? Klimaatverstoring? We gaan daar nu even niet op in. Feit is wel dat er “iets gaande” is.

Afkoeling, sneeuw in de Alpen

Tijdens de laatste week van augustus tapte het weer duidelijk uit een ander vaatje. Met een wind draaiend richting het zuidwesten en ja zelfs noorden, werd er beduidend koelere lucht aangevoerd en normaliseerden de temperaturen. Geen 30°C meer, geen 25°C meer maar een normale 18-23°C. Dit normale weertype gaat voorlopig verder in september.

De botsing van koelere lucht met de warme onstabiele lucht boven de Middellandse Zee zorgde de afgelopen dagen ook voor overvloedige neerslag en sneeuw in de Alpen. Vooral in het westen en noordwesten zakte de sneeuwgrens tijdelijk tot 2000 meter! Niet uitzonderlijk, maar wel een teken dat de zomer stilaan echt ten einde begint te komen en het tijd is voor de herfst.

Op de scheidingslijn kwamen ook zeer sterke onweerscomplexen tot ontwikkeling. De combinatie tussen onstabiliteit (hoge CAPE) en dynamiek (windshear door nabijheid jetstream) zorgde voor tornado’s boven de Po-vlakte (Italië) en verschillende supercells. Een dynamisch weekend in Centraal-Europa!

Gunstige invloed van hogedruk

Een blik op de weerkaarten laat zien dat we momenteel onder de gunstige invloed liggen van een hogedrukimpuls vanaf de Azoren tot aan Scandinavië. De bijhorende subsidentie zorgt voor mooie opklaringen en weinig wind. Het resultaat is een aangenaam weertype met koele nachten.

De wind draait komende dagen naar het zuidwesten, waardoor de aangevoerde lucht zachter wordt. In het zuid(oost)en van de Benelux kan het daardoor tijdelijk zelfs zomers warm worden (vrijdag). Elders zullen wolkenvelden roet in het eten gooien waardoor de temperaturen maar net boven de kaap van 20°C geraken. Een koufront maakt vrijdagnamiddag/avond echter alweer een einde aan de opstoot van zachtere lucht. Het weer gaat mooi op en neer, da’s duidelijk!

Vrijdag voert de advectie van warme lucht een schampschot uit op de Benelux. Luxemburg profiteert.

Herfst of nazomer?

De weersverwachting voor volgende week oogt vrij gunstig. Het Azorenhoog poogt zich opnieuw uit te breiden naar West-Europa. De straalstroom en bijhorende depressies liggen ten noorden van de Benelux. Dit zou een rustig weertype opleveren met overwegend droog weer, opklaringen en normale temperaturen. Maar, het is wel nipt.

Indien het Azorenhoog zich toch wat meer westelijke positioneert belandt de Benelux aan de noordoostkant van dit hoog en bevat de aangevoerde lucht meer vocht en buien. We wachten dus best nog even de weerkaarten af en gaan hier vrijdag uiteraard verder op in!

Bepaalt een hogedrukrug begin volgende week ons weerbeeld?

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen